11 tips sparen voor je reis

11 Tips om te sparen voor je reis

Regelmatig krijgen wij de vraag, hoe we het ons kunnen veroorloven elk jaar 3 maanden op reis te gaan. Wij hebben ook niet een eindeloze zak met geld. Maar reizen staat bij ons op nummer 1 en we zijn bereid er wat dingen voor te laten. We zorgen ervoor dat onze vaste lasten zo laag mogelijk blijven. We hebben maar een kleine woning, rijden in oudere auto's, gaan niet wekelijs uit eten en gaan in de zomer niet ook nog op vakantie. Klinkt saai? Nee hoor, we genieten evengoed van de zomer hier en bezoeken regelmatig een festival of gaan een lang weekend kamperen. Vrienden nodigen we vaak bij ons thuis uit. Meestal brengen ze zelf wel een flesje wijn mee. En we geven niets om luxe, dus geen dikke auto's voor ons, geen dure gadgets of elke maand een nieuwe outfit.

Dit zijn onze tips om te besparen op je dagelijkse kosten en geld opzij te leggen voor je reis:

1. Schrijf je vaste lasten op

Begin met het opschrijven van je vaste lasten. Je huur, de kosten van je auto, je telefoonabonnement, je zorgverzekering... alle maandelijks terugkerende kosten, die waarschijnlijk automatisch van je rekening afgeschreven worden. Maak daarnaast een lijstje van variabele kosten. Geld dat je uitgeeft aan boodschappen, uitgaan, kleding, benzine enzo. Weet je dit niet, maak dan een schatting of hou deze kosten eens een maandje bij. Ook de kleine uitgaven. Tel uiteindelijk alles bij elkaar op. Waarschijnlijk komt er een flink bedrag uit. Bekijk de lijstjes eens kritisch en kijk waar je op kunt besparen.

2. Maandelijks bedrag naar spaarrekening

Nu je weet, wat je elke maand aan kosten hebt, kun je dit bedrag van je loon afhalen. Als het goed is, blijft er een bedragje over (anders moet je toch echt onze tips opvolgen...). Maak automatisch maandelijks een bedrag over naar een spaarrekening. Nu liggen de rentes erg laag, maar het gaat er meer om, dat je dat geld niet uitgeeft. Als het op je betaalrekening laat staan, ben je eerder geneigd het uit te geven. Bovendien, als het automatisch afgeschreven wordt, heb je het nauwelijks in de gaten. En het motiveert ontzettend als je het bedrag telkens ziet groeien. De reis komt steeds dichterbij.

3. Zet jezelf op een budget

Het lijkt wat streng en doet je misschien denken aan vroeger, maar geef jezelf zakgeld. Gewoon een vast bedragje per week, dat je uit mag geven aan leuke, onnodige dingen, zoals een biertje in het café of een belegd broodje tijdens je lunch. Hou dat bedrag laag, bijvoorbeeld € 20,- per week, anders heeft het nog geen zin. Maar het leven moet wel leuk blijven.

4. Bespaar op abonnementen

Op je lijstje met je vaste lasten staan vast ook abonnementskosten. Van je smartphone, je internet, een sportclub misschien. Bekijk deze abonnementen eens kritisch. Je telefoonabonnement wil je natuurlijk niet missen, maar kun je de kosten hiervan niet verlagen door een kleinere bundel te nemen? En ben je eigenlijk al een tijdje niet naar de sportschool geweest? Cancellen, dat abonnement. Je zenderpakket van de tv al bekeken? Heb je werkelijk zoveel zenders nodig? Bekijk welke abonnementen je tijdelijk stop kunt zetten in de tijd dat je weg bent. Anders betaal je onnodig door. Ben streng voor jezelf, des te langer kun je op reis.

5. Betaal cash

Het lijkt misschien onlogisch. Er wordt namelijk meer en meer gestimuleerd om met je bankpasje te betalen. Toch merk ik, dat je dan veel eerder geld uitgeeft. Je ziet niet direct je saldo zakken en denkt niet echt over een betaling na, als je pint. Daarom werkt het veel beter om met cash geld te betalen. Doe niet meer dan je weekbudget in je portemonnee. Als het op is, is het op. Je gaat dan wel nadenken bij alle aankopen.

Misschien ook interessant voor je

11x hoe je je budget houdt

6. Ga minder uit

Bedenk, dat iedere keer dat je uit gaat eten of een avondje gaat doorzakken in de kroeg, je minstens € 30,- tot € 50,- armer bent. Hier kun je enorm op besparen. Je wilt natuurlijk wel een sociaal leven houden, maar er zijn alternatieven. Haal een krat bier in huis, steek de barbeque aan en nodig wat vrienden uit. Ieder neemt wat mee, zal niemand moeilijk over doen en geniet. Of nodig wat vrienden voor een dinertje uit. Dat kost je die avond wel wat, maar je wordt vast ook een keer terug uitgenodigd.

7. Vraag je af of je het écht nodig hebt

Ik doe dit eigenlijk altijd . Bedenk bij alles wat je doet of koopt, of je het werkelijk nodig hebt. Heb ik nu werkelijk die nieuwe jeans nodig? Moet ik dat boek nu wel kopen of wacht ik tot het in de bieb ligt? Zullen we wel een weekendje weggaan, we zijn eigenlijk net weg geweest? Je mag best een beetje hard voor jezelf zijn, anders komt die droomreis er nooit. Je hoeft echt niet alles te laten, maar maak een onderscheid tussen wat écht nodig is en wat eigenlijk overbodige luxe is.

8. Beperk je kleine uitgaven

Stiekem geef je meer geld uit aan kleine dingen, dan je zou denken. Een kopje koffie hier, een snicker of mars daar, een vers bosje bloemen op tafel of een ijsje op een warme dag. Tel deze uitgaven eens bij elkaar op. Waarschijnlijk schrik je er van. Dit zijn echt kosten, waar je makkelijk op kunt bezuinigen. Het zijn geen hoge kosten, maar bedenk dat elke euro gespaard één maaltijd in Azië is.

9. Fiets eens wat vaker

Nu zijn wij ook niet echte fietsers, maar het gaat er om dat je je auto wat vaker laat staan. Dat scheelt weer een hoop benzine en hou je weer geld over voor je reis. Als je in de stad woont, kun je ook eens nadenken of je die auto wel echt nodig hebt. Kun je niet net zo goed op de fiets of met het openbaar vervoer naar je werk? En als je plan is om echt lange tijd te gaan reizen, kun je sowieso overwegen je auto te verkopen als je gaat. Dat scheelt weer in de verzekeringskosten en wegenbelasting.

10. Koopjes jagen

Let op aanbiedingen. En niet alleen in de supermarkt. Hoewel daar ook veel geld te besparen is. Denk aan de 3 halen, 2 betalen acties. Een beetje hamsteren kan geen kwaad. Maar denk ook aan kledinguitverkoop. Die leuke bikini of zwembroek kost na de zomer nog maar de helft van de prijs. Zeker als jij in de winter afreist naar een warm land en zomerkleding nodig hebt. Houdt de sales goed in de gaten, daar valt veel winst te behalen.

11. Zet alles om in reisuitgaven

Dit is denk ik wel de beste tip. De allerbeste motivatie is, om alles om te zetten in wat je er in het buitenland voor kunt krijgen. Bedenk je bij het kopen van een kopje koffie bij het tankstation, dat je voor dat geld een hele maaltijd in Azië kan kopen. Blijf je een avondje thuis, terwijl je vrienden in de kroeg zitten? Bedenk dat je € 50,- hebt bespaard en dat dat twee hele dagen reizen in Thailand is of zelfs 50 maaltijden in India! Elke euro gespaard is een biertje in het buitenland. Als je dit in je achterhoofd houdt, is al dat gespaar helemaal niet moeilijk.

Misschien ook interessant voor je

Backpacken, tips die je door ervaring leert

10x zo vind je goedkope accommodatie

Een gedachte over “11 Tips om te sparen voor je reis”

  1. Leuke site hoor! We zullen er geregeld op kijken en ik heb hem reeds in onze favorieten gezet enne, zeer binnenkort maar eens live afspreken? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *