Visum

Visum regelen

heb je een visum nodig en hoe kom je daar aan

paspoort en visa

Visum

Voor veel landen heb je als Nederlander of Belg een visum nodig om binnen te komen. Een visum is een officiële toestemming om een land in te mogen reizen en wordt door het land van je bestemming uitgegeven. Het visum is maar voor een bepaalde tijd geldig, vaak 30/ 60 of 90 dagen, en als deze tijd verstreken is, moet je het land dan ook verlaten. Wil je langer blijven, dan kun je meestal wel een verlenging aanvragen. Als je de einddatum overschrijdt, reken dan op geldboetes of zelfs een notering op de "zwarte lijst".

Wil je een land 2 keer in reizen, bijvoorbeeld omdat je ook in het buurland wil rondtrekken, en dan weer terug komt in dat land, dan heb je een double entry of multiple entry visa nodig (in plaats van single entry). Hier betaal je extra voor.

Een visum kun je van te voren in Nederland / België aanvragen bij de ambassades van  het desbetreffende land. Tegenwoordig is een visum erg makkelijk online aan te vragen. Je betaald in beide gevallen boven op de visumkosten ook bemiddelingskosten. De prijzen van een visum zijn per land erg verschillend. Een visum wordt in je paspoort gestempeld of als sticker in je paspoort geplakt.

Visa on Arrival

Vaak is het niet eens nodig om thuis al je visa te regelen. Tegenwoordig zijn er veel landen, vooral in Azië, die een Visa on Arrival, uitschrijven. Bij aankomst op het vliegveld van het desbetreffende land meld je je bij Immigration. Zij zetten ter plekke een stempel in je pas. Jij betaalt ter plekke met cash dollars of de plaatselijke valuta. Lees dus van te voren wat de kosten zijn.

E-visum

Een andere ontwikkeling zijn de zogenaamde E-visa. Een E-visum kun je zelf online aanvrage. Na aanvraag ontvang je per e-mail de toestemmingsbrief om het land binnen te mogen reizen. Je krijgt dan geen stempel meer in je paspoort, de brief is voldoende.

Voor Australië is het wat verwarrend. Ze bieden namelijk de mogelijheid tot een ETA formulier, Electronic Travel Authority en een eVisitors visa. Voor landen van de EU is het eVisitors visa voldoende en deze is gratis.

Voor Canada heb je wel een ETA formulier nodig. Deze is aan te vragen, via de onderstaande link.

Er is een E-visum te krijgen voor volgende landen. Klik erop en je gaat direct naar de site, waar je ze online aan kunt vragen.

AUSTRALIË, CAMBODJA, CANADA, EGYPTE, INDIA, KENIA

MYANMAR, SRI LANKA, TURKIJE en de VERENIGDE STATEN.

Mocht je er niet uitkomen of heb je toch liever een Nederlandstalig aanspreekpunt, dan kun je voor een E-visum of ETA-formulier terecht bij www.e-visums.nl. Je betaalt dan wel bemiddelingskosten, maar je aanvraag wordt erg snel behandeld.

Info

Check ruim voordat je op reis gaat het laatste nieuws omtrent het visum dat je nodig hebt. De regeltjes en prijzen veranderen regelmatig. Zeker in Thailand is er in de laatste jaren regelmatig iets veranderd. Op onze website hebben we bij de landeninfo per land aangegeven, hoe je een visum kunt regelen en wat de kosten zijn.

Je kunt het geregel ook helemaal uit handen geven. Een betrouwbare en snelle website is die van Visumplus. Je kunt direct zien, wat de kosten voor jou zullen zijn.

Weetjes

Let er op dat je paspoort nog zeker 6 maanden geldig is, ná vertrek uit het land.

Voor een visumaanvraag heb je meestal twee pasfoto's nodig.

Check direct de data op je visum als je deze hebt ontvangen. Er worden weleens foutjes gemaakt.

In Midden- en Zuid Amerika heb je geen visa nodig. Je krijgt aan de grens een stempel in je paspoort.

 

stap 8: hotel boeken

stap 10: vaccinaties

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo