reisplannen wijzigen of omboeken

2 Weken voor vertrek gooien we ons reisplan compleet om!

We gooien de boel om

Twee weken voor onze reis van 3 maanden hebben we besloten ons reisplan compleet om te gooien. Benieuwd waarom? En wat onze nieuwe plannen zijn? Lees dan snel verder.

Madagaskar

Over een weekje zouden we in het vliegtuig richting Madagaskar zitten, waar we 3 maanden rond zouden gaan reizen naar elke uithoek van dit bijzondere Afrikaanse land. Een jarenlange droom van ons. Dat gaat dus mooi niet door!

Vorige week lazen we de zorgwekkende berichten in de krant, dat er in Madagaskar een uitbraak van de pest is. De pest, bestaat die nog? Ja, dus.

Elk jaar tussen september en maart zijn er kleine uitbraakjes van de pest, meestal beperkt tot een of twee regio's. Die kun je dan vermijden. Echter, dit jaar is de uitbraak er vroeger én heftiger dan voorgaande jaren. Bovendien zijn er dit keer meer slachtoffers van de zeer besmettelijke longpest en komt het in gebieden voor, wat normaal gesproken geen risicogebied is, zoals de hoofdstad Antananarivo. Tel daar bij op de slechte gezondheidszorg en het feit, dat 80% onder de armoedegrens leeft en geen medicijnen kan veroorloven. Geen goed nieuws.

Wij gaan het gevaar niet opzoeken, dat is het risico niet waard. We hebben besloten om de reis om te gooien en hopelijk volgend jaar een nieuwe poging te doen. Maar omdat thuisblijven voor ons echt geen optie is, hebben we dat knopje omgegooid en nieuwe plannen gemaakt.

En de reis gaat naar.....

Ons geliefde Zuid-Amerika! En dat is bepaald geen straf. Ecuador, Bolivia en Peru staan ook al jaren op mijn bucketlist, maar werden iedere keer overgeslagen, omdat Rob er al twee keer is geweest. Lang geleden, dus nu mag het wel weer.

We starten in Cartagena, Colombia. Lekker aan de Caribische kust. En ja, daar zijn we al eens een maand geweest, maar we hebben toen natuurlijk ook niet alles gezien. Dus wat we destijds gemist hebben, gaan we nu doen. Vanaf Cartagena zakken we langzaam af naar Ecuador, Bolivia & Peru. Hoe en wat zien we onderweg wel. Heel veel voorbereidingstijd hebben we nu niet meer, want eind oktober vertrekken we al.

En we hebben er maar meteen een maandje aangeplakt, om onszelf te troosten. Vier maanden op avontuur & blij als een ei.

Wil je op de hoogte blijven van onze reis? Blijf ons volgen op Facebook of bezoek af en toe onze site. We houden jullie op de hoogte!

Taganga Colombia
Salento Colombia

Weetje

Mocht jij ook een keer in zo'n situatie terecht komen, dan is het handig om het volgende te weten:

In ons geval hebben wij namelijk nergens recht op. Annuleringsverzekering, calamiteitenfonds, we kunnen ons nergens op beroepen.

Er geldt nog geen negatief reisadvies voor Madagaskar. Sterker nog, op het moment van schrijven staat er nog niet eens een melding van de situatie bij het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken!

Ik vind dat bizar. Inmiddels zijn er 33 mensen aan overleden en over de 200 besmettingen. Op alle buitenlandse sites staan waarschuwingen, dat er een uitbraak is. Ik heb contact gehad met een Nederlander, die al 25 jaar in Madagaskar woont en hij weet te melden dat er wordt  afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen en drukke plekken te bezoeken. Eenzelfde bericht kreeg ik ook van Madagascar Tourism.

Lekker up to date dus, onze reisadviezen! Ik heb ze daar maar eens even over gebeld. En ja, ze hadden er wel ergens iets over gelezen en ze zouden de melding meenemen. Dat is inmiddels een week geleden.

Maar goed, zelfs bij een negatief reisadvies kun je je niet beroepen op je reis- of annuleringsverzekering. Zulke zaken vallen onder het calamiteitenfonds. Nu boeken wij altijd alles zelf, zonder tussenkomst van een reisbureau. En alleen reisbureaus, die aangesloten zijn bij dit fonds, kunnen in zo'n geval regelen dat je je geld terugkrijgt of gratis om kunt boeken. Weer pech voor ons.

Uiteindelijk hebben we alles redelijk betaalbaar zelf om kunnen boeken, mede omdat we nauwelijks iets hadden vaststaan. Beetje bijbetaald voor het nieuwe vliegticket en eigenlijk alleen onze visumkosten kwijt. Maar houd hier dus rekening mee, wanneer je besluit je reis om te boeken!

Ben jij ooit in zo'n situatie terecht gekomen? En wat heb jij toen gedaan? Laat het ons weten!

Safe travels!

15 gedachten over “2 Weken voor vertrek gooien we ons reisplan compleet om!”

 1. TJA het is niet anders en in deze situatie zou ik precies hetzelfde hebben gedaan! Veel plezier op jullie trip.

 2. Het enige wat ik heb meegemaakt was de aanslag op Ataturk en de coupe in Turkije. Er was toen niks van te merken waar wij waren, maar alle eventuele veiligheidswaarschuwingen kregen we alleen via het hotel en het personeel. Van het reisbureau en de autoriteiten hoorde we niks.
  Heel goed dat je een andere reisbestemmingen heb gekozen. Madagaskar lijkt me heel mooi, maar om je leven ervoor te wagen. Zuid Amerika zal zeker net zo mooi te worden.

 3. Jeetje de pest. Ik dacht dat die was uitgeroeid. Ik associeer dat met de Middeleeuwen. Ik kan me voorstellen dat je je plannen dan aanpast.

 4. Zuid-Amerika is ook een super toffe bestemming! Heel veel plezier op jullie reis 🙂 Moge het een fantastische ervaring worden. Dat van die annuleringsverzekering snap ik trouwens ook niet hoor. Zodra er in Turkije een aardbeving is worden mensen massaal terug naar Nederland verscheept, maar bij de pest geldt er geen negatief reisadvies? Vreemd. Getuigt van onvoldoende onderzoeksvaardigheden bij degene die die adviezen uitbrengen toch?

  1. Ja, niet normaal. Inmiddels al 47 doden en ver over de 300 besmettingen en nog altijd geen melding bij het reisadvies voor Madagaskar. Terwijl er echt wordt afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen. En er is al een toerist aan overleden. Lekker up-to-date!

 5. Oeh Madagaskar leek me ook heel gaaf! Maar Zuid Amerika is zeker niet mis, mocht je nog tips willen, ik ben er een aantal jaar geleden geweest. 🙂 Daarnaast heb ik een reisverzekering waarbij ik een uitbreiding heb zodat ik een keer een reis mag annuleren om welke reden dan ook, volgens mij zou je dit dan ook vergoed kunnen krijgen.

   1. Ik zit bij de aegon. Maar heb daar ook ene inboedelverzekering. Maar alsnog vreemd dat andere verzekeringen het niet dekken natuurlijk.

 6. Wat vervelend en jammer zeg dat Madagaskar nu niet doorgaat, maar ik snap wel waarom jullie keuze zo is. Jullie nieuwe plannen zijn ook wel echt heel gaaf en dat maandje langer ook! Ik ben benieuwd naar de verhalen en foto’s 🙂

 7. Wat vervelend dat Madagascar niet door kan gaan, jullie hadden je er zo op verheugd. Maar verstandig om geen risico’s te nemen en…. Zuid Amerika is ook niet verkeerd. Heel veel plezier en we blijven jullie volgen. Liefs van ons xx

  1. Dank je! Tja, veel voorpret & voorbereiding gehad, maar ach, Zuid-Amerika wil ik ook al heeeel lang naartoe, dus nu komt gewoon een andere droom uit! We keep in touch! xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *