U Bein Bridge Mandalay Myanmar

Route 3 tot 4 weken door Myanmar

Backpacken door het prachtige Myanmar.

Myanmar heeft veel te bieden. Met highlights als de tempels van Bagan, het Inle Lake en de Shwedagon Pagoda in de hoofdstad, kijk je je ogen uit. Geniet van het nog authentieke leven en ga terug in de tijd.

Wij geven je een route, die je in 3 weken zou kunnen redden. Wij hebben er 4 weken over gedaan, maar wij zijn in Yangon begonnen en daar geëindigd. Je kunt wat tijd besparen door direct op Mandalay te vliegen.

de route

Mandalay

Niet direct onze favoriete plek, Mandalay, maar een prima uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen. Start je hier je reis, struin dan een dagje door de straten van de stad. Leer Myanmar & haar mensen kennen. Een wandelingetje naar de oevers van de rivier is de moeite waard. Leuk om te zien, wat zich daar allemaal afspeelt.

aantal dagen: 1 voor de stad + 1 voor de dagtrip
Straatbeeld Mandalay Myanmar
Marktvrouw met thanaka in Myanmar

U Bein Bridge & kloosters

In de omgeving van Mandalay kun je een mooie dagtrip maken. Huur een auto en chauffeur voor de dag. Lekker de stad uit en het platteland op. Je bezoekt een aantal kloosters, ziet hoe de monniken leven, maakt een fijn boottochtje, onderweg even eten bij een lokaal restaurantje en je eindigt de dag eindigt bij de fotogenieke U Bein Bridge. Zorg dat je er met zonsondergang bent.

Teakhouten U Bein Bridge bij Mandalay Myanmar
Kloosters op bezoek bij monniken bij Mandalay Myanmar
Kloosters op bezoek bij monniken bij Mandalay Myanmar
Authentiek eten Myanmar

Kalaw

De rit naar Kalaw is echt prachtig. Doe dit stukje echt met de trein, in ieder geval het stukje tussen Thazi en Kalaw. Vanaf Thazi slingert het spoor door de bergen, gaat door kleine dorpjes en mooi natuurgebied. Kalaw zelf vinden wij een prettig dorp. Niet heel groot, maar genoeg te beleven. Vanuit hier kun je prachtige trekkings regelen.

aantal dagen: 1 reis naar Kalaw + 3 dagen voor trekking

Kalaw Myanmar

Trekking rond Kalaw

Verreweg de meeste reizigers doen de trekking van Kalaw naar het Inle Lake. Mooi, maar wel een beetje druk. Wil je off the beaten track, maak dan juist een meerdaagse wandeling door de omgeving van Kalaw, waarbij je slaapt & eet bij de locals. Dan zie je pas echt het authentieke leven van het platteland. Lees hier alles over deze mooie trekking.

Een trekking rondom Kalaw

Trekking omgeving Kalaw Myanmar
Trekking omgeving Kalaw Myanmar

Nyaungshwe

Dit is de uitvalsbasis voor het Inle Lake. Nyaungshwe is inmiddels behoorlijk toeristisch. Zoek je hostel juist een beetje buiten het centrum. Sta zeker een keer een ochtend heel vroeg op, om een uurtje of vijf. Tja, je moet er wat voor overhebben. Maar je zult op dat tijdstip rijen monniken op straat zien, die eropuit gaan om eten binnen te halen.

's Avonds is er een nightmarket, waar je heerlijk & spotgoedkoop kunt eten. Je pakt een mandje, gooit er een paar spiesjes in, die worden vervolgens voor je op de BBQ gegooid en smullen maar.

aantal dagen: 1 reisdag + 2 dagen Inle Lake trip & omgeving

Monniken in de ochtend in Nyaungshwe Myanmar
Night market Nyaungshwe Myanmar

Inle Lake

Het Inle Lake is het meest bekend om haar bijzondere vissers. De mannen stáán namelijk op hun vissersbootje te balanceren, met in hun handen een soort van fuik om de vis mee te vangen. En wat ze zo speciaal maakt, is dat ze met één been peddelen. Knap werk. En het levert aardige foto's op. Maar er is meer te zien op het meer. Kleine dorpjes van paalwoningen, drijvende tuintjes, zijderupsenfabrieken, weverijen. Kortom, genoeg te doen om je een dag of twee te vermaken.

Visser op Inle Lake Myanmar
Paalwoning in Inle Lake Myanmar

Bagan

Dit was voor ons wel dé highlight van Myanmar. Tjezus, wat een gebied en wat een boeiend stukje historie. Duizenden tempels & ruïnes om te ontdekken. Trek er zeker een dag of 3 voor uit, want er is veel te zien & te beleven. Lees hier meer over hoe je Bagan op de fiets kunt ontdekken en welke tempels je niet mag missen.

aantal dagen: 1 reisdag naar Bagan + 3 dagen fietsen tussen de tempels.

De tempels van Bagan Myanmar
Boeddha in tempel van bagan myanmar
tempel in bagan myanmar

Pathein

Pathein is meer een tussenstop, om de lange afstand te onderbreken. Maar best interessant. Het is dé plek in Myanmar om te gaan bekijken, hoe ze van die mooie parasolletjes maken.

aantal dagen: hoogstens 1 dag, is meer onderbreking van lange reis.

Parasols in Pathein Myanmar

Ngwe Saung strand

Nu staat Myanmar misschien niet echt bekend om haar stranden, maar deze is toch niet al te misselijk? En het is er nog lekker rustig ook. Prima plek om even te relaxen.

aantal dagen: ligt eraan hoeveel tijd je hebt, maar zeker zo'n dag of 3.

Ngwe Saung strand in Myanmar
Ngwe Saung strand in Myanmar

Yangon

Sluit je reis af in de hoofdstad. Blijf er ook nog een dagje of 2 á 3, want ook hier is genoeg te zien. De Schwedagon Pagoda is geweldig. Mag je niet missen. Maar struin ook eens gewoon door de straten, verdwaal in de drukke stad, loop over kleine lokale marktjes. Je kijkt je ogen uit.

aantal dagen: 1 reisdag naar Yangon + 2 dagen daar.

Shwedagon Pagoda Yangon Myanmar
Streetfood in Yangon Myanmar
Lokale markt Yangon Myanmar

Whate else

Er zijn al een hele tijd ongeregeldheden in Myanmar. Wanneer je op het reisadvies voor het land kijkt, zie je dat veel gedeeltes rood gekleurd zijn. Niet naartoe gaan dus. Toen wij er waren, mochten we ook niet naar Hispaw. Tegenwoordig is dat wel toegankelijk voor toeristen, net als de oostelijke Shan staat. Dus daar vallen nog wel dingen te ontdekken.

Vervoer

Myanmar is in rap tempo aan het veranderen. Amper bij te houden, dus ik ga je geen reistijden geven. Een tijd geleden reden er nog maar amper van die minibusjes voor de toeristen. Nu zie je ze meer en meer verschijnen op populaire routes tussen de highlights. Wij gaven de voorkeur aan de trein. Geweldige manier van reizen & lekker goedkoop, maar zeker niet de snelste. Wel willen we je aanraden het stukje tussen Thazi en Kalaw absoluut met de trein te doen. Dat is echt een schitterende route.

Ook hebben wij alles overdag gedaan. Je kunt om tijd & een overnachting uit te sparen natuurlijk 's nachts reizen, maar bedenk dat je in de nachttrein geen oog dicht doet. Het spoor is inmiddels zo hobbelig, dat je regelmatig los komt van je stoel of bedje. Plus, wij vinden het nogal zonde, dat je het landschap niet kunt zien, wanneer je 's nachts reist.

Misschien ook interessant voor je

 

21 foto's, waardoor jij naar Myanmar wilt

Bagan op de fiets

Reisinfo Myanmar

Kijk voor complete reisinfo en al onze highlights, tips & leuke adresjes op onze Myanmar pagina.

2 gedachten over “Route 3 tot 4 weken door Myanmar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *