Gerechten, die je geproefd wilt hebben (of niet) in Ecuador
Dé specialiteit van Ecuador is Cuy. Niet mijn ding, maar misschien wil jij dit bijzondere gerecht wél proberen? Benieuwd wat het is en wat er zoal nog meer in dit Zuid-Amerikaanse land wordt voorgeschoteld? Dit zijn typische gerechten, die je kunt verwachten in de Ecuadoraanse keuken.
1. Stevige soepen
Hier zijn ze sterren in, die Ecuadoranen, in stevige soepen maken. Die deden het bij ons erg goed als lunch. En of je nu van kip houdt, liever vis eet of je bent vegetarisch, voor elk wat wils. Even een tipje; zij zijn gek op alle onderdelen van de kip, dus het kan zijn dat er een kippenpootje, en dan bedoel ik echt het "voetje", in je soep drijft.
2. Ceviche
Ceviche wordt in heel Zuid-Amerika gegeten. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Peru, maar ook in Ecuador wordt het in veel restaurants geserveerd. Het is behoorlijk zuur, dus daar moet je van houden. Je hebt vele variaties, maar hoofdingrediënten zijn altijd koude, rauwe vis, limoen- of citroensap & chili pepers. Vaak krijg je er wat salade, uien en maiskorrels bij. Lekker fris!
3. Typisch Menu del Dia
Wij gaan op reis bijna altijd eten in de kleine lokale restaurantjes. Vaak veel lekkerder en verser dan in de hippe toeristenrestaurants. Zo ook in Ecuador. Het is wel eten wat de pot schaft. Op een bord buiten staat geschreven, wat die dag geserveerd wordt. Vooraf krijg je een bord goede soep. Als hoofdgerecht meestal een hele berg rijst, verse salade en een stuk vis (tonijn) of vlees (kip). Plus een drankje erbij. Ben je voor ongeveer €3,- al klaar.
4. Cuy
Het is echt dé specialiteit van Ecuador: de Cavia. Tja, ik weet niet, hoor. Ik wil veel proberen, maar dieren, die bij ons worden geknuffeld en als huisdier gehouden, daar trek ik toch de grens. Ik kan je dus niet vertellen, hoe ie smaakt. Zou jij de Cuy willen proberen?
5 Llapingachos
Een lekker bordje met van alles wat; bultje rijst, koekjes van aardappel, een stukje chorizo, avocado, salade, tortillas en er bovenop een gebakken eitje. Dat is nog eens een goede lunch. Vaak te verkrijgen op de lokale markten voor zo'n €2,50.
Ik ben niet echt een grote viseter dus een aantal dingen vallen bij mij al af. En cavia gaat me ook te ver hoor.. brr!
Het lijkt me super om tijdens zo’n reis vooral de lokale producten te eten en als het even kan zelfs bij de locals. Maar als ik zo’n cavia voorgeschoteld zou krijgen, zou ik toch even moet slikken…
Cavia eten is net als krielkip eten. Smaak is redelijk vergelijkbaar. Alleen bij cavia heb je nog veel meer kleine botjes. Het is echt peuzelen.
Wat leuk dat je ook bij locals kan eten! Lijkt mij een unieke ervaring.
Zou zelf de cavia ook niet proeven, ben al geen enorme vleeseter maar als ik het dier er in terug kan herkennen al helemaal niet.
Chevice vind ik wel erg lekker! En een soepje doet het ook altijd goed
Cavia’s eten is niet zo mijn ding denk ik, wij hebben ze hier thuis en ik denk echt niet dat ik het zou kunnen om dan ineens ergens anders cavia’s te gaan eten. Het idee spreekt me niet zo aan. Dat menu met de soep en het hoofdgerecht klinkt goed en goedkoop, altijd fijn!
Die llapingachos zie ik helemaal zitten, net zoals de ceviche. Lekker zuur. Maar die cavia’s… brrrr. Nu ja, wij eten ook konijn, niet?
Toch altijd heel apart hoe ieder land zijn eigen speciale etenswensen heeft. Ik weet niet of ik zelf cavia zou proberen, maar Ceviche heb ik wel al eens gegeten!
Soep vind ik altijd wel lekker al hoeven er van mij geen kippentenen in. Cavia zou ik ook niet eten hoor!
Een lekker soepje gaat er altijd in en Ceviche wil ik ook wel eens proberen. Die cavia gaat er bij mij ook echt niet in!
In Peru is cavia ook het populairste gerecht. Mijn man heeft het eens geprobeerd maar ik kreeg het echt niet binnen. Ceviche eet ik dan wel weer graag.