Midden-Amerika

Diepe jungles, actieve vulkanen, koloniale panden, muziek all over én de Cariben. Dit is Midden-Amerika!

onze reizen in Midden-Amerika

Onze harten liggen in Latijns-Amerika. We houden gewoon van de sfeer daar. De mooie koloniale panden, de uitbundige bevolking, de Spaanse taal, de muziek en gezelligheid en de natuur natuurlijk. De jungles wemelen van de dieren. Brulapen, papagaaien, apen, kolibries, je kunt ze er allemaal zien. Je kunt er actieve vulkanen beklimmen en surfen op de golven van de Pacific Ocean.

En dan de Caribische Eilanden! Zeker het unieke Cuba. Ben je er nog niet geweest? Ga dan snel, want het veranderd er in rap tempo. Nu is het nog authentiek, nu kan het nog.

Onze highlights van Midden-Amerika

 

Oud-Havana-in-Cuba

Havana in Cuba

Een van onze favoriete steden van de wereld. De immense koloniale panden, de muziek, die uit elk hoekje komt en al die krakkemikkige oldtimers maken Havana uniek.

San-Blas-Panama

San Blas eilanden in Panama

Een schitterend archipel van honderden eilandjes, de meeste onbewoond, omgeven door turquoise water. De Kuna-indianen maken het nog bijzonderder.

Isla-Ometepe-Nicaragua

Isla Ometepe in Nicaragua

Dit eiland wordt gevormd door twee actieve vulkanen. Het ligt midden in het meer van Nicaragua en de rijke bodem zorgt voor een tropische begroeiing. Erg mooi.

Vulkaan-Poas-Costa-Rica

Actieve vulkanen in Costa Rica

Ik ben altijd onder de indruk van de kracht van de aarde, wanneer ik zo aan de rand van een krater sta. In Midden-Amerika aan vulkanen geen tekort. Niet allemaal actief, maar zeker indrukwekkend.

Luiaard-Panama

Wildlife in Midden-Amerika

Het lijkt soms net een open dierentuin. Zeker Costa Rica. Je vindt er de bijzondere luiaards, allerlei apensoorten, honderden vogelsoorten. Trek de jungles in en ga dieren spotten.

Granada-Nicaragua

Granada in Nicaragua

De bouwstijl van Midden-Amerika is kleurrijk en indrukwekkend. Grote gebouwen en oude kerken uit Spaans koloniale tijden zorgen voor sfeervolle pleinen in steden zoals Granada.

Caribische-kust-Costa-Rica

De Cariben

Relaxte sfeer, palmboompje, wit zand, turquoise water en natuurlijk het zonnetje. Dat is de Cariben. En dat is alleen nog maar boven water. Ook e onderwaterwereld van de Caribische zee is prachtig!

Hangmat-in-Costa-Rica

Hangmatparadise

Grote pré van Midden-Amerika vinden wij de grote sfeervolle verandas met de hangmatten. Niets lekkerder, dan na een lange trekking, bij te komen in je hangmatje.

Lokale-bus-Panama

Vervoer in Panama

Je krijgt al een smile op je gezicht als je voorbij ziet scheuren in Panama City. De kleurrijke bussen met hun slingers aan de wielen zorgen voor een prachtig straatbeeld.

Vervoer

Bus

Busverbindingen zijn over het algemeen goed geregeld in Midden-Amerika. Lange afstanden leg je af in luxe touringbussen, waarbij de stoelen plat kunnen, films worden gedraaid en in sommige gevallen zelfs eten wordt geserveerd. Je hebt meer het gevoel dat je in een vliegtuig zit. De grootste busmaatschappij is Ticabus. Zij brengen je naar alle landen in Midden-Amerika. Dus Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatamala én Mexico.

Ticabus geeft je de keuze uit Tourist Class en Executive Class, waarbij je bij de laatste eten & drankjes geserveerd krijgt en tegen de avond een kussen en dekentje uitgereikt krijgt. En er is een toilet aan boord. Bovendien zijn de bussen met Executive Class iets sneller. Ze maken onderweg geen plasstops of stops om te eten. Uiteraard betaal je daar dan iets meer voor. Kijk voor info & prijzen op de site van Ticabus.

Auto

Nu is dit niet in elk land een goed idee, maar in Costa Rica en Panama kun je gerust een auto huren. De wegen zijn niet overal even goed, maar het verkeer is rustig en en de verkeersregels vergelijkbaar. Ook in de Caribbean, zoals in Cuba, is het erg leuk om je eigen vervoer te hebben. Kijk op de specifieke landenpagina wat de mogelijkheden zijn.

Vliegtuig

In Midden-Amerika is het niet zo spotgoedkoop als in Azië om van land naar land te vliegen. Binnenlandse vluchten vallen over het algemeen nog mee, maar ga je de grens over, dan ben je al snel over de €400,- kwijt.

 

Accommodatie

Moet ik van tevoren een kamer reserveren? Is het wel schoon? Wat kost een kamer? En hoe vind ik er een?

Wij reizen natuurlijk met z'n tweetjes, wat het iets makkelijker maakt. Na een lange busrit of treinreis lopen we bij aankomst altijd eerst weg van het station en gaan we bij een restaurant of barretje iets verderop eerst rustig zitten. Dan gaat een van ons op pad. De ander blijft bij de spullen. Dat doen we afwisselend, hoewel Rob echt een betere neus heeft, voor leuke backpackershostals. Je checkt er een paar, controleert of de douche het doet en of de plee doortrekt. Pingelt wat van de prijs af en zegt dat je even moet overleggen met je partner en dat ze de kamer even voor een uurtje vast moeten houden. Uiteindelijk kies je de beste uit, schrijft je vast in en neem je de sleutel vast in ontvangst. En dan ga je de ander ophalen. Heel relaxed, dus. En geen gesjouw met zware rugzakken, trap op, trap af, kamer in, kamer uit.

 

Via-Via-hotel-Granada-Nicaragua
Accommodatie-San-Blas-Panama
Hutje-in-Miraflor-Nicaragua

De prijzen verschillen nogal in de landen van Midden-Amerika. Zo betaal je in de Cariben, in Cuba, gemiddeld €20,- voor een schone 2 persoonskamer. In Nicaragua heb je er al een voor €17,-. Maar in Costa Rica kunnen ze gerust €40,- vragen voor een basic kamer. Behoorlijk wat verschil dus. Kijk gewoon even bij het land van je reisbestemming, om een indruk te krijgen van de kosten daar.

Wij reserveren nooit van tevoren. Alleen voor de eerste twee nachten van onze reis. Je bent dan moe van een lange vlucht, tijdverschil, kunt niet helder nadenken en zo. Dan is het fijn, als je direct op een bedje neer kunt ploffen. Maar voor de rest...nee, hoor. Is ook niet nodig. Wij hebben nog nooit op straat moeten slapen. We hebben altijd wel een plekje gevonden. Het geeft je ook veel meer vrijheid als je niks geboekt hebt. Je kunt 's ochtends beslissen of je nog een nacht blijft of dat je verder trekt. Bovendien zijn prijzen op internet hoger en kun je ter plekke vaak behoorlijk afdingen op de kamerprijs.

Het is een ander verhaal als je tijdens de feestdagen rondreist. Dat is top hoogseizoen en prijzen kunnen dan zelfs verdrievoudigen! Het ligt er een beetje aan, waar je dan bent. Als je tijdens feestdagen op een erg populaire plek bent, zoals Playa Manual Antonio in Costa Rica, is het misschien wel beter om je accommodatie al geregeld te hebben.

Budget

Wij rekenen voor Midden-Amerika altijd €100,- per dag met z'n tweetjes, dus €50,- per persoon. Daar kom je over het algemeen goed mee weg. Het ligt er een beetje aan, waar je heen gaat. In Nicaragua heb je echt niet zoveel nodig en redt je het zelfs al met €40,- met z'n tweetjes. Maar in Costa Rica liggen de prijzen behoorlijk wat hoger. Daar ben je om sommige plekken alleen voor je slaapplek al €40,- kwijt.

Per land dus nogal wat verschil. Kijk op de landenpagina's voor specifieke budgetten. Een ding staat wel vast; Midden-Amerika is in alles duurder dan de Aziatische landen.

Werken & Reizen

Of beter gezegd; leren & reizen, want dit is de uitgelezen kans om je Spaans bij te spijkeren. In Midden-Amerika zijn er plenty mogelijkheden om in een gastgezin te wonen en zo je Spaans met de gezinsleden te oefenen. Overdag zit je op de talenschool. Ze organiseren nog wel eens wat activiteiten, waar je voor betaald krijgt. Dat is toch mooi meegenomen. Je kunt in Nederland al een adresje regelen via Travel Active. Zij zijn expert op het gebied van Work & Travel, en in dit geval Learn & Travel. Niet alleen in Midden-Amerika, maar over de hele wereld.

Gek op wildlife? Kies dan voor een programma, waarbij je jonge schildpadjes naar de zee brengt. Of wat dacht je van vrijwilligerswerk in een rehabilitatiecentrum voor luiaards en apen? Op de site vind je een overzicht van al je mogelijkheden om gedurende je trip door Midden-Amerika te werken of te leren.

Reisgidsen

Er zijn echt goede reisgidsen voor Midden-Amerika. Maak je een grote rondreis dan zijn de Lonely Planet Central America on a shoestring of de Rough Guide Central America on a budget onmisbaar. In deze gidsen vind je alle info over busverbindingen, alle sights ter plekke en aanbevelingen voor leuke hostals en restaurants. En ze zijn echt gericht op backpackers met een klein budget.

Reis je maar door 1 of 2 landen in Midden-Amerika, dan raad ik je aan om de Lonely Planet of Rough Guide specifiek van dat land te kopen. Deze zijn veel uitgebreider dan de verzamelgids.

Berichten over Midden-Amerika

Witte auto in berglandschap in Cuba
Auto huren in Cuba
Een auto huren in Cuba Ga jij een rondreis maken door Cuba en overweeg je om een auto te huren? Met een eigen auto rondscheuren
lees meer
Foto's Isla de Ometepe Nicaragua
11 redenen om naar Nicaragua te reizen
Nicaragua, zo veel highlights, zoveel sfeer. Het afgelopen jaar waren er veel protesten en politieke ongeregeldheden in het land. Er werd afgeraden om door Nicaragua
lees meer
Accommodatie on a budget in Nicaragua
Onze mooiste backpackerhostels in Nicaragua
Van de landen in Midden-Amerika is Nicaragua een van de goedkoopste qua accommodatie. Dat is alleen wel in rap tempo aan het veranderen, nu meer
lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo