Transmongolië Express

De Transmongolië Express, dwars door Siberië, het ongerepte Mongolië en eindigen bij de Chinese Muur.

Een must voor elke avontuurlijke reiziger; stap in de beroemdste en langste spoorlijn ter wereld, ruim 9200km. De meest bekende treinreis ter wereld is de Transsiberië Express, die loopt van Moskou tot Vladivostok, dwars door het Oeralgebergte en door Siberië. Tegenwoordig kiezen meer en meer reizigers echter voor de Transmongolië Express. Het grootste gedeelte van deze reis ga je met de oorspronkelijke Transsiberië Express, maar bij het Baikalmeer ga je van de route af en reis je door de onherbergzame gebieden van Mongolië en eindigt je trip in Beijing, waar je vanuit je treinstel de Chinese muur kan zien.

Moet je zien

dit zijn onze highlights van de Transmongolië Express

Moskou

Moskou

de sprookjesachtige Basiliuskathedraal is misschien wel het bekendste bouwwerk van de Russische hoofdstad. Het ligt midden in de stad aan het Rode Plein. Hier vind je ook het mausoleum van Lenin en het Kremlin, waar de regering gezeteld is. Als je tijd hebt, loop ook een beetje weg van het plein. Je ziet de prachtigste gebouwen. Kolossaal met veel koper en marmer. Probeer er zeker een paar dagen te verblijven.

Suzdal

Suzdal

het is een van de oudste Russische dorpen en staat sinds 1992 op de Unesco Werelderfgoedlijst. In dit authentieke dorpje vind je tientallen houten kerkjes en kloosters. Bezoek het openluchtmuseum en bekijk de prachtige oude kerk van Heilige Nikolaas. Je krijgt er een mooie indruk van het dorpsleven van Rusland in vroeger tijden.

Baikal meer

Irkutsk & het Baikalmeer

met een oppervlakte zo groot als heel België, is het Baikalmeer het grootste zoetwatermeer ter wereld. En het is niet alleen het diepste en oudste meer, maar ook een van de helderste. Onvoorstelbaar dat het in de winter compleet dichtgevroren kan zijn. Zo koud is het er dus. Irkutsk is een industriestad, gelegen aan het meer. Bezoek een van de mooie kathedralen of kerken. Sla de vismarkt niet over, waar je gedroogde vis uit het Baikalmeer kan proeven.

Mongolië

Mongolië

dit is dé uitgelezen kans om dit land te bezoeken. Wanneer kom je anders in Mongolië? Maak een mooie meerdaagse trip door de uitgestrekte landschappen en bezoek de nomadenfamilies. Verdiep je in de veroveringen van Dzjengis Khan. Luister naar de vreemde klanken van een keelzanger. Je kunt overnachten in een typische gertent en je een ware nomade voelen.

Beijing

Beijing

het begin- of eindpunt van je treinrit, Beijing. Blijf er een paar dagen om de stad te verkennen. Verdwaal in de straatjes van de hutongs en bezoek de Verboden Stad. Ga 's avonds eten op de foodmarket en verbaas je over wat je er allemaal vindt. Ze eten werkelijk alles! Een tripje naar de Chinese Muur mag je niet missen. Voor ons één van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld.

Moet je doen

Moskou metro

ondergronds is Moskou minstens zo mooi als boven de grond. De metrostations zijn werkelijk prachtig. Stel je voor; kroonluchters, ornamenten, marmer en schilderijen. Pracht & praal. Je denkt dat je per ongeluk in een museum terecht bent gekomen. Bovendien is het dé ideale manier om je in deze drukke stad te verplaatsen.

metro moskou

Naar de nomaden

ga met een oud Russisch busje en gids een paar dagen de overweldigende natuur van Mongolië in. Je ziet wilde paarden en jaks in de meest prachtige landschappen. Overnacht bij een nomadenfamilie in een prachtige gertent en neem een kijkje in hun zwervende bestaan. Zeker in de winter leven ze onder barre omstandigheden met temperaturen van -20 graden.

Nomaden Mongolië

De Chinese Muur

de ruim 6000 km lange muur over de toppen van de bergen diende als verdedigingslinie tegen vijandelijke volkeren. Tip: ga niet naar het gedeelte dat het dichtst bij Beijing ligt. Daar kan het ontzettend druk worden. Een mooier gedeelte is bij Jinshanling, op een uurtje of twee, drie rijden vanaf de stad. De muur is hier maar gedeeltelijk gerestaureerd, dus deels oorspronkelijk. Bereid je voor op een pittige wandeling.

Chinese muur

Kaviaar eten

het zwarte goud, wordt het ook wel genoemd. En je denkt dat het onbetaalbaar is, maar in Rusland eten ze het gewoon tussendoor. En dan meestal op een soort pannekoekje. Tja, je moet er van houden, maar dit is wel een uitgelezen kans om het te proeven. En wil je dat in een sfeervolle setting doen, ga dan naar Café Pushkin.

kaviaar eten

Slaapplek

In de trein

Je slaapt bij deze trip natuurlijk in de trein. Over het algemeen zijn de coupés voor 4 personen. Reis je met z'n tweeën, dan deel je deze coupé dus met twee andere reisgenoten. Dat kunnen toeristen zijn, maar grote kans dat je 'm met twee Russen of twee Chinezen deelt. De Transsiberië Express is namelijk nog altijd een veelgebruikte handelsroute. Verwacht in dit geval een volgestouwde coupé, met dozen, tassen en vodka in alle hoeken en gaten. Zie je dit niet zitten, dan kun je extra betalen voor een 2-persoonscoupé. Je betaalt over je hele trip €209,- extra per persoon.

In Moskou

Als je een paar dagen in Moskou blijft, let dan bij het boeken van je hotel op de ligging. Moskou is groot en druk. Voordat je het weet, sta je uren met de bus in de file. Zonde van je tijd. Het metrostelsel in Moskou is fantastisch, dus boek een hotel dat dichtbij een metrostation ligt. Een bed op een slaapzaal heb je al vanaf €5,-. Er is een enorm aanbod aan hotels met slaapzalen. Voor een 2-persoonskamer met gedeelde badkamer ben je ongeveer €20,- kwijt en rond de €27,- als je je eigen badkamer wilt hebben.

In Beijing

Zoek een kamer in een traditionele hutong. Dat zijn prachtige, oude, ommuurde wijken met heel smalle straatjes. De gebouwen zijn laag en hebben van die typische Chinese daken. Vaak hebben ze een sfeervolle courtyard. Je vindt er verschillende in de wijk Houhai of rond de Drum Tower. Wil je dichter bij de shoppingmalls en de foodmarket zitten, verblijf dan in de wijk Wangfujing. Een bed in een slaapzaal heb je vanaf €7,-. Voor een 2-persoonskamer met gedeelde badkamer ben je rond de €20,- kwijt en €25,- als je je eigen badkamer wilt.

Wil je vast wat leuke hotelletjes uitchecken of al boeken, kijk dan op Booking.com. Verreweg de meeste backpackershostels staan hier op vermeld.

Tip by Hip

Moskou Hostal Pled Samotecnhaya, geluidsdichte kamers, centrale locatie, keuken en slaapzaal aanwezig, 2 pers. kamer €25,-

Ulaanbaatar City Guesthouse & Tours, free pick up, goede ligging, keuken aanwezig, mooie tours, 2 pers. kamer €19,-

Beijing Red Lantern House, in Hutong, mooie binnenplaats, erg schoon, vriendelijk personeel, 2 pers. kamer €30,-

Vervoer

Transmongolië Express

Het gaat bij de Transmongolië Express natuurlijk om de trein. Dit is geen trein, waarbij je zomaar op en af kunt stappen. Je moet je coupé een hele tijd van tevoren reserveren. En als je je trein mist, dan heb je wel een probleem.

In de trein heb je de keuze uit een 4-persoonscoupé en een 2-persoonscoupé. Reis je met z'n tweeën en wil je wel de privacy van een 2-persoonscoupé, dan kun je deze met bijbetaling van €209,- per persoon reserveren. Zorg, dat je er wel tijdig bij bent, want het merendeel is vierpersoons. Als je met z'n tweeën in een coupé voor vier personen reist, zou ik je adviseren een bovenbed en een onderbed te boeken. Overdag gebruik je namelijk de 2 onderste bedden als bank. Mocht een van jullie twee toch even een dutje willen doen, dan kun je even bovenin gaan liggen.

In een treinstel zijn twee was- en toiletruimtes. Deze deel je met de andere coupés. Verder is er een restauratiewagon, waar je je lunch en avondeten kunt gebruiken. Of gewoon een biertje kunt drinken met je medereizigers. Bij elke grensovergang wordt de restauratiewagon verwisseld, zodat je eten uit het land kunt bestellen, waar je je op dat moment bevindt. Deze wagons zijn werkelijk prachtig, met heel veel houtsnijwerk, zware gordijnen en tapijten.

Treintickets

Een redelijk goedkope aanbieder van treintickets is de Treinreiswinkel. Zij bieden een 9-daagse trip al aan voor €265,-. Daar komen de kosten van de visa dan nog wel bij.

Wil je het helemaal zelf regelen en een idee krijgen van wat je kunt verwachten van de Transmongolië Express, kijk dan eens voor uitgebreide info op www.seat61.com.

Zelf regelen

Het is tegenwoordig ook wel zelf te regelen, al wil ik je wel adviseren dan echt op tijd te beginnen. Zeker met de aanvraag van alle visa. Rusland en China zijn redelijk streng en je krijgt een visa puur voor de dagen dat je er daadwerkelijk bent. Dus niet, zoals in veel landen, voor 30 of zelfs 90 dagen. Treintickets

Weetje

Wist je dat aan boord van de trein altijd de tijdzone van Moskou wordt aangehouden? Je gaat met de Transmongolië Express door 7 tijdzones, echter in de trein wordt de tijd niet aangepast. Dus op een gegeven moment ben je volledig de kluts kwijt.

Naar Moskou

Echt stoer is het natuurlijk om thuis de deur achter je te sluiten, backpack op de rug, op de bus stappen en vervolgens gewoon de trein naar Moskou te nemen. Ja, dat kan. Je hoeft zelfs maar 1 keer over te stappen, in Warschau. Je hebt alleen wat meer tijd nodig. Je doet er namelijk 2 nachten over. Elke avond vertrekt er vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem een rechtstreekse trein naar Warschau. Daar heb je een goede aansluiting op je volgende trein naar Moskou. Zorg wel dat je je visa in orde hebt. Voor Wit-Rusland heb je een zogenaamd transit visum nodig en voor Rusland een visum. Dit moet je van tevoren geregeld hebben. Je moet dit echt voor het avontuur doen. Niet om geld te besparen. Een vlucht is zelfs goedkoper. Prijs treinticket enkele reis: €259,- per persoon in een 3-persoonscoupé, 2e klas en €329,- per persoon in een 2-persoonscoupé.

In Moskou

Verreweg de makkelijkste manier om je in Moskou te verplaatsen is met de metro. Het is een behoorlijk drukke stad en als je met de taxi gaat, kan het echt voorkomen, dat je uren in de file staat. Bovendien zijn de metrostations op zich al een attractie. De roltrappen lijken eindeloos, en terwijl je naar beneden zoeft, vergaap je je aan de decoraties. Het lijken meer balzalen, met hun kroonluchters, marmer en gouden versieringen. Hier en daar nog een schilderij erbij. Echt indrukwekkend. Bovendien is het hele metrostelsel bijzonder goed aangelegd, zodat je in no time van A naar B reist.

Prijsindicatie:

Je betaalt per ritje, dat je maakt. Nu weet ik niet hoe je Russisch is, maar je mag aan de kassa (KACCA in het Russisch) gewoon het aantal vingers opsteken, voor elk ritje dat je wilt maken. Per ritje betaal je ongeveer €0,43. Misschien een betere optie, als je niet veel tijd hebt, maar wel even de stad wilt bekijken, is de zogenaamde TROIKA 90 minutes kaart. Hiermee kun je 1 ritje in de metro of monorail maken en bovengronds onbeperkt reizen met de (trolley)bus en tram. Prijs €0,67. Als je de hele dag de tijd hebt, neem dan de Unified (Yediniy) ticket voor €2,75, waarmee je 24 uur onbeperkt kunt reizen met zowel metro als bus en tram. 

In Mongolië

het valt niet mee om op eigen houtje in dit land rond te reizen. In de hoofdstad Ulaanbataar is het nog te doen. Er zijn voldoende taxi's. Maar daar buiten wordt het een ander verhaal. Buiten de hoofdstad zijn er niet veel andere grote steden. Slechts enkele dorpjes en verder vooral veel nomaden, die met een paar gertenten bij elkaar staan. Verharde wegen worden ook een uitzondering, zodra je Ulaanbataar verlaat. In de eindeloze landschappen zie je vage sporen van de meestgekozen route. Er bestaan een soort van gedeelde taxi's tussen de dorpjes, maar je zult je bestemming in goed Mongools uit moeten spreken, anders is de kans klein, dat je naar de goede plek gebracht wordt. Met Engels kom je ook niet ver. En lezen kunnen ze lang niet allemaal, laat staan in het Engels.

Hoe dan wel rond te reizen? Nou, je kunt een paard huren. Of gewoon aanlopen. Tentje mee, slaapzakje mee en misschien een hengel en dan de weide wereld in. Wel verstandig om een rivier of zo te volgen, want voor je het weet, ben je verdwaald en vindt echt niemand je terug. Je kunt het natuurlijk ook allemaal bekijken met een gids erbij. Lekker rondtoeren in een oud Russisch busje. In Ulaanbataar heb je een ruime keuze aan trips. Van een dagtrip tot een 14-daagse toer. Genoeg mogelijkheden dus. In de meeste hostels bieden ze toertjes aan of ze kunnen je in ieder geval naar een betrouwbaar bureautje verwijzen.

In Beijing

Wij vonden Beijing verbazingwekkend compact en hebben eigenlijk bijna alles te voet gedaan. De stad heeft ook een goed metrostelsel en gelukkig worden de stations zowel in het Chinees als in het Engels omgeroepen. Wel zo handig. Bovengronds is het druk met veel files. Vermijd de bus of taxi als je kleine afstanden af wil leggen. Een fiets huren, dat kan natuurlijk ook. Hoewel dat nogal wat lef vereist met al het verkeer. Een mondkapje is dan geen overbodige luxe, want er hangt nogal wat smog in de stad. Voor een trip naar de Chinese Muur kun je zelf een taxi regelen of bij een toerburo een dagtrip boeken. Prijs fietshuur €14,- per dag en €7,- voor elke dag extra.

In de Transsiberië Express
Oud-Russisch-busje-in-Mongolie
Chinese-riksjas-Beijng

Vliegticket

Je startpunt voor je Transmongolië Express is Moskou of Beijing, afhankelijk van welke kant je op reist. Vanaf Schiphol en Dusseldorf Airport gaan dagelijks vluchten naar de Russische hoofdstad. Air Berlin biedt vanuit Dusseldorf rechtstreekse vluchten aan tegen een aantrekkelijk tarief. Bovendien hebben ze regelmatig leuke aanbiedingen. Een vliegticket naar Beijing zou je moeten kunnen vinden tussen de €300,- en €500,-, enkele reis, afhankelijk van de periode, waarin je reist.

Een overzichtelijke en betrouwbare site om  goedkoop vluchten te vinden, is WTC.nl - Vliegtickets. Mocht je verder gaan reizen door Zuidoost-Azië, dan is een Combitickets Azië misschien interessant voor je.

Of kijk eens op Momondo. Dat is een handige zoekmachine, waarbij je flexibel kunt zoeken. Krijg je meteen een inzicht in wat de meest gunstige dag is om te vliegen en met welke maatschappij.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door met de Transmongolië Express reizen en ieder seizoen heeft z'n charme. Wij hebben de reis eind oktober gemaakt. Siberië is dan al bedekt onder een laag sneeuw en dat hoort er ook wel een beetje bij. In de trein is het lekker warm. In Mongolië werd het pittig met temperaturen van -20 graden. Maar ook dat wil je wel eens meemaken en als je dan knus met de nomaden om een houtkacheltje zit, maakt je dat ook niets meer uit.

Als je in de zomer reist, kun je temperaturen van boven de 30 graden verwachten. Zelfs in Mongolië. Beijing kan in deze tijd erg heet zijn, met een hoge luchtvochtigheid. Zowel het voorjaar als het najaar kan een erg mooie tijd zijn om in te reizen. De temperaturen zijn dan lekker. In het voorjaar staat alles in bloei en moet Mongolië adembenemend mooi zijn, vol bloemen. Wij willen de route zeker nog een keer doen in deze tijd van het jaar.

beste-reistijd

Moskou

Moskou-klimaat

Irkutsk

Irkutsk-klimaat

Ulaanbataar

Ulaanbataar-klimaat

Beijing

Beijing-klimaat

Budget

* UPDATE VOLGT BINNENKORT*

Veel mensen denken dat de Transsiberië Express of Transmongolië Express echt onbetaalbaar is. Dat hoeft niet! Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Wist je dat je de trip al kunt nemen vanaf €669,- per persoon voor een 11-daagse trip? Hier zit al een stop in Mongolië bij. En de Transsiberië Express zelfs voor maar €599,-. Dit is wel exclusief de kosten van je visa en je vliegtickets, maar toch, best betaalbaar dus. Het wordt natuurlijk duurder naarmate je meer uitstapjes doet. Ook voor een privé 2-persoonscabine of een bedje in de 1e klasse betaal je extra.

Bijkomende kosten

je vlucht naar Moskou, vanaf €100,-

de visumkosten, totaal €380,-

zakgeld in de trein €150,-

reserveringskosten, €30,-

vlucht van Beijing, ong €450,-

Tel je dit allemaal bij elkaar op, dus ook het ticket voor de Transmongolië Express, dan zie je dus dat je voor zo'n €1800,- deze onvergetelijke trip kunt maken. Niet heel goedkoop, maar best haalbaar. Interessant ook, als je een rondreis door Azië wilt maken. Je moet er dan tenslotte toch zien te komen. Nu reis je over land daar naartoe en scheelt je dat toch een vliegticket.

Wil je je trip verlengen of reis je alleen? Vraag bij Tiara Tours vrijblijvend een offerte aan.

 

Dit kost het, die Transmongolië Express

  • Transmongolië Express 11-daagse triptrein €669,-

  • Verlenging 3 dagen Mongolië €89,-

  • Totale visumkosten €380,-

  • Maaltijd in de trein €10,-

  • Meerdaagse tour in Mongolië ong €100,- per dag

Info

Heb ik een visum nodig? Kan ik in dat land wel pinnen? Hoe zit het met vaccinaties? Hieronder vind je alle praktische informatie, die je nodig hebt voor je reis. Lees het zorgvuldig en zorg dat je met een gerust hart op avontuur kunt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. Wij komen toch altijd weer uit bij de Lonely Planet of de Rough Guides. Deze gidsen zijn heel informatief en vooral gericht op backpackers. Je vindt er alle informatie in over o.a. de bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden, hotels en restaurants. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Verreweg de meeste backpackers reizen met de Lonely Planet. Toch wil ik je aanraden de gids niet te letterlijk te volgen. Je zult merken, dat de hotelletjes, die genoemd worden in de gids, vaak bomvol zitten. Wijk er van af. Ga eens bij andere, niet-genoemde hotels kijken. De gids is alleen een leidraad, maak je eigen avontuur.
Deze reisgidsen zijn absoluut handig en zelfs onmisbaar voor het plannen van je reis.

Visum

Dat maakt deze reis nogal ingewikkeld om zelf te regelen, al die visa, die je nodig hebt. Voor Rusland zeker. Zij geven slechts een visum uit, voor elke dag dat je in het land bent. Ook China is vrij streng met het uitgeven van visa. Ze willen weten waar je dagelijks uithangt en je moet bij de aanvraag je hotelreserveringen meesturen en een retourvliegticket kunnen laten zien.

Rusland

Er gelden nogal wat regels voor een visumaanvraag voor Rusland. Zo moet je een Engelstalige verklaring hebben van je ziektekosten- en reisverzekering. Ook moet je een officiële uitnodiging van de geboekte accommodatie kunnen overhandigen, met de juiste en leesbare stempels er op. Een uitdraai van een reservering, die je via Booking.com of een andere site hebt gedaan, is niet voldoende! Lukt je dit niet of weet je echt niet hoe je er aan moet komen? Dan kun je via Visumplus.nl een zgn. touristvoucher aanvragen. Visumplus geeft je dan deze "uitnodiging". Bovendien krijg je slechts een visum voor het aantal dagen, waarvan je kunt aantonen, dat je in het land bent. In de meeste landen krijg je een visum voor 30 dagen, maar dat is in Rusland dus niet zo. Prijsindicatie: visum + servicekosten en verzendkosten €105,- en kosten uitnodiging via Visumplus €50,-

Mongolië

Een visum voor Mongolië is iets eenvoudiger. Alhoewel zij ook een uitgaand ticket willen zien. Dit kan een kopie van je treinticket zijn of een uitdraai van je e-ticket van je vlucht. Ook willen ze een hotelreservering zien van je eerste overnachting in Mongolië. Prijsindicatie: visum + servicekosten en verzendkosten €115,45

China

Voor China is het weer iets ingewikkelder. Zij zijn vooral streng op het invullen van de formulieren. Controleer heel goed of je alles hebt ingevuld, anders krijg je het formulier zonder pardon terug en kun je weer opnieuw beginnen. Als je op het moment van aanvraag werkloos bent, moet je een bankafschrift kunnen laten zien met een positief saldo van minstens €500,-. Ook in China willen ze bij de aanvraag een retourticket zien en een hotelreservering. En ben je van plan langer dan 30 dagen in het land rond te reizen, dan willen ze een reisschema zien, waar je naam op staat en een waarop je een overzicht geeft van de plekken, die je wilt bezoeken met de data er bij. Prijsindicatie: visum + servicekosten en verzendkosten €166,-

Voor alle landen geldt dat je paspoort, op het moment van vertrek uit het land, nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor elk visum heb je een officiële kleuren pasfoto nodig en een duidelijke kopie van je paspoort.

Je kunt het beste de aanvraag voor deze drie visa in één keer doen. Zo bespaar je in ieder geval wat geld op de verzendkosten. Houd er wel rekening mee, dat je je paspoort een heel tijdje kwijt bent en dat je op tijd begint met de aanvragen.

Ontmoedigd door alle regeltjes en eisen? Je kunt hulp inschakelen van Tiaratours.nl. Zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van de Transmongolië Express.

tipje: check meteen de stempel als je je pas terugkrijgt. Er worden weleens foutjes gemaakt.

Vaccinaties

Op reis wil je niet een of andere rare ziekte oplopen, zoals polio, buiktyfus of hepatitis. Om je hier voor te beschermen, kun je vaccinaties laten zetten. Je bent dan vaak jarenlang beschermd. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, met uitzondering van gele koorts in een aantal landen. Het is echter wel aan te bevelen als je regelmatig reist.

Welke vaccinaties worden geadviseerd voor het land van je bestemming vind je op de site van Thuisvaccinatie.nl. Zoals de naam al doet vermoeden, komen zij bij je thuis (of op je werk) de vaccinatie zetten, zodat je niet extra vrij hoeft te nemen. Deze service is niet eens duurder, dan bij bijv de GGD. Thuisvaccinatie kan je ook adviseren op het gebied van malaria en het gebruik van DEET. Je vaccinaties worden genoteerd in het zgn. gele boekje. Neem dit boekje altijd mee op reis. Het is een internationaal bewijs van inenting.

Het kan zijn , dat je zorgverzekering de kosten van het consult en van de vaccinaties vergoedt. Check hier direct of dat het geval is.

Aan boord van de trein loop je natuurlijk weinig risico om een of andere vage ziekte op te lopen. Maar maak je stopovers en ga je een tijdje in een van onderstaande landen rondreizen, dan is het toch aan te raden om je te laten vaccineren.

Voor Rusland, Mongolië en China worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

DTP (difterie, tetanus en polio)

Hepatitis A

Blijf je langer dan drie maanden in een van deze landen, dan worden de volgende ook aangeraden:

Buiktyfus

Hepatitis B

Rabiës

Houd er rekening mee, dat de Hepatis B vaccinatie uit 3 spuiten bestaat, die in een tijdsbestek van 6 maanden worden gezet. Begin er dus op tijd mee!

Bovendien is voor China een gele koorts vaccinatie verplicht, wanneer je China in reist vanuit een land, waar gele koorts heerst.

In Rusland en Mongolië komt geen malaria voor. Reis je na de Transmongolië Express verder door China, dan kan het zijn dat je in gebieden komt, waar malaria voor komt. Check hier het malariagebied in China. Dit is met bijvoorbeeld Malarone te bestrijden. Vraag aan je huisarts of het nodig is. Eerlijk gezegd nemen wij nooit malariapillen in Azië. We vragen altijd ter plekke of het nodig is. Soms is er een kleine uitbraak, maar meestal voldoet het om je goed in te smeren en 's avonds lange kleding te dragen.

Neem in ieder geval ook DEET mee tegen muggenbeten.

Reisverzekering

 Goed verzekerd op reis gaan, is erg belangrijk.

Misschien wordt er iets uit je bagage gejat. Valt je IPhone in het water, tijdens een snorkeltrip. Breek je je been bij een jungletocht. Ja, kan allemaal gebeuren.

Daar moet je je geen zorgen over hoeven maken. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Ik raad je aan, om een doorlopende reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd, dus ook je weekendjes weg of zelfs als je een dagje aan het shoppen bent, net over de grens. Dat kan al vanaf zo’n € 8,- p/m, iets meer als je wintersport, duiksport of gevaarlijke sporten gedekt wil hebben. Dit ben je bij een losse reisverzekering (dus reisverzekering voor de duur van je vakantie) al vaak per week kwijt.

Je moet hier, denk ik, ook niet op besparen. We zijn weleens mensen tegen gekomen, die niet goed verzekerd waren, een ongeluk kregen en vervolgens in een vaag, onhygiënisch lokaal ziekenhuisje terecht kwamen, waar ze er zelf maar voor moesten zorgen, dat ze iets te eten kregen. Dat wil je niet.

Let er wel even op, hoeveel dagen aaneengesloten je verzekering geldt. De meeste maatschappijen gaan maar tot 60 of maximaal 90 dagen aaneengesloten. Wel belangrijk, als je een half jaar weggaat, dat je ook voor die hele periode verzekerd bent. OHRA is een van de weinige, waar je je kunt verzekeren voor langere reizen, tot maximaal 1 jaar.  Een verzekeringsmaatschappij, die gespecialiseerd is in backpackreizen of een langer verblijf in het buitenland is Tasman Verzekeringen. Check voordat je gaat je huidige verzekering en vergelijk met onderstaande maatschappijen.

Reisadvies

Als je naar een land reist, wil je wel weten of het er veilig is. En hoe zit het met de criminaliteit?

 In het grootste gedeelte van Rusland kun je gewoon rondreizen. Voor het grensgebied met Georgië geldt een negatief reisadvies. Houd het nieuws in de gaten. Er kan elk moment wat veranderen in de situatie. Check, voordat je een reis boekt, altijd eerst het actuele reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl

Voor Mongolië geldt een positief reisadvies. Check hier eventuele ontwikkelingen.

Ook voor China geldt een positief reisadvies. Voor actuele informatie, kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Deze reisadviezen gelden voor het hele land. De route, die je per trein aflegt, is normaal gesproken gewoon veilig. Ben je van plan in bovenstaande landen naar afgelegen gebieden te reizen, lees dan toch even de adviezen van de rijksoverheid na. In zowel Rusland, als Mongolië en China is de criminaliteit niet heel erg hoog. Let wel overal een beetje op voor zakkenrollers.

Wist je trouwens, dat als de overheid een negatief reisadvies geeft, dat je verzekering vaak niets vergoedt, mocht er wat gebeuren?

Stekker

In het buitenland kom je nogal eens van die rare stopcontacten tegen, en vaak met een ander voltage. Welke stekker moet je nu meenemen? Je wilt tenslotte wel je telefoon en camera op kunnen laden. Als je vaak reist, is het misschien makkelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

In Rusland is de netspanning 220V. De stopcontacten C en F zijn hetzelfde als in Nederland, dus dat is makkelijk.

In Mongolië gebruiken ze twee soorten stopcontacten, de C en E. In het type E stopcontact past echter ook onze type F stekker. Het heeft alleen een extra pinnetje. De netspanning is overal 230V. Maak je een tocht naar de ongerepte gebieden van Mongolië, houdt er dan rekening mee, dat je niet altijd stroom hebt. In dat geval is het handig om een powerbank bij je te hebben.

In China gebruiken ze drie soorten stopcontacten door elkaar. Dat zijn de types A, C en I. In de meeste hotels kun je met je Europese stekkers terecht. Reis je naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Aan boord van de Transsiberië/ Transmongolië Express vind je de Europese stopcontacten en zou je met je eigen stekkers alles op kunnen laden. Fijn, denk je dan, maar meestal is de elektriciteit hiervan afgesloten. De conducteur/provodnik wil nog wel eens je telefoon voor je opladen. Tegen een kleine vergoeding natuurlijk. Bovendien is de netspanning maar 45V en moet deze omgevormd worden. Wel handig om in dit geval een powerbank bij je te hebben.

Overzicht van stopcontacten:

Stekker-type-A
Stekker type C
Stekker-type-F
type I stekker

Internet & Bellen

In de trein heb je op het Russische gedeelte van het traject  een redelijk goed bereik met je telefoon, behalve in de erg afgelegen gebieden. Er is geen wifi in de trein, maar met een Russische SIM-card met 3G kun je een goede internetverbinding krijgen op de route. In Mongolië wordt dat een ander verhaal. Daar zul je helemaal geen internetverbinding hebben, totdat je in Ulaanbataar aan komt. In de stad hebben de meeste hotels en een aantal restaurants wifi, maar daarbuiten is er nauwelijks bereik. Toch heb je er in het hele land wel bereik met je mobiele telefoon. In China heb je overal goede verbindingen en wordt op veel plekken gratis wifi aangeboden. Wat je wel zult merken is dat er een heel aantal websites geblokkeerd zijn. Dus je zult het even zonder Facebook, Twitter en YouTube moeten doen.

 

Geldzaken

In de trein kun je betalen met de munteenheid van het land, waar je op dat moment doorheen rijdt. Voor het grootste gedeelte is dit Rusland en betaal je met de Roebel. In Moskou kun je overal makkelijk pinnen met je wereldpas (Maestro, Cirrus). Ook met je credit card kun je er terecht.

€ 1,- =  75,69 RUB

100 RUB =  €1,32

Voor het traject in Mongolië betaal je met de valuta van het land, de Tugrik. Ze accepteren trouwens ook briefjes van 5 of 10 euro. In Ulaanbataar kun je op veel plekken in de stad bij de ATM pinnen met zowel je wereldpas als je credit card. Daarbuiten is dat bijna onmogelijk. Zorg dat je een voorraadje hebt en neem altijd wat kleine briefjes euro's mee. Die worden ook geaccepteerd.

€ 1,- =  2914 MNT (Tugrik)

10.000 MNT =  € 3,43

Eenmaal in China kun je ook met kleine coupures euro's betalen en met de Yuan natuurlijk. Ook hier kun je in de grotere steden makkelijk overal pinnen met je wereldpas en credit cards (Mastercard en Visa) worden overal geaccepteerd. In de afgelegen en kleine dorpjes is dat iets moeilijker. Zorg daar dat je altijd een voorraadje op zak hebt.

 € 1,- =  7,70 CNY (Yuan)

100 CNY =  € 12,98

Dit zijn de koersen op 1 april 2018. Koersen kunnen wijzigen.

LET OP: je kunt je overgebleven Mongoolse Tugrik niet omwisselen in China! Zorg dus dat je dit in de trein al uitgegeven hebt. En officieel mag je de Roebel niet in- en uitvoeren. Maar heb je toch wat over, dan kun je deze in Ulaanbataar omwisselen. Wissel overgebleven geld niet in de trein of op de perrons. Er wordt nogal wat gesjoemeld en er is veel vals geld in omloop.

Tip: vergeet niet om voor vertrek je bankpasje op werelddekking te zetten!

Tip: een handige app om op je smartphone te zetten is de app van Valuta+

Heb je nog geen credit card? Op reis is het wel erg handig er eentje bij je te hebben. Zo heb je altijd een back up als je met je wereldpas niet kunt pinnen. Ook voor grotere aankopen of het betalen van een georganiseerde tour is een credit card erg makkelijk. Vraag hier je Visa Card of MasterCard aan en profiteer van een mooie aanbieding.

Hygiëne

De hygiëne-standaard is in veel landen veel lager, dan in Nederland. Zo is het in de meeste landen niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Vaak is dat de veroorzaker van diarree. Betekend dus ook voorzichtig met ijsklontjes. Deze worden vaak van kraanwater gemaakt. Uitkijken met salades, die worden meestal met kraanwater gewassen. In de bekende toeristische gebieden wordt hier wel rekening mee gehouden en wordt vaak gezuiverd water (flessenwater) gebruikt. Bij twijfel, vraag het even na. Koude melk en zelfgemaakte ijs, kun je ook beter vermijden. De voorverpakte varianten kun je wel gebruiken. Dit zou ik sowieso in elk land aanraden.

Op de Transmongolië Express wordt de restauratiewagon bij elke grens verwisseld. Je krijgt dus drie verschillende wagons op dit traject, waarbij het menu telkens veranderd. Het eten is best goed en je kunt met een gerust hart een salade bestellen of een bakje yoghurt. Ik raad wel aan om flessen water te kopen. In elk treinstel is een boiler, waar je onbeperkt heet (gekookt) water kunt tappen voor je kopje thee of cup-a-soup.

Bij elke stop wordt op de perrons eten aangeboden door de lokale bevolking. Ook dit eten kun je gerust eten en is allemaal van goede kwaliteit. Denk aan hardgekookte eieren, gerookte vis, verschillende soorten gevulde broodjes. Smaakvol en goedkoop. Je kunt hier trouwens ook aan biertjes en vodka komen, maar dat terzijde.

In de trein is er per coupe altijd één conducteur (provodniki) aanwezig, die er onder andere voor zorgt dat alles een beetje schoon blijft. De coupés zijn schoon en je krijgt beddengoed en een handdoekje.

Per treinstel zijn er twee toiletruimtes met wastafel aanwezig, waar je je op kunt frissen. Deze worden redelijk goed bijgehouden, maar verwacht er niet al teveel van. Zorg zelf voor je handdoek en zeep. Neem voor de zekerheid een rolletje wc-papier mee. Meestal is dat wel aanwezig, maar je weet maar nooit. De 2-persoonscoupés in de 1e klasse hebben wel douches. Als je vriendjes wordt met je provodniki, mag je weleens gebruik maken van deze doucheruimte, tegen een kleine vergoeding natuurlijk.

Dames, ook op deze trip zou ik weer je eigen tampons meenemen. Onderweg zijn ze erg moeilijk te krijgen en als ze er al zijn, zijn ze erg duur.

Reistips

Landen waar je kunt snorkelen met de walvishaai
Landen, waar je met walvishaaien kunt snorkelen en duiken
Whale shark, waar & wanneer. Sodeknetter, dit was er eentje van de bucketlist. Wij hebben met deze reuzen mogen zwemmen in de Filipijnen. Onvergetelijk. Maar
lees meer
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Bellen en internetten in Zuidoost-Azië. Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast zo nu en dan contact houden met het thuisfront. Of
lees meer
Simkaarten in Zuid-Amerika
Een simkaart kopen in Zuid-Amerika
Bellen en internetten in Zuid-Amerika Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast af en toe contact houden met het thuisfront. Of even
lees meer

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo