Pulau Weh Sumatra Indonesie

Reisgids voor Pulau Weh

Het tropische eilandje Pulau Weh in Sumatra.

Het is een van die pareltjes, dat nog altijd niet overspoeld is door toerisme. Het vergt wat moeite en geduld om er te komen. Maar als je er eenmaal bent...joh, dan wil je echt niet meer weg.

Pulau Weh ligt helemaal in het noordelijkste puntje van Sumatra, Indonesië. Het eilandje heeft eigenlijk alles te bieden. De natuur is er prachtig, bergachtig & groen. Heerlijk om met je scootertje doorheen te toeren. De omringende zee is zo turquoise, zo zie je het zelden. Het duiken is er relatief goedkoop & de onderwaterwereld zeer boeiend.  Plus de bevolking is ontzettend vriendelijk. Kortom, dit is een paradijsje!

10 Redenen om naar Pulau Weh te reizen

Ik denk dat de foto's voor zich spreken en je al zullen overtuigen. Maar toch, voor de twijfelaars onder jullie, enige toelichting.

1. die stranden, so!

Wauw, we hebben echt onze ogen uitgekeken. We hebben toch al aardig wat strandjes mogen zien, maar zo'n idyllische zie je niet vaak. En het fijne is, het er nog steeds heel rustig is. Wanneer je rondrijdt met je scootertje kun je zomaar bij een baaitje uitkomen, waar niemand anders ligt. Nobody. Hele strand voor jezelf.

Pulau Weh Sumatra Indonesie

2. dat turquoise water

Veel turquoiser dan dit wordt het niet. En het is dus echt glashelder. Ideaal om in te snorkelen of duiken.

Pulau Weh Sumatra Indonesie

3. wuivende palmen

Plaatje compleet: Wit zand, turquoise water & de wuivende palmbomen. Meer heb ik niet nodig.

Pulau Weh Sumatra Indonesie

4. de natuur

Pulau Weh is bergachtig & tropisch. Een schitterend eiland met mooie vergezichten.

Pulau Weh Sumatra Indonesie
Pulau Weh Sumatra Indonesie

5. Met de scooter het eiland rond

Een ideale manier om het eiland te verkennen is met de scooter. De wegen zijn prima en er is weinig verkeer. Een mooie manier om de kleine dorpjes te bezoeken, je onder de lokale bevolking te mengen en die afgelegen baaitjes te vinden.

Scooter huren Pulau Weh Sumatra Indonesie
Scooter huren Pulau Weh Sumatra Indonesie

6. de bevolking

De bevolking van Pulau Weh is ontzettend vriendelijk. We hadden 'n keer een lekke band en ze kwamen van alle kanten aanrennen om ons te helpen. En dan willen ze ook nog niks hebben voor hun hulp. Waar zie je dat nog?

Bevolking Pulau Weh Sumatra Indonesie

7. De leuke vissersbootjes

Heerlijk, die kleurrijke vissersbootjes. Ze liggen daar mooi voor de kust te dobberen in alle kleuren van de regenboog.

Vissersbootjes Pulau Weh Sumatra Indonesie

8. snorkelen & duiken

Snorkelen kun je zo vanaf de kant. Tjoep, dat water in en je bent omringd door kleurrijke visjes. Voor de duikers onder jullie: Pulau Weh is een prima plek om je PADI te halen. Blijkbaar een van de goedkopere plekken zelfs. En tegenwoordig is het mogelijk om online al je theorie te halen. Voor meer info & prijzen check www.lumbalumba.com

Snorkelen Pulau Weh Sumatra Indonesie

9. de prachtige moskeeën

Wanneer je zo rondtoert over het eiland, zie je boven de boomtoppen de mooiste koepels uitsteken. Een heel mooi beeld.

Moskee Pulau Weh Sumatra Indonesie

10. Je hutje aan het water

De meeste accommodatie ligt direct aan het strand of boven het water. En dat is niet verkeerd. Lekker op je eigen balkonnetje, hangmatje & biertje erbij, heerlijk genieten van het uitzicht. Life is good!

Accommodatie Pulau Weh Sumatra Indonesie

Vervoer

Om op Pulau Weh te komen, moet je wat moeite doen. Het ligt nu eenmaal helemaal in het uiterste puntje van het eiland Sumatra.

Je moet eerst in Banda Aceh zien te komen. Wil je over land reizen, bereid je dan voor op lange & slingerende ritten.

Makkelijker en vaak niet veel duurder is het om een binnenlandse vlucht te nemen. De vlucht van bijvoorbeeld Medan naar Banda Aceh duurt met Lion Air een uurtje en je mag voor zo'n €25,- al meevliegen.

Eenmaal in Banda Aceh ga je naar de pier Ulee Lheu om een veerboot naar Pulau Weh te pakken. Er gaat 2x per dag een snelle ferry. Deze doet er 45 min over en kost tussen de €6,- en €8,-, afhankelijk van je zitplaats. De slowboat doet er 1,5 uur over en is tussen de €2,- en €4,-. Ook deze gaat 2x per dag.

Op Pulau Weh kom je aan in de haven van Balohan. Je kunt je op laten pikken door je hotel. En anders moet je een motortaxi of gewone taxi nemen. Prijsindicatie: naar Iboih Beach, 30 min. tussen de €5,50 en €8,-.

Bezoekje Banda Aceh

Waarschijnlijk moet je hier toch een nachtje blijven, omdat je boot of vlucht niet aansluit. We vonden het geen plek om lang te blijven, maar één dagje loont zich echt.

Eerst even een weetje. In Banda Aceh is de bevolking streng gelovig en wordt geleefd volgens de Sharia. Wat houdt dit in voor jou? Respecteer hun regels en gewoontes. Voor de vrouwen betekent dat bedekkende kleding. Echt lange mouwen en een jurk of broek tot op de enkels. Geen strakke kleding en bij een bezoek aan de moskee ook je haren bedekken. Als man zijnde liever geen korte broek en hemdje dragen. Ben ook voorzichtig in je contact met vrouwen. Lang aankijken of aanraken wordt niet gewaardeerd. Enne...een biertje kun je hier wel vergeten.

Pulau Weh is minder streng. Het geloof is er wel moslim, maar gematigd. Je mag daar gewoon in je bikini op het strand liggen. Als je de kleine dorpjes bezoekt, zorg er gewoon voor dat je niet al te schaars gekleed bent en respecteer de bevolking.

Banda Aceh is in 2004 het hardst getroffen door de tsunami. Inmiddels is het weer helemaal herbouwd. Middenin de stad ligt de Grote Moskee. die als een van de weinige gebouwen overeind is gebleven tijdens de tsunami en bescherming heeft geboden aan heel veel mensen gedurende de ramp. Het Tsunami Museum is indrukwekkend en je krijgt een beeld van wat de bevolking heeft meegemaakt.

Grote Moskee Banda Aceh Sumatra Indonesie
Tsunami Monument Banda Aceh Sumatra Indonesie

Slaapplek

Zelf hebben we ervoor gekozen om te overnachten bij Iboih Beach, omdat daar wat leven & gezelligheid was. Een paar restaurantjes en meerdere backpackershostels.

Toen we met de scooter rondreden, hebben we echter nog meer prachtige & betaalbare plekjes gevonden, waarvan Freddies er één is. So, dit is paradijsje! Behoorlijk populaire plek, dus het kan zijn, dat reserveren nodig is.

Freddies Santai Sumurtiga, 2 pers.kmr. €22,-

Prima kamers, privé strand, snorkelen voor de deur.

Iboih Inn, 2 pers. kmr. vanaf €17,-

Basic hutjes met eigen balkon, direct aan het water, snorkelen voor de deur.

Beste reistijd

In principe is Pulau Weh het hele jaar door te bereizen. Er is niet echt een duidelijke regentijd. Er kunnen altijd wel flinke regenbuien vallen. De minste kans op regen heb je in de maanden juni, juli en augustus. Maar wij waren er in de maart en hebben geen druppeltje gezien.

Reisgidsen

Algemene info

Voor info over visum, vaccinaties, budget & leuke adresjes, kijk op onze Sumatra of Indonesië pagina

Vind je het een nuttig artikel? Mis je nog info? Laat het ons weten.

Love it? Like it & share it!

12 gedachten over “Reisgids voor Pulau Weh”

  1. Wat een gave plek! Ik heb het opgeschreven, want hier houd ik nou van. Meer van dit soort onontdekte plekjes graag!!

  2. Ik vind het altijd mooi om de behulpzaamheid en openheid van de lokale bevolking te ervaren. Los van alle mooie plaatjes, uitzichten etc. is dat toch iets wat je reis extra bijzonder maakt! 🙂

  3. Dat klinkt echt als een eiland naar mijn hart, wauw! Prachtige foto’s en handige informatie ook in het artikel.

  4. Wow, ziet er prachtig uit. Ik ga vaak naar Sumatera, mijn familie woont daar, maar veel noordelijker dan Padang ben ik nog nooit geweest.

  5. Ik kende dit eiland helemaal niet, maar het ziet er echt prachtig uit. Wat een ontzettend mooie foto’s en hele leuke tips. Sumatra lijkt me prachtig en dit eiland zou ik er dan zeker mee willen combineren. Zo’n hutje aan het water klinkt perfect

  6. Wat een goed en uitgebreid verhaal, vol tips en instructies! Het eiland doet me een beetje denken aan Ko Chang in Thailand. Nu inmiddels een toeristenoord, maar toen ik daar met mijn backpack naartoe ging (durf het haast niet te zeggen, was in de jaren 90), was er niet eens een pondje om de overtocht te maken. Groeten uit de zandbak!

    1. Haha, ja, toevallig afgelopen winter even terug geweest in Koh Chang, maar daar is het inmiddels toch behoorlijk druk geworden!

  7. Wat een ontzettend prachtige plek zeg! Vooral het feit dat het niet overspoeld is door reizigers, dat spreekt me ontzettend aan. Dat zal misschien komen doordat je er wat langer voor moet reizen, maar dat heb ik er zeker voor over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *