boot Colombia San Blas Panama

Met de boot van Panama naar Colombia

Maak je een rondreis door Midden- en Zuid-Amerika, en wil je zowel naar Panama als naar Colombia? Over land is het niet mogelijk om de grens over te steken. Je kunt een vlucht nemen natuurlijk. Maar een veel leukere optie, is om dit met een prachtige boottrip te doen.

In 4 of 5 dagen kun je met een boot van Panama naar Colombia zeilen. Of omgekeerd natuurlijk. Je pikt gelijk een paar dagen de eilanden van de San Blas mee. Lekker snorkelen, beetje zonnebaden.

Wat kun je verwachten

De San Blas Islands is een archipel van 378 eilandjes voor de kust van Panama.  Van die eilanden worden er 40  bewoond door de Kuna Indianen. Het is autonoom gebied, dus ze hebben hun eigen regelgeving. Enkele eilanden zijn werkelijk tot aan het randje volgebouwd met kleine rieten huisjes. En op andere staat slechts één enkel hutje van één familie. Maar de meeste eilanden zijn dus onbewoond. De Kuna Indianen zijn klein van stuk en dragen kleurrijke doeken, "molas", die ze zelf maken.

De eilandjes zijn werkelijk prachtig. Spierwitte stranden, turquoise water, palmbomen all over, het complete plaatje.

De boottocht is een avontuur op zich, dus niet alleen maar transport van Panama naar Colombia. De boottrips gaan allemaal via de eilanden van het San Blas Archipel. Je verblijft 3 dagen op deze tropische paradijsjes en zult verschillende eilandjes aandoen. Je dagen breng je door met snorkelen, zonnen, kennismaken met de Kuna Indianen, relaxen in je hangmat en 's avonds borrelen bij een kampvuurtje. En lobster eten. Wij hebben nog nooit zoveel heerlijke kreeft gegeten. Klinkt goed, toch?

San Blas Panama

Er zijn twee manieren om deze overtocht te maken. Je hebt de keuze uit een zeilboot en een motorboot. De zeilboten doen er in het algemeen 5 dagen over, de motorboot 4 dagen.

De trip in 5 dagen

Er zijn diverse maatschappijen, die de route Panama - Colombia in 5 dagen afleggen met een zeilboot. Deze boten vertrekken vanaf El Porvenir in de San Blas of vanaf Portobelo, het vasteland van Panama.  Bij deze trip verblijf je meestal drie dagen in het San Blas Archipel. En twee dagen op open zee. Heb je geen zeebenen, overweeg goed of je deze trip wilt doen, want het kan er behoorlijk ruig aan toe gaan op het open water. Na 5 dagen kom je aan in het sfeervolle Cartagena, Colombia.

Het zijn echt geen luxe cruiseschepen, die deze route bevaren. Het zijn wel best mooie zeilschepen en bij een aantal kun je zelfs een privé-cabine boeken. Maar meestal deel je de slaapruimte met 10 tot 12 personen. Er kan van je gevraagd worden dat je meehelpt met poetsen en koken, maar dit is niet altijd het geval. Ben wel een beetje flexibel. Zo'n zeilboot is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden en er kan dus weleens wat vertraging zijn. Zorg ervoor dat je in de dagen erna geen vlucht hebt geboekt.

Prijzen verschillen per maatschappij, maar verwacht tussen de $500,- en $650,- te betalen, afhankelijk van de boot en van de kapitein. Check wel van tevoren de boot. Het wil niet altijd zeggen, dat als je meer betaalt, je ook een betere boot krijgt. Prijzen zijn inclusief alle maaltijden, overnachtingen, entreekosten en in de meeste gevallen ook de immigratiekosten bij de grens.

Veel hostels bieden deze boottrip aan of kunnen je in ieder geval verder helpen. Je kunt het ook zelf online regelen. Populaire websites zijn:

www.mamallenatoursandtravel.com of www.sailcolombiapanama.com

Kuna Indianen San Blas Panama
Kuna Indianen San Blas Panama
Kuna Indianen San Blas Panama
Kuna Indianen San Blas Panama

De trip in 4 dagen

San Blas Adventures biedt een heel ander concept aan. Je vaart via een andere route, dicht langs de kust op, van Carti in Panama naar Sapzurro in Colombia. Dat ligt net over de grens. Ook deze route kun je in omgekeerde richting boeken. Deze trip ga je niet met een zeilboot, maar met een motorbootje. Je slaapt dus niet aan boord, maar op de eilanden. Het grote voordeel is, dat je niet twee dagen op open zee vaart. Sterker nog, je zit in die 4 dagen in totaal maar 8 uur op de boot. Lekker veel tijd op de tropische eilanden dus.

De prijs is $399,-. In de prijs inbegrepen zijn de 4 dagen en 3 overnachtingen, boottransport, al het eten, alle entreekosten en de immigrationkosten voor vertrek uit Panama.

Je kunt online boeken of gewoon even alles nalezen op www.sanblasadventures.com. Bij het boeken vragen ze een aanbetaling van $100,-.

Kuna Indianen San Blas Panama
Accommodatie San Blas Panama

Tip by Hip

Het is nodig om tijdig te reserveren. Er zijn niet oneindig veel boten en zeker in het hoogseizoen zijn ze snel volgeboekt. Ben je erg flexibel, dan kun je het nog wel riskeren om deze trip in Panama City of Cartagena te boeken. Maar verwacht niet, dat je meteen dezelfde dag of de volgende dag mee kunt.

De prijzen zijn inclusief 3 maaltijden per dag en drinkwater. Wil je tussendoor snacken of 's avonds lekker een biertje drinken, dan zul je dat zelf mee moeten nemen.

Neem voldoende cash mee. Onderweg kun je niet pinnen, nergens op de San Blas eilanden.

 

voor algemene info over colombia kijk op

voor algemene info over panama kijk op

7 gedachten over “Met de boot van Panama naar Colombia”

  1. Heel gaaf! De zeilboot lijkt me met 2 kleine kinderen een te grote uitdaging. Ik ben dus nu aan het kijken voor de motorboot maar die vaart ook een andere route. Het lijkt me niet het beste punt om vanaf hier verder te reizen in Colombia. Klopt dat?

  2. Wow wat ziet dat er mooi uit zeg! Jullie maken hele mooie reizen zeg…

  3. Wat ontzettend leuk dat je zoveel reist. Echt toegevoegde waarde in het leven als je het kunt betalen. Ervaringen voor het leven!

    1. Ja, we hebben echt bewust ons leven zo ingericht, dat we zoveel kunnen reizen. Flexibele banen & lage vaste lasten. Bovendien hebben we heel veel voor het reizen over, dus dat betekent niet elke week uit eten of nieuwe schoenen. Alles voor het reizen!

  4. Wij zijn in Panama geweest via Costa Rica, een paar dagen. Het was echt prachtig, we hebben veel gezien met een boot en sliepen in een prachtig stadje met huizen op palen op het water. Ik droom zo weer weg…

  5. Happy diwali from agonda beach goa! Schatjes geniet ervan! Pietje Teresa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *