Khmu dorp in Nam Ha NP Laos

Een trekking door Nam Ha NP in Laos

Op bezoek bij de locals in Nam Ha.

In het noordoosten, net over de grens met Thailand en tegen China aan, ligt het prachtige Nam Ha national park. Het is een beschermd gebied van tropische jungle, bergen, rivieren & vlaktes. En er wonen nog verschillende minderheden, zoals de Khmu en Lanten Tribe.

Ga jij binnenkort naar Laos? Ga dan zeker op een meerdaagse ecotrekking in Nam Ha NP. Bezoek de kleine dorpjes, eet & slaap bij de lokale bevolking, maak het authentieke leven mee en wandel door prachtig natuurgebied.

Er is veel ecotoerisme in dit deel van Laos. Tours zijn niet heel goedkoop, maar een deel komt dus ten goede van de kleine nederzettingen in de jungle.

Onderweg

Je moet een beetje mazzel hebben met je gids. Die van ons wist ontzettend veel van de jungle en wees ons allerlei planten en bomen aan, waarvan ze de blaadjes of schors als medicijn en voedsel gebruiken. Bere-interessant.

De tocht is best klimmen & dalen. Het is te doen, hoor, maar kleed je goed. De temperaturen tussen ochtend en middag verschillen namelijk nogal. 's Ochtends vroeg is het echt fris en 's middags wordt het behoorlijk warm.

Trekking Nam Ha NP Laos
Trekking Nam Ha NP Laos

Khmu dorp

De tocht door de jungle brengt je naar een nederzetting van de Khmu stam. Hier ga je echt een heel eind terug in de tijd. Deze mensen wonen zo afgelegen, dat ze nauwelijks iets meekrijgen van de rest van de wereld. Toen wij er waren, kwam er net een vliegtuig over vliegen. Ze denken gewoon nog altijd dat het een heel grote vogel is. Wij lieten ze bijvoorbeeld ook kleine filmpjes terugzien. Ze schoten totaal in de lach, snapten niet hoe dat kon. Zo puur is het leven er nog. Geweldig.

Khmu dorp Nam Ha NP Laos
Khmu dorp Nam Ha NP Laos
Khmu dorp Nam Ha NP Laos

De mensen van de Khmu tribe leven van de ruilhandel. Ze maken van stevige grassen bezems, die ze met omringende dorpen ruilen voor zakken rijst of een paar kippen. Het hele dorp helpt mee, jong & oud. Ik heb ook even geholpen. Erg leuk om te doen.

Khmu dorp Nam Ha NP Laos
Khmu dorp Nam Ha NP Laos

Schooltje

Elke ochtend gaan de kinderen naar een schooltje, waar ze leren lezen & schrijven. Veel verder gaat de opleiding niet, want als ze een jaartje of 11/12 zijn, moeten ze werken & jagen. Je maakt ze trouwens ontzettend blij met een pen of een schriftje, dus stop er een paar in je rugzak.

schooltje Khmu Nam Ha NP Laos

Lanten tribe

Tijdens je trekking zul je ook een dorpje van de Lanten stam bezoeken. De vrouwen gaan er allemaal in het zwart gekleed met roze details & zilveren sieraden. Ze zullen hun souvenirtjes aan je willen verkopen. Kleinigheidjes, zoals leuke tasjes en armbandjes. Zo kun je ze toch aan een beetje inkomen helpen. En ze zijn erg bedreven in het maken van bamboe papier, die ze op grote rekken laten drogen.

Lanten tribe Nam Ha NP Laos
Bamboe papier Nam Ha NP Laos

Eten in de jungle

We hebben tijdens de tocht twee keer in de jungle gegeten. De eerste dag had onze gids Thong onze lunch meegenomen. Alles gewikkeld in bananenbladeren. De tweede dag waren we natuurlijk verder van de bewoonde wereld. Toch maakten we een stop middenin de jungle. En plots stond daar iemand met een paar visjes en wat rijst. Hij woonde blijkbaar in een nabijgelegen nederzetting. Dat is wel het mooie, dat deze mensen bij het toerisme betrokken worden en zo toch iets van inkomen krijgen. Stond ie daar midden in de bushbush onze visjes te grillen. Heerlijk gegeten.

Eten in Nam Ha NP Laos
Eten in Nam Ha NP Laos

Slaapplek

Je hebt bij deze tour de keuze of je bij de mensen thuis wilt slapen of in een soort van slaapzaal. Een hut, die ze speciaal voor de touristen hebben gebouwd. Wij wilden het echt authentieke leven meemaken, dus sliepen we bij de locals in het hutje. Gewoon in een ruimte met slechts een lakentje ertussen. Heel basic met dunne matrasjes, maar prima. Er was zelfs een muskietennet. Even kleine waarschuwing; het kan er 's nachts behoorlijk koud worden, dus slaapkleding is hier fijn.

Homestay in Nam Ha NP Laos

Homestay in Khmu Village

Homestay in Nam Ha NP Laos

Tour Agency

Er zijn heel veel aanbieders in Luang Namtha voor meerdaagse trips in Nam Ha NP. Ze bieden verschillende tours aan, bezoeken verschillende dorpen, met of zonder kanoën, met of zonder homestay. Shop dus wat rond, kijk wat bij je past, vergelijk prijzen.

Wij hebben ter plekke een 2-daagse homestay trip geboekt bij Forest Retreat Laos. Een specialist in ecotoerisme. Dit was zeker niet de goedkoopste, maar ze garanderen dat een goed deel van het bedrag naar de locals gaat, die je in Nam Ha NP bezoekt. Dus hadden wij het er voor over. Wij hebben per persoon $80,- betaald voor 2 dagen en 1 nacht slapen bij de lokale bevolking en dit was inclusief vervoer, eten & drinken en gids, alleen voor ons tweetjes. Kies je ervoor om met een grotere groep te gaan, dan gaat de prijs flink naar beneden.

Onze gids was Thong, een erg leuke vent. Hij spreekt goed Engels, plus de taal van de Khmu-tribe. En hij geeft prima uitleg, weet veel van de jungle en van de tribes. Aanrader!

Thong onze gids in Nam Ha NP Laos

Vervoer

Alle tours voor Nam Ha National Park starten vanuit het dorp Luang Namtha. Zo kom je er.

Vanuit Thailand

Kom je bij Huay Xai de grens over, dan kun je daar een minivan of lokale bus pakken naar Luang Namtha. De minivan kun je bij een van de tourbureau's in Huay Xai boeken. Hij doet er ongeveer 3 uur over. De weg is redelijk goed begaanbaar. Ga je met de lokale bus, dan ben je een uurtje langer onderweg.

Vanuit Luang Prabang

Deze route gaat via Oudomxai (ook wel Udomxai) en tot aan hier is de weg prima. Daarna wordt ie behoorlijk miserabel, maar is de route echt prachtig. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het soort bus, duurt deze rit 8 tot 10 uur. Op deze route rijden grote bussen, mini vans en zogenaamde VIP busjes voor 22 personen. Vanaf Oudomxai is de rit nog ongeveer 3 uur.

Misschien ook interessant voor je

2 prachtdorpjes in Laos

Algemene info

Voor info over visum, vaccinaties, budget & leuke adresjes, kijk op onze Laos pagina

Vind je het een nuttig artikel? Mis je nog info? Laat het ons weten.

GO & BE HIP