The Balconies Grampians Australie

Reisgids voor The Grampians

Een paar dagen in The Grampians, Australië.

Een prachtig stukje natuur in de staat Victoria met de meest geweldige uitzichten. Je kunt er dagenlang rondstruinen, flinke meerdaagse wandelingen maken. Heb je maar één of twee dagen te besteden, dan loont het zich ook zeker. Je kunt er prima met je auto of campertje over de meest prachtige routes rondrijden, even een stop maken om naar de lookouts te lopen & te genieten van deze overweldigende natuur.

De ligging

The Grampians liggen een stuk landinwaarts in de staat Victoria. Het dorpje Halls Gap is een goede uitvalsbasis voor een bezoekje aan dit natuurreservaat. Vanaf Melbourne is dat zo'n 250 km via de M8/A8 en daar doe je een kleine 3 uurtjes over. Heb je eerst de Great Ocean Road gereden, dan kom je waarschijnlijk vanuit Warrnnambool. Vanuit hier ben je al in 2 uurtjes in Halls Gap. En vanuit Adelaide gezien, ligt het op 500km, wat je in ongeveer 5u 30m zou moeten kunnen halen.

Wat je moet zien in the Grampians

Dat is een boel. Probeer er, als het even kan, een paar dagen voor uit te trekken. Het is een ideaal gebied voor wandelaars, klimmers of om lekker in het wild te kamperen. Dit zijn de dingen, die je in ieder geval niet mag missen.

Reeds Lookout

Vanuit hier heb je een enorm uitzicht over the Victoria Valley. Het is maar een stukje lopen vanaf de parkeerplaats. The Reeds Lookout is prima te combineren met een bezoekje aan the Balconies.

Reeds Lookout the Grampians Australië

The Balconies

So, veel beter dan dit wordt het niet. What a view! Ik voelde me echt on top of the world. Het is het bekendste uitzichtpunt van the Grampians.

Vanaf de parking is het zo'n 2km lopen, maar het pad is redelijk makkelijk. Trek er een uurtje voor uit, heen en terug.

The Balconies the Grampians Australië

The Grand Canyon

Jazeker, ook Australië heeft haar eigen Grand Canyon. Een mooi stukje van the Grampians met bijzondere rotsformaties en smalle kloven. Die hele smalle heet the Silent Street.

Een wandeling, die ik je aan kan raden, is een rondje door de Grand Canyon in combinatie met the Pinnacles. Daar doe je ongeveer 3 á 4 uurtjes over. Af en toe een beetje klimmen, maar het is prima te doen.

Grand Canyon the Grampians Australië
Grand Canyon the Grampians Australië

The Pinnacles

Ook weer een geweldig uitzicht. Het stikt ervan in the Grampians. The Pinnacles zijn scherp uitstekende rotsen met een view over het hele gebied van de Grampians. Er zijn verschillende routes om hier te komen, waarvan de kortste op 2km van een parkeerplaats. Maar zoals gezegd, ook prima te combineren met de wandeling door the Grand Canyon.

the Pinnacles the Grampians Australië

Boroka Lookout

Nog een must see. Boroka Lookout ligt op zo'n 15km van Halls Gap. Eenmaal boven kunnen de helden onder jullie op deze natuurlijke "stoel" gaan zitten en genieten van een waanzinnig uitzicht over het oostelijke gedeelte van the Grampians. Fotogeniek momentje.

Boroka Lookout the Grampians Australië

Wildlife spotten

Dit doe je natuurlijk sowieso, wanneer je door Australië reist. Maar in het bijzonder in the Grampians stikt het van de kangoeroes, emoes en enorme kaketoes. De kangoeroes zijn redelijk gewend aan mensen en je kunt ze van dichtbij bewonderen. Houd wel altijd een paar meter afstand. Het blijven onvoorspelbare dieren.

Kangoeroes the Grampians Australië
Kaketoe the Grampians Australië

What else

Er is natuurlijk meer te zien & er zijn tig mooie wandelroutes in het park. Wij hadden ook niet oneindig de tijd en hebben keuzes moeten maken. Bovendien waren wij er in een extreem droge tijd, waardoor de watervallen opgedroogd of op z'n minst niet spectaculair waren. Dit was in maart.

Bovendien hadden bush fires gedeeltes van het park onbegaanbaar gemaakt. Ook wel iets om in de gaten te houden, die bush fires daar. Zorg dat je op de hoogte blijft.

MacKenzie Falls

In betere tijden is een bezoekje aan de MacKenzie Falls zeker de moeite waard. Vanuit Broken Falls lookout heb je een mooi zicht over de watervallen en de MacKenzie River. Ogen goed openhouden, want je kunt hier bijzondere vogelbekdier spotten.

Grampians Peaks Trail

Zit je echt goed in de tijd en ben je een diehard wandelaar, dan kun je de Grampians Peaks Trail lopen. Dat is een dikke 36km, waar je 3 dagen/2 nachten over doet. Dit kan zonder gids, maar vraag even meer info over de exacte route bij het Visitor Center in Halls Gap.

Slaapplek

In Halls Gap heb je een ruime keuze aan semi-free camps. Niet helemaal gratis dus, maar voor een klein bedrag sta je midden in de natuur, heb je wel een wc er bij en een plekje om fikkie te stoken. Je hebt er geen stroom en meestal ook geen schoon drinkwater, dus houd daar rekening mee. Bij het Visitor Center in het dorpje kun je een "vergunning" halen, waarmee je een plekje kunt kiezen op een van de bushcamps. Wij hebben op Plantation Camp en op Jimmy Creek Camp gestaan. Beiden zijn aanradertjes. Op Plantation Camp kwamen elke dag heel veel kangoeroes. Heel tof. Prijsindicatie: €12,50 per auto/camper

Plantation Camp Halls Gap Grampians Australië

Plantation Camp

Wil je toch een keer fatsoenlijk douchen of een duik nemen in een zwembadje, dan kunnen we Halls Gap Lake Side Tourist Park absoluut aanraden. Tip: vraag naar een plekje helemaal achteraan bij het open veld. Je weet niet wat je ziet, wanneer je 's ochtends je gordijntje opendoet. Tientallen kangoeroes en emoes & er zitten joekels van kaketoes bij je aan tafel! Plus, de camping wordt gerund door een heel gezellig Australisch-Nederlands stel en jij, als Nederlander, krijgt 10% korting. Positieve discriminatie, zeg maar. Prijsindicatie: €29,- per kampeerplek met stroom

Halls Gap Lake side camping the grampians Australië

Halls Gap Lake Side Camping

Misschien ook interessant voor je

Route van Sydney naar Adelaide

Gratis campings in Australië

Algemene info

Voor info over visum, vaccinaties, budget & heel veel tips, kijk op onze Australië pagina

2 gedachten over “Reisgids voor The Grampians”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *