tips voor lange busrit of treinreis

11 Tips voor een lange busrit of treinreis

Onze langste treinrit ooit was in het noorden van India. Na een vertraging van 4 uur, mochten we maar liefst 16 uur hobbelen in een overvolle treincoupé. En in Argentinië hebben we eens een hele lange busrit gehad, 23 uur aaneengesloten. Dat is pittig, maar dat hoort bij het reizen. In landen als Cambodja, India, Brazilië en Colombia zijn deze urenlange ritten geen uitzondering. Om je reis zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we een paar tips voor je. Dingetjes, die je niet moet vergeten. En verder kan ik je alleen maar adviseren te genieten van je reis, hoe lang of kort je reis ook is. Hoort allemaal bij het avontuur, moet je maar denken.

1. Deet

Niet iets waar je direct aan zou denken. Muggenspul voor in de bus? Daar waait het toch veel te hard voor die beestjes? Maar geloof me, ik spreek uit ervaring. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat het in de bus of trein stikt van de muggen. Vaak verschuilen die kleine rotzakjes zich onder de stoelen en vergrijpen ze zich bij de eerste de beste gelegenheid aan je enkels. Deet spuiten dus.

2. Nekkussentje

Net als in het vliegtuig, is het handig om bij een lange busrit of treinreis een opblaasbaar nekkussentje bij je te hebben. Zeker, wanneer je  van die harde rugleuningen hebt en de route over hobbelige wegen gaat. Ook fijn om bij je te hebben, als je een nachttrein in India of Thailand neemt. Slaapt toch een stukje lekkerder met kussentje.

Met de trein in Sri Lanka

3. Lakenzak

Zo'n lichtgewicht slaapzakje is erg fijn om bij je te hebben. Zeker in nachttreinen is zo'n lakenzak handig. Gewone dekens glijden snel van de gladde banken af, maar dat gebeurt je dus niet met zo'n slaapzak. Daarbuiten hebben wij er ook regelmatig gebruik van gemaakt. Denk aan goedkope hotelkamers in niet al te hygiënische landen. Als zo'n bed er niet echt smakelijk uit ziet, kruip je gewoon in je zakje. Opgelost. Kijk hier voor verschillende lichtgewicht exemplaren.

4. Lange rok

Alleen voor de dames natuurlijk. En eigenlijk is dit vooral handig in landen als in India en Bangladesh. Daar is het namelijk in sommige gebieden nog zo, dat als er een plaspauze wordt gehouden, de bus gewoon langs de kant van de weg stopt. Mannen plassen dan aan de linkerkant van de bus en de vrouwen aan de rechterkant. Of omgekeerd. Weinig mogelijkheden dus om je te verschuilen. De vrouwen in deze landen dragen sari's en kunnen heel discreet hun plasje doen, maar dat wordt iets lastiger, wanneer je een broek aan hebt.

Ik heb daar eens meegemaakt, dat ze op het toilet van het busstation gewoon alleen maar een plasgoot hadden. Geen aparte hokjes, geen muurtje ertussen, niks. Alleen dus maar die goot langs de muur op. En ik had natuurlijk een broek aan. Dat werd dus een behoorlijk hilarische situatie, toen ik daar met m'n witte billen bloot moest. Daar leer je wel van, gebeurt mij echt niet meer.

5. Sjaal

Ik zorg altijd dat ik een dunne sjaal in mijn handbagage heb bij zo'n lange rit. Die kan goed van pas komen, wanneer de airco rond het vriespunt staat. In veel landen zijn ze gek op de airco en dat zul je weten ook. Of je nu in Argentinië, Colombia of Thailand rondreist, wanneer je een aircobus boekt, zul je het koud krijgen. Dan ben je blij, dat je dat sjaaltje bij je hebt, zeg ik je.

Het kan ook fijn zijn om een sjaal bij je te hebben voor de stof of uitlaatgassen. We hebben eens een lange busrit in het oosten van Nicaragua gehad. De krakkemikkige bus had geen ramen én bovendien grote gaten in de vloer. Als je dan over zandwegen rijdt, is het in de bus natuurlijk één grote stofwolk. Dan ben ik blij dat ik een sjaaltje voor mijn mond kan doen.

6. Trui & sokken

Zie punt 5. Aircobussen en treincoupés met airconditioning zijn altijd tricky. We hebben al in heel veel landen, zowel in Azië als in Midden- en Zuid-Amerika, meegemaakt dat ze de airco echt op de hoogste stand zetten. Vinden ze heerlijk. Dan kan het buiten 35 graden zijn, maar binnen vriezen je tenen er af. Verschrikkelijk. Dus zorg dat je voorbereid bent en neem sokken en een warme trui mee de bus of trein in .

7. WC-papier

In de trein is nooit wc-papier aanwezig. Tenminste, ik heb dat nog nooit meegemaakt. Dus wanneer je een lange rit voor de boeg hebt, stop dan eerst een rolletje in je handbagage. Hetzelfde geldt voor de openbare toiletten onderweg. Nope, geen toiletpapier. Dus voorkom ongemakkelijke situaties en neem gewoon zelf wat mee.

8. Desinfectiegel

Het kan behoorlijk goor zijn op die openbare plees. Nu kun je proberen zo min mogelijk dingen aan te raken, maar dat lukt niet altijd. En nee, ik heb echt geen smetvrees, maar je komt tijdens je reizen toch soms op wel heel smerige plekjes. Het toilet in de trein ziet er na 10 uur reizen en honderden gebruikers ook niet meer zo jofel uit. Dan is het fijn om even je handen te desinfecteren. Voel je je toch ietsje schoner.

9. Noodrantsoen

Zorg dat je altijd iets te eten en drinken bij je hebt. Al zijn het maar wat droge koekjes of een zakje pinda's. Eten, wat je kunt bewaren en niet bederft of wegsmelt. Het kan zomaar zijn, dat het wel heel erg lang duurt, voordat je chauffeur een pauze inlast. Of je bus krijgt panne en zo sta je ineens uren te wachten tot je weer verder kunt reizen. Wel zo fijn, als je dan iets te snacken bij je hebt

Tijdens lange treinreizen, en zeker in Azië, komen regelmatig verkopers door je coupé met allerlei lekkere hapjes. Maar zul je net zien, wanneer jij met een rommelende maag zit, er niemand te bekennen is. Dan is het beter om een noodrantsoen bij je te hebben.

Bus panne in Nicaragua

10. Kleingeld

Het mooie van het reizen met lokaal vervoer vind ik die verkopers, die bij elke stop in je bus of trein springen. Ze verkopen vaak de lekkerste hapjes of vers fruit. Zorg ervoor dat je altijd voldoende kleingeld of kleine biljetten op zak hebt. De snacks zijn meestal spotgoedkoop en de verkopers kunnen echt geen wisselgeld geven van grote biljetten.

Trein in Myanmar
Wade snack in Sri Lanka
Dosa snack in Sri Lanka

11. Oordopjes

Ook weer uit eigen ervaring; ik heb regelmatig slapeloze nachten gehad in de nachttrein. Heb je je heerlijk geïnstalleerd op een niet al te slecht bedje, lig je net lekker in te dutten, begint er een heel snurkconcert van je medereizigers. Dat wil je niet horen. Dus hop, die oordoppen er in en snurken maar.

Trein in Sri Lanka
Trein in Myanmar

Heb je zelf nog goede tips voor op een lange busrit of treinreis? Laat het ons weten. We horen het graag.

Just enjoy your trip & be hip!

11 gedachten over “11 Tips voor een lange busrit of treinreis”

  1. Je blog over lange bus- en treinreizen heb ik met veel interesse gelezen. Zo’n lakenzakje had ik bij een vorige gelegenheid al eens gemaakt. Wij gaan begin volgend jaar naar Vietnam en wapenen ons al voor lange busreizen. In verband met plasproblematiek ga ik zo economisch mogelijk met drinkwater om.

  2. Heb je ook een tip voor “klompvoetjes”
    Mijn voeten zijn zo opgezwollen na de treinreis vandaag dat het gewoon pijn doet. Was van Colombo naar Jaffna. 7,5 uur en ik ben klein dus die beentjes kunnen net bij de grond.

    1. Oh, vervelend om te horen. Volgende keer schoenen uit en voeten omhoog! En voordeel van de trein is, dat je af en toe op kunt staan en een stukje kunt gaan lopen. Succes!

  3. Dit zijn echt superhandige tips! Ik had het ooit in een bus naar Berlijn zo koud! Ik kon wel huilen. Dus ik in Berlijn een trui gekocht voor terugweg, had die chauffeur de airco niet zo hoog staan. Hahaha…
    Maar ik ga dit onthouden, want ik wil heel graag ooit een keer reizen met de Transsiberië Express en dan komen deze dingen heel goed van pas. 🙂

  4. Mooie blog! Ik heb in 2005 een treinreis gemaakt door Oost Europa van 21 dagen. Vond het fantastisch, om wakker te worden in Polen, in je slaapzak op een bankje, tussen de bierdrinkende Polen die onderweg zijn naar hun werk. Dat maak je toch nooit mee mee?! Maar ook in Thailand een superlange rit in een nachttrein gemaakt, hier waren je tips handig geweest 😉 Maar een busrit van 24+ uur naar Rome en Rijeka zijn me toch minder goed bevallen!

    1. Haha, ja, ik reis persoonlijk ook liever met de trein. Veel relaxter, kun je nog een beetje rondlopen en naar het toilet (ook niet onbelangrijk). En altijd leuk, dat contact met de lokale bevolking.

  5. Tips heb ik niet zo veel want ik reis niet vaak (jammer)
    Mij tip is..voorzichtig met belangrijke spullen, tas blijf dichtbij in de buurt zodat niemand kan stelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *