Geen accommodatie reserveren

De voordelen van geen hostels reserveren

een oproep aan alle backpackers!

Wij botsen er steeds vaker tegenaan en vinden het jammer. Tegenwoordig krijgen we bij aankomst in een hostel altijd de vraag of we gereserveerd hebben. Euh...nee?

WAAROM LEGGEN WE MET Z'N ALLEN DIE OVERNACHTINGEN VAST? WAAR IS HET AVONTUUR, JONGENS?

Tuurlijk, die eerste 2 overnachtingen boeken, dat snap ik. Na een lange vlucht is het fijn als er een bedje voor je klaarstaat. Doen wij ook. En tijdens het reizen heb je weleens een reisdag, waarbij je 's avonds erg laat pas op de plaats van bestemming bent. Oké, maar verder...

Go with the flow, kijk waar je uit komt en zoek gewoon ter plekke een leuk hostel. Waarom? Dat ga ik je nu uitleggen.

hostels niet reserveren

De voordelen van het niet reserveren

1. Vrijheid

Dit is meteen onze belangrijkste motivatie, de vrijheid! Het gevoel, dat je 's ochtends kunt besluiten om nog een nachtje te blijven of dat je verder wilt reizen. Geen verplichte reserveringen, waar je aan moet voldoen.

2. Goedkoper

Wij reizen meestal buiten het hoogseizoen en dan valt er bij hostels veel af te dingen. Gemiddeld krijgt Rob 30% van de prijs af. Vaak wordt de accommodatie online het hele jaar door voor dezelfde prijs aangeboden.

3. What you see is what you get

Foto's zijn geduldig, zo blijkt vaak. Lijkt je hostel op internet een geweldige oase met een enorme sfeer? Eenmaal daar blijkt je droomplek een treurig geheel van achterstallig onderhoud en beschimmelde hokjes. Ga je ter plekke op zoek, dan zie je tenminste direct wat de situatie is.

4. Zelf kamer uitzoeken

Misschien alleen van toepassing in het laagseizoen, wanneer er plek genoeg is. Vraag altijd of je een paar verschillende kamers mag zien, zodat je de fijnste eruit kan kiezen. Heb je al gereserveerd, dan krijg je vaak gewoon een kamer toegewezen en dat is niet altijd de beste.

5. Hostels, die niet online zijn

Nieuwkomers en kleine hotelletjes, die niet in het aanbod van Booking.com of Agoda zitten, krijgen zo ook een kans. Juist deze plekken zijn vaak te gek. Kleinschalige homestays of juist splinternieuwe, hippe plekken. Give it a chance.

6. Flexibeler

Soms kom je op reis op een plek, waarbij je gewoon geen lekker gevoel hebt. Doorreizen, zeg ik dan. Dat wordt dus al lastiger, wanneer je je accommodaties al vast hebt gelegd.

7. Avontuurlijker

Het is simpelweg meer avontuur. En is dat niet helemaal de reden, waarom we überhaupt aan het backpacken zijn? Om nieuwe & onverwachte dingen mee te maken? Heerlijk toch, dat je 's ochtends niet weet, waar je die nacht weer doorbrengt? Daar doen wij het voor!

10 voordelen van niks plannen

Wij gaan het liefst met een one way ticket op reis. Dat is het vontuur. En dat is waar backpacken, volgens ons, om gaat. Lees hier al de voordelen van het niet vooruit plannen.

En ja, er zijn ook best nadelen aan het niet reserveren van je slaapplek. Daar moet je tegen kunnen. Dat moet je willen.

De nadelen van het niet reserveren

1. Zoektocht naar een kamer

Tja, je zult op zoek moeten gaan naar een accommodatie. En ja, ook na een flinke busrit of treinreis en je doodmoe bent.

Wij reizen altijd met z'n tweetjes en om de beurt gaan wij op pad om een leuk hostel te zoeken. Nou ja, om de beurt. Rob doet dit vaker, heeft een goede neus voor gezellige plekjes. Plus hij is beter in het onderhandelen. De ander blijft met alle bagage in een restaurantje zitten, zodat we niet allebei met de backpacks hostel in hostel uit moeten.

Dit is natuurlijk iets lastiger, wanneer je alleen reist. Zoals gezegd, je moet er iets voor over hebben.

2. Onzekerheid

Dit moet je ook kunnen handelen. Dat je niet weet, waar je die nacht je bedje induikt. Wij vinden dat gevoel juist fijn, maar daar moet je wel tegen kunnen. Maar, geloof me, je vindt ALTIJD wel iets. Wij reserveren nooit en hebben nog niet één keer op straat moeten slapen.

3. Hostels volgeboekt

Ja, dit komt dus voor. Zeker met hostels, die in de Lonely Planet staan. Geen paniek, gewoon verder zoeken.

EN DAAROM DEZE OPROEP. BACKPACKERS, ALS WE NU EENS ALLEMAAL STOPPEN MET DAT HELE GERESERVEER, DAN WORDT DAT REIZEN WEER EEN HEEL STUK SPANNENDER. EENS OF NIET EENS?

Bekijk ook ons blog over het vinden van goedkope accommodatie. Leuke info? Blijf op de hoogte en volg ons op Facebook.

Enjoy your trip & be hip!

19 gedachten over “De voordelen van geen hostels reserveren”

  1. Goede tips. Ben nu in Schotland en heb alleen geserveerd op een eiland met 1 hostel. Voor de rest een keer gebeld maar heb geen cc en dat heb je nodig om te reserveren

    Maarre. Hoe ding je af?

  2. Onze eerste reis op deze manier was voor mijn man wel lastig. Zeker in de tijd zonder het constant hebben van internet, afhankelijk van locals en langzame pc in hotel of internet café. Maar idd nog nooit op straat hebben geslapen. Als we maar zorgen dat we op de juiste dag weer in het vliegtuig zitten is er geen probleem. Zo doen we ook onze zogenaamde “kleine” reizen in Europa. Heerlijk reizen is ons doel niet perce de bestemming.

  3. Als we met een camper reizen, dan zoeken we ter plekke altijd een fijne plek. Met hotels of appartementen boeken we wel vooraf. Maar lijkt het me wel erg fijn hoor, ter plekke wat zoeken. Verrassend!

  4. Ik boek meestal niet van tevoren.. maar dit heeft me toch al aardig wat stressmomentjes opgeleverd 😉 Uiteindelijk komt het toch (bijna) altijd wel goed…

  5. Er komt een dag dat wij dat ook gaan doen. Niets boeken en lekker door Italië reizen en maar zien waar we uitkomen. Maar vooralsnog met schoolvakanties te maken en dus hoogseizoen en dat is toch echt boeken geblazen.

  6. Hoi, jaaa die vrijheid op reis is soms zo fijn!! 😀 Ben ik zeker voorstander van. Behalve als je echt off the beaten track gaat natuurlijk (lees: plekken waar geen hostels zijn) , dan is het wel handig om vast even een host te regelen.

  7. Oeh, ik ben blijkbaar één van de weinigen hier die wel liever alles op voorhand boekt. Ik ben het absoluut eens met al de voordelen die je hier opsomt, maar ik zou persoonlijk niet meer kunnen genieten van het reizen als ik zou weten dat ik nog geen slaapplek had. Zo’n stresskip ben ik dan wel. Och ja, ieder zijn ding zeker? 🙂

  8. Helemaal mee eens! John en ik deden dit ook en het was heerlijk. Nu met de kids doen we dit niet meer. Eerst moeten ze groot genoeg zijn om hun eigen backpack te dragen en dan gaan we samen weer op avontuur! 🙂

  9. Je hebt helemaal gelijk! Veel mensen gaan op reis om de wereld te ontdekken, te ontsnappen van de dagelijkse rompslomp waar ze uit vandaan komen, de vrijheid voelen. En dan leggen ze evengoed alles vast… Dat is toch zonde?!

  10. Leuk om zo te lezen. Ik heb nog nooit gebackpackt, maar mocht ik dit doen.. zou ik een aantal dagen toch wel wat reserveren. En de rest op de vrije loop laten. Vind dat toch een beetje eng / spannend.

  11. Ik heb nog nooit gebackpackt, wel verschillende roadtrips en eilandhoppen gedaan. Tijdens de roadtrip boekte ik vaak de dag van tevoren of op de dag zelf een kamer, vond het toch wel fijn dat ik wist waar ik heen moest rijden met een auto vol spullen. Tijdens het eilandhoppen in Griekenland gingen we vaak op de bonnefooi, maar dat waren dan ook eilanden die niet zo heel toeristisch zijn en er zelfs in het hoogseizoen nog veel goedkope kamers te vinden waren. Plus mijn ex sprak Grieks, dat scheelde ook wel denk ik. Volgend jaar wil ik gaan eilandhoppen op Kroatië, ik twijfel nog of ik alles zelf ga regelen of toch een kant-en-klare fly-drive vakantie ga boeken. Zoals jij zelf zegt, het heeft allebei voor en nadelen.

  12. Ik ben ook van het niet reserveren. Nu wanneer we in de zomervakantie naar campings gaan, maar ook toen ik nog een backpacker was. Ik heb een jaar ‘gebackpackt’ in Australië en 6 maanden door Amerika. Juist de vrijheid wat jij ook beschrijft vond ik heerlijk. En ja soms was een hostel vol of bleek het een oude, vieze bedoening, maar dan beleven we een dag en gingen daarna weer door. Ik hou wel van het ‘avontuur’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *