Slaapplek

Hotel boeken

een goedkope kamer vinden

hutje-in-de-tropen

 

Een groot deel van je dagelijkse budget gaat op aan je slaapplek. Dus probeer hier op te besparen. Dat kan ook makkelijk, als je maar een beetje rond shopt. Kijk ook wat bij je past. Niet iedereen wil een badkamer delen met anderen, terwijl een ander er niet moeilijk over doet om een slaapkamer met 9 snurkende medereizigers te delen.

1. Booking.com

Een erg populaire website om een hotel te boeken is Booking.com.

Bijna alle budget- en backpackershostels zijn hier op te vinden. Je hebt in no-time je bedje op een slaapzaal geboekt, of een leuke tweepersoonskamer met eigen badkamer. De bevestiging van je reservering ontvang je direct en je hebt zelfs de mogelijkheid deze uit te printen in de taal van het land van je bestemming.

Bovendien biedt Booking.com een soort van loyaltyprogram. Al na 5 boekingen via Booking.com krijg je de zogenaamde Genius status, waarmee je allerlei voordelen krijgt, zoals 10% korting op veel kamers, een latere check-out of vervoer vanaf het vliegveld naar het hotel.

En mocht je om een of andere reden toch geen gebruik kunnen maken van je reservering, dan is deze in één klik (vaak kosteloos) geannuleerd.

Als wij een slaapplek reserveren, doen we dat eigenlijk altijd via Booking.com. We hebben er nog nooit problemen mee gehad. De reservering is altijd bij het desbetreffende hotel bekend. En het aanbod op booking.com is enorm groot.

2. Airbnb

Steeds vaker vinden reizigers een slaapplek via Airbnb.nl.  Op deze website bieden particulieren  een kamer aan. Dat kan gewoon een eenvoudige slaapkamer zijn, waarbij je de  badkamer deelt met de eigenaren. Maar het kan ook voorkomen dat je een heel penthouse met zwembad af kan huren. In elke prijsklasse is er wel aanbod en er worden slaapplekken over de hele wereld aangeboden. Zo kom je nog eens op bijzondere plekjes.

Én je kunt natuurlijk je eigen kamer of woning ook verhuren gedurende de tijd dat jij aan het reizen bent. Zo verdien jij wat geld terug van de kosten, die tijdens je reis gewoon doorlopen. Dit kan redelijk wat geld opleveren, zodat jij weer langer kunt reizen! Vraag of een van je vrienden of familie de verhuur in de gaten wil houden.

3. Couchsurfing

Het is niet ieders ding, maar het is wél helemaal gratis; couchsurfing. Hierbij worden gratis slaapplekken aangeboden. Dat kan verschillen van riant tweepersoonsbed tot bank of zelfs alleen maar ruimte. De aanbieders van deze slaapplekken doen dit vaak om reizigers on a budget te helpen, misschien voor de gezelligheid of om mensen van andere culturen te leren kennen. Maar hoe weet je nou of het veilig is en dat je niet bij een of andere weirdo terecht komt? De aanbieders worden nauwkeurig gecheckt, waardoor twijfelachtige adresjes er al uitgefilterd worden. En kijk gewoon even naar de beoordelingen. Als andere reizigers het op dat adresje naar hun zin hadden, zal het jou ook wel bevallen.

Couchsurfing

4. Stay4free

De naam zegt het al, Stay4free is een andere optie om gratis te overnachten. Bij Stay4free kun je mensen vinden om je woning, ook al is dat alleen een kamer, mee te ruilen. Zo kun jij gratis in het huis van bijvoorbeeld een stel uit Bali wonen, terwijl zij in jouw woning verblijven. Je maakt onderling afspraken over de lengte van het verblijf en eventuele taken zoals de planten water geven. Een win-win situatie.

Maar er is een maar, helemaal gratis is het niet. De eerste twee weken van je inschrijving zijn gratis. Daarna moet je  een abonnement afsluiten bij Stay4free en de kosten hiervoor zijn vanaf €12,- per maand. Als je in het eerste jaar geen geschikte woningruil hebt kunnen vinden, wordt je abonnement gratis met een jaar verlengd.

Stay4free

5. Kost & Inwoning

Er zijn nog meer opties om je overnachtingen te regelen, zoals vrijwilligerswerk, waarbij je kost & inwoning krijgt. Of werken in het buitenland, waarbij ook vaak je accommodatie geregeld is. Je kunt bijvoorbeeld druiven gaan plukken in Australië. Dan verdien je ook nog aardig wat geld. Of doe vrijwilligerswerk in een weeshuis in India. In Nederland zit een organisatie, die dat vanuit hier al allemaal voor je kan regelen. Travel Active is expert op dit gebied en zij bieden programma's over de hele wereld aan.

stap 7: vliegticket boeken

stap 9: visum regelen

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo