Holi Phagwa Festival India

Holi Festival in India

Het kleurrijkste feestje ter wereld, Holi.

Er zijn een paar leuke feestjes te vieren zo over de hele wereld. Festivals, die je per sé minstens één keertje in je leven mee wilt maken. Voor ons stond het Indiase Holi Phagwa absoluut op nummer één. En op 21 maart 2019 is het weer zover. Ben jij op reis in India, zorg dan dat je erbij bent!

Holi Phagwa Festival India

Betekenis

Holi, ofwel voluit Holi Phagwa, heeft verschillende betekenissen. Allereerst wordt hiermee in het hindoeïstische geloof het Nieuwjaar gevierd. Het is meteen ook een aankondiging van de lente. De vele kleurtjes zouden symbool staan voor de kleuren van het voorjaar. Maar Holi viert ook de overwinning van het goede op het kwade. Hoe dan ook, de stemming is feestelijk.

Holi Phagwa Festival India

Leuk feestje, hoor.

Dit is er echt zo eentje van je bucketlist, toch? Het loont zich om je reis hierop aan te passen, vind ik. Het is zo'n vrolijk en kleurrijk gebeuren. De Indiërs zien je totaal niet als indringer, maar vinden het juist geweldig dat je de lente met hen wilt inluiden.

Het Holi feest vindt elk jaar plaats op de avond van de eerste volle maan in maart. Dus zorg dat je erbij bent.

Wij hebben ervoor gekozen om het niet in een megastad als New Delhi of Mumbai te vieren. Ons iets te massaal, maar kun je dat handelen, dan zal dat zeker indrukwekkend zijn. In Panaji(Goa), waar wij waren, is het heel prima te doen. Gezellig druk, relaxte sfeer.

Holi Phagwa Festival India
Holi Phagwa Festival India

Belangrijke tipjes

Je komt er dus behoorlijk gekleurd op te staan. Sterker nog, die kleuren zijn er niet met één douchebeurtje vanaf. Is niet erg, maar:

*trek je oudste kleding aan, kleding die weg mag.

*probeer de waterpistolen te ontwijken. Zodra dat poeder in aanraking komt met water, wordt het écht hardnekkige verf.

*neem een goed afsluitbaar tasje mee voor je camera. Dat fijne poeder is funest voor je fototoestel/mobieltje.

*doe lekker mee, houd je vooral niet in om andere flink in te wrijven.

*boek op tijd je hotelkamer, want dit is een heel populair festival en alles is snel volgeboekt.

Zeker de tip om water te ontwijken, zou ik ter harte nemen. Als het even kan, natuurlijk. Ik heb medereizigers gezien, die dagen erna nog met knalroze & groen haar liepen. Beetje lullig, wanneer je net dan naar huis moet en zo op Schiphol landt.

Holi Phagwa Festival India

Misschien ook interessant voor je

Palolem, het mooiste strand van Goa

11 x waarom je naar Gujarat wilt

Algemene reisinfo

Kijk voor uitgebreide informatie over alle delen van het land op onze pagina over India. Je vindt er highlights, vervoer- en budgettips en nog veel meer.

15 gedachten over “Holi Festival in India”

 1. Dit lijkt me zo leuk om eens mee te maken. Op de foto’s ziet het er prachtig uit, mooie portretten!

 2. Een kennisje van me vierde een tijdje terug ook Holi in India, lijkt me zo bijzonder om een keer mee te maken

 3. Wat lijkt me dit fantastisch om mee te maken! Ik heb wel eens eerder foto’s en video’s gezien en het lijkt me echt een heel uitbundig en sociaal spektakel. De tips ga ik onthouden, want ik hoop het ooit een keer mee te kunnen maken…

 4. Woei! Wat een vrolijke bende. Maar hoe doe je dat nou als je water moet ontwijken, maar je gaat zweten? Ik ben toch ook best benieuwd naar de foto’s van de day after: helemaal schoon gewassen, of toch niet?

  1. Ja, da’s wel een puntje, dat zweten. Ik had inderdaad nog een dag of 3/4 wazige vlekken op m’n nek en rug. Dat slijt er wel langzaam af na zoveel keer douchen, hoor. Bovendien loopt iedereen met groene, roze & blauwe vlekken rond, dus je valt in ieder geval niet op!

 5. Holi shit (sorry kon het niet laten…?)

  Kleurrijk is het zeker, maar wat is nou precies de bedoeling? Is het één groot poederfeest waar iedereen elkaar insmeert? Moet je vantevoren poeder regelen? Wordt dat uitgedeeld? Hoe lang duurt het?

  Hoe dan ook, het levert iig mooue plaatjes op.

 6. Ah zo leuk! Ook wel fijn om te lezen dat de Indiërs je daar niet als een indringer beschouwen. Ik zou me zo zelf wel een beetje voelen, maar als zij je vrolijk betrekken in het feestgedruis, extra leuk!

  Wat gebeurt er nog op Holi, behalve het gooien met kleurpoeders?

  1. Ja, ze vinden het juist leuk dat je met ze meefeest. Op de dag voor de volle maan is er een ceremonie, waarbij symbolisch al het kwaad wordt verbrand dmv grote brandstapels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *