Budget

Je budget

hoeveel geld heb je nodig

budget

Money money money. Je budget is natuurlijk erg belangrijk. Kun je het je wel veroorloven om te gaan backpacken? En hoeveel geld heb je nodig als je een paar maanden rond wilt reizen? Er wordt te vaak gedacht, dat reizen onbetaalbaar is. Toch kan ook jij het. Je moet er alleen wat voor over hebben, het écht graag willen. Je moet er wat dingen voor laten, maar daar krijg je op reis heel veel voor terug.

Wij reizen elk jaar een maandje of drie. En nee, we zijn niet rijk. Hebben geen vette erfenis gekregen en ook de lotto niet gewonnen. Het heeft wel een aantal jaren geduurd, voordat we dat qua werk ook konden regelen. Maar we zijn nu zelfstandig en kunnen onze eigen tijd indelen. Nu begrijp ik, dat niet iedereen een eigen bedrijf kan of wil beginnen. Maar als reizen altijd een droom is geweest, moet je een keer dé stap nemen. Neem een sabbatical of onbetaald verlof. Of ga direct voor of na je studie een jaartje reizen. Er is altijd wel een mogelijkheid om te gaan. Als je het belangrijk genoeg vindt, vind je ook een manier om het te regelen.

Goed, stel je hebt een paar maanden vrij geregeld voor je avontuur, dan moet er natuurlijk wel genoeg geld zijn. Maar hoeveel heb je nu nodig als je een paar maanden weg wilt?

De meest versimpelde rekensom, die wij altijd als uitgangspunt gebruiken is:

Voor Azië rekenen wij per stel € 50,- per dag.

Voor de overige landen is dat het dubbele, dus € 100,- per stel per dag.

Reis je alleen, dan halveer je deze budgetten.

Alhoewel het over het algemeen relatief duurder is, wanneer je alleen reist en je wilt bijvoorbeeld niet op een slaapzaal liggen. Je betaalt in de meeste landen per kamer, of je er nu alleen of met z'n tweeën in ligt.

Deze berekening is wat kort door de bocht, dat geef ik toe. Met uitzonderingen als Australië en Zuid-Afrika, landen waar je een auto of camper huurt, kom je hier aardig mee weg. In andere landen, zoals Indonesië of India, leefden wij weer voor maar € 30,- met z'n tweetjes per dag.

Deze bedragen zijn exclusief de internationale vlucht. Daar rekenen we meestal € 1000,- per persoon voor. Maar hier kun je aardig wat op besparen. Voor een retourtje Bangkok ben je namelijk maar rond de € 600,- / € 700,- kwijt. Maar je hebt dan nog wel ruimte om een aantal binnenlandse vluchten of een ticket naar een ander Aziatisch land te nemen met een lowbudget airline.

Houd ook nog rekening met bijkomende kosten als je reisverzekering, visum en vaccinaties. Ik betaal voor mijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering ongeveer € 10,- per maand. Visumkosten zijn per land erg verschillend. In Azië is dat meestal rond de € 25,- en in sommige Afrikaanse landen betaal je wel € 80,- De kosten voor vaccinaties en malariapillen kunnen ook aardig oplopen. Hiernaast heb ik een voorbeeldje gegeven van hoe je je budget kunt berekenen, gebaseerd op 1 persoon. Let wel, dit is een schatting, dit zijn geen feiten!

 

voorbeeldbudget-azië

Een exact budget is lastig te geven. Het ligt natuurlijk helemaal aan jouw levensstijl, of beter gezegd, jouw reisstijl. Wij reizen wel budget, maar niet super low low budget. Dus geen bedje in een slaapzaal voor ons, maar wel een goedkope, schone tweepersoonskamer met eigen badkamer. We reizen zoveel mogelijk met lokaal vervoer en huren regelmatig een scooter. Af en toe doen we een tourtje of bezoeken een museum. We eten meestal in authentieke restaurantjes en vermijden de hippe toeristenrestaurants. We drinken regelmatig een biertje, maar je zult ons niet elke avond in de nightclub vinden. Dat is allemaal goed te doen met het hierboven genoemde budget.

Per land zul je op deze site een specificatie vinden van het budget.

stap 2: beste reistijd

stap 4: lees je in

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo