Laos

Laos, het rustige broertje van Thailand, waar je het authentieke Aziatische leven nog ziet!

Laos is een van onze favorieten in Zuidoost-Azië. Dat heeft zeker te maken met het feit, dat het nog altijd niet is overspoeld door toerisme. Er vallen echt nog prachtige plekjes te ontdekken, zoals Nong Khiaw en Muang Ngoi.

De natuur is werkelijk prachtig. Steile bergen op de oevers van de Mekong en Nam Ou rivier, mysterieuze grotten en oeroude jungle. Het heeft alleen geen kustlijn, dus geen strand. Maar geloof me, dat mis je hier ook niet! Bovendien is Laos als reisbestemming heel goed te combineren met Thailand. Dan kun je daar je beachtime pakken. Of misschien mis je het strand helemaal niet meer, als je naar de Four Thousand Islands bent geweest in het zuiden van Laos.

Cultuurliefhebbers komen ook niks tekort. Luang Prabang brengt je terug naar koloniale tijden. Bezoek één van de vele boeddhistische tempels en sluit de dag af met een biertje aan de Mekong bij zonsondergang.

En, niet geheel onbelangrijk, het is er altijd nog spotgoedkoop!

Moet je zien

Dit zijn onze highlights van Laos

Luang Prabang Laos

Luang Prabang

Deze koloniale stad staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Bezoek een van de prachtige boeddhistische tempels en vergaap je aan de indrukwekkende panden uit Frans koloniale tijden.  Als je een vroege vogel bent, kun je zien hoe de monniken hun almen verzamelen. ‘s Avonds is er de drukke nightmarket, waar je goed en goedkoop kunt eten bij een van de foodstalls of een mooi souvenir kunt kopen.

Vang Vieng Laos

Vang Vieng

Tegenwoordig is dit dorp helemaal gericht op ecotoerisme en bieden ze veelzijdige trips aan. Vang Vieng zelf is klein, maar ligt ideaal op de route tussen Luang Prabang en Vientiane. Het gaat hier om de ruige omgeving. Heel populair is het "tuben", waarbij je in een binnenband de rivier afdrijft. Vroeger was dit echt 'n partyzone met wilde houseparty's. Inmiddels is het iets rustiger, maar er is nog altijd geen tekort aan barretjes.

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua

Dit zijn echt twee beauties van dorpjes. Ze worden wel al meer en meer ontdekt, maar je ziet hier nog altijd de authentieke levensstijl. Zeker in Muang Ngoi. Het dorp is nu alleen nog maar per boot te bereiken en is helemaal autovrij. Dat gaat veranderen, helaas. Dus ga er snel heen. Lees hier waarom en vertel het niet aan te veel anderen.

Nam Ha National Park

In deze dichte jungle op de grens met China en Myanmar leven luipaarden, olifanten en zelfs tijgers. Kleine kans dat je ze ziet, maar de omgeving alleen al is een trekking waard. In het park liggen verschillende dorpjes, waar je echt terug in de tijd gaat. Deze etnische minderheden hebben nog geen tv en het meeste verkrijgen ze door ruilhandel. Lees ook alles over een ecotrekking in Nam Ha NP.

Plain of Jars Ponsavan Laos

Plain of Jars

het blijft een mysterie, deze vlakte in Ponsavan met de eeuwenoude kruiken. Ze zijn uit één stuk gemaakt, en van een gesteente dat van kilometers ver is gehaald. Nog altijd weten ze niet waarvoor de kruiken gebruikt werden. Was het om de rijst in te bewaren? Zijn het grote urnen? Sommige Laotianen zijn overtuigd, dat dit de bekers van de goden waren, waaruit ze hun whisky dronken. Tja, dat kan natuurlijk ook.

Moet je doen

Zonsondergang aan de Mekong

Luang Prabang is een erg sfeervolle stad met tig restaurantjes. Op de oever aan de Mekong zijn verschillende leuke stekjes te vinden. Ze bieden heerlijke Mekong-vis aan vers van de BBQ. Ook als je geen honger hebt, is het aan te raden om hier bij zonsondergang eens 'n biertje te gaan drinken. Het licht over de Mekong is dan prachtig.

Luang Prabang Mekong Laos

Trekking in Nam Ha NP of Gibbon Experience

In Luang Namtha ligt de nadruk op ecotoerisme. Maak een meerdaagse trekking in de oeroude jungle van Nam Ha. Bezoek de verschillende stammen in dit berggebied en slaap bij de mensen thuis. Je kunt er ook mountainbiken of raften. Niet genoeg adrenaline? Doe de Gibbon Experience. 3 Dagen slinger je als een echte Tarzan door de boomtoppen van Bokeo Nature Reserve.

Boottocht over de Mekong

Of je nu maar een kort stukje over de Mekong vaart of je doet de tweedaagse boottrip van Huay Xai tot aan Luang Prabang, het is een absolute must om een tochtje over de Mekong te varen, als je in Laos rondreist. De populairste route is die van de grens van Thailand naar Luang Prabang.

Mekong in Laos

Zwemmen met de kids in de Nam Ou rivier

 Als je in Nong Khiaw terecht bent gekomen, ga dan 's avonds een keer in de rivier zwemmen met de lokale kids. Dat is echt lachen. De mannen kunnen gewoon in zwembroek of zelfs onderbroek, maar de vrouwen moeten zich wel iets meer bedekken. Als je aan het eind van het strand het paadje volgt, kom je bij 'n strandje, waar je wel in bikini kan liggen.

Slaapplek

Zuid-Oost Azië is ideaal om te backpacken. Het is er spotgoedkoop. Het stikt er van de backpackerhotelletjes. Ze zien er vaak sfeervol uit. Check er wel een paar en vraag zeker om een paar verschillende kamers te zien. Controleer het bed, of de deur goed op slot kan,  of de wc doorspoelt en of er warm water is, zoals ze beloven. Je mag best wat kritisch zijn. Er zijn tenslotte heel veel aanbieders, maar er zitten ook louche tenten tussen.

In Laos is een ruim aanbod aan hotels. Over het algemeen zijn de kamers schoon, maar zoals gezegd, check ze even. Bovendien valt er behoorlijk af te dingen, als je in het laagseizoen reist en meerdere nachten blijft.

Tarieven

Voor een bed in een slaapzaal betaal je rond € 5,- en als je je best doet, vind je zelfs nog goedkopere.

Een tweepersoonskamer heb je tussen € 8,- en € 12,- een nette kamer met eigen badkamer. In Luang Prabang liggen de prijzen iets hoger.

Wil je even vast prijzen checken of al een leuk hostel boeken, kijk dan op Booking.com. Daar staan verreweg de meeste backpackershostels vermeld.

Tip by Hip

Luang Namtha Phou Lu III riante bungalow met open haard en mooi terras € 11,-

Luang Prabang SomJith heel schone kamers, veranda, gratis koffie/thee/bananen € 16,-

Nong Khiaw Vongmany schone kamers, prachtig uitzicht en een goed restaurant € 14,-

Luang Namtha, Phou Lu III, €11,-

Nong Khiaw, Vongmany Guesthouse, €14,-

Vervoer

Het is soms een hele uitdaging om hier rond te reizen. De mooiste manier is per boot over de Mekong. Vanaf de grens met Thailand, Huay Xai, kun je in twee dagen naar Luang Prabang varen.

De lokale bussen zijn goedkoop, maar vaak vol. Zorg altijd dat je minimaal 1 uur voor vertrek al op het busstation bent. Je kunt ook bij veel toeristenbureaus je ticket kopen, maar je krijgt nooit een stoelnummer toegewezen. Daar doen ze in Laos niet aan. Dus ben op tijd, als je een stoel wilt bemachtigen. Op veel afstanden rijden ook minibusjes. Dit is iets duurder, maar wel veel sneller. Ze worden vaak wel volgepropt, dus trek gerust je mond open als je je stoel ineens met 3 man moet delen.

En dan heb je nog de Sǒrngtǎaou. Nee, dit is geen schrijffout. Je krijgt het niet uitgesproken (Songtouw begrijpen ze), maar zo noemen ze in Laos de langere pick-ups met dakje en twee bankjes er in. Dit is vervoer voer kleine afstanden. Ze hebben vaste, ongemarkeerde opstappunten, dus even navragen waar die zijn. De sǒrngtǎaou wordt door de Laotianen het meest gebruikt. Het kan gezellig druk worden en er hangen er dan ook een paar aan de buitenkant. Een heel leuke manier van reizen en spotgoedkoop.

Prijsindicatie:

Voor de langere afstanden met een minibus kun je grofweg € 3,- per gereisd uur aanhouden. De grotere lokale bussen zijn nog goedkoper.

De tweedaagse boottrip vanaf de grens van Thailand, Huay Xai naar Luang Prabang kost ongeveer € 25,-. Je slaapt halverwege in een hostel aan land. Er is trouwens ook een fast boat, waarmee je de route al in één dag aflegt. Maar je hebt in deze boot nauwelijks plek en je zit de hele dag in het geknetter van de motor. Niet echt een pretje.

 

Boten over de Mekong
Túk-túk in Laos
Sǒrngtǎaou

Vliegticket

Is je reisbestemming alleen Laos, dan is het logisch om op de hoofdstad Vientiane te vliegen. Vanuit Nederland zijn er helaas geen rechtstreekse vluchten en maken ze sowieso een tussenstop in Bangkok.   Wat je kunt overwegen is om direct op Bangkok te vliegen. Deze tickets zijn heel goedkoop. Ik verwacht dat je hier minimaal € 300,- per persoon op bespaart. Vanuit Bangkok is het een mooie route om via Chiang Mai over land en over de Mekong naar Laos te gaan. Of je kunt met budgetmaatschappij AirAsia doorvliegen naar bijvoorbeeld Luang Prabang. Prijsindicatie: vlucht AirAsia Bangkok - Luang Prabang €54,-

Een overzichtelijke en betrouwbare site om goedkope vluchten te vinden, is op Vliegtickets.nl. In 5 minuten heb je je e-ticket in je mailbox. Bovendien hebben ze een goed bereikbaar callcenter, mocht je vragen hebben of iets willen wijzigen.

Je kunt ook zoekmachines, zoals Skyscanner of Momondo, gebruiken om flexibel te zoeken. Krijg je meteen te zien, wat de meest gunstige dag om te vliegen is en met welke maatschappij. Mocht je meer tips willen, lees dan onze 13 tips voor het vinden van een goedkoop vliegticket.

Beste reistijd

Laos heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen in de maanden juni tot en met oktober. Het kan dan erg heet worden met temperaturen boven de 35 graden. De droge tijd is van november tot maart en dit is dus de beste reistijd. Het is ook de koelste tijd, maar nog altijd is er een gemiddelde temperatuur van 25-30 graden. In de maanden december en januari kan het hoog in de bergen fris worden. Het koelt dan 's nachts af tot een graad of 13.

Laos beste reistijd klimaat

Budget

Laos is nog altijd spotgoedkoop. Wat een flinke hap uit je budget kan nemen, zijn de georganiseerde toertjes. Die zijn behoorlijk prijzig. Reis je echt low budget, dan moet je voor € 40,- per stel rond kunnen komen. Reis je solo, reken dan minstens op € 20,- per dag.

Wij reizen op een budget manier, maar niet low low budget. Dat houdt in dat we slapen in backpackerhotelletjes in 2-persoonskamers met eigen badkamer, meestal in lokale  eettentjes eten, af en toe een toertje doen, een scooter huren en onze biertjes wel drinken. Dat kun je met die €40,- prima redden.

Dit kost het ongeveer in Laos

  • 2-persoonskamer €12,-

  • bed op een slaapzaal €5,-

  • Hoofdgerecht lokaal tentje €2,50

  • Hoofdgerecht toeristenrestaurant €5,-

  • Biertje 0,6l €1,-

  • Lange afstandsbussen €3,- per gereisd uur

  • Trekking in Nam Ha NP €35,- per dag

  • Gibbon Experience €175,- voor 2 dagen

  • Boottocht Muang Ngoi €17,- met 4 personen

Info

Heb ik een visum nodig? Kan ik in dat land wel pinnen? Hoe zit het met vaccinaties? Hieronder vind je alle praktische informatie, die je nodig hebt voor je reis. Lees het zorgvuldig en zorg dat je met een gerust hart op avontuur kunt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. Wij komen toch altijd weer uit bij de Lonely Planet of de Rough Guides. Deze gidsen zijn heel informatief en vooral gericht op backpackers. Je vindt er alle informatie in over o.a. de bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden, hotels en restaurants. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Verreweg de meeste backpackers reizen met de Lonely Planet. Ik wil je aanraden de adviezen in de gidsen niet al te letterlijk op te volgen.
Je zult merken, dat de hotelletjes, die genoemd worden in de gids, vaak bomvol zitten. Wijk er van af. Ga eens bij andere, niet-genoemde hotels kijken. De gids is alleen een leidraad, maak je eigen avontuur. Deze reisgidsen zijn absoluut handig onderweg en bij het plannen van je reis.

Deze reisgidsen zijn ook als ebook te verkrijgen.

Visum

Voor Laos heb je een visum nodig. Je hoeft dit niet van tevoren te regelen, want je krijgt een visa on arrival op het vliegveld of aan de grens. De kosten zijn $35,-. Zorg dat je dit geld gepast bij je hebt, samen met 1 pasfoto. Let er ook even op dat je paspoort nog 6 maanden na uitreisdatum geldig is. Je krijgt een stempel voor 30 dagen.

Vind je 30 dagen te kort voor dit mooie land, dan kun je eenvoudig je visum verlengen in de hoofdstad Vientiane, bij het Immigration Office. Doe je dit vóórdat je andere visum is afgelopen, dan betaal je $2,- voor elke extra dag, dat je wilt blijven. Is je visum al verlopen en wil je alsnog een verlenging, dan betaal je $10,- per dag extra. Even opletten, dus.

De regeltjes willen nogal eens wijzigen. Kijk ruim voor je vertrek op www.tourismlaos.org of er iets is veranderd aan de vereisten.

tipje: check meteen de stempel als je je pas terugkrijgt. Er worden weleens foutjes gemaakt.

Vaccinaties

Op reis wil je niet een of andere rare ziekte oplopen, zoals polio, buiktyfus of hepatitis. Om je hier voor te beschermen, kun je vaccinaties laten zetten. Je bent dan vaak jarenlang beschermd. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, met uitzondering van gele koorts in een aantal landen. Het is echter wel aan te bevelen als je regelmatig reist.

Laat je informeren door je huisarts of de GGD. Ook een zeer informatieve site is Thuisvaccinatie.nl. Zoals de naam al doet vermoeden, komen zij bij je thuis (of op je werk) de vaccinatie zetten, zodat je niet extra vrij hoeft te nemen. Deze service is niet eens duurder, dan bij bijv de GGD. Deze instellingen kunnen je ook adviseren op het gebied van malaria en het gebruik van DEET. Je vaccinaties worden genoteerd in het zgn. gele boekje. Neem dit boekje altijd mee op reis. Het is een internationaal bewijs van inenting.

Het kan zijn , dat je zorgverzekering de kosten van het consult en van de vaccinaties vergoedt. Check hier direct of dat het geval is.

Voor Laos worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

DTP (difterie, tetanus en polio)

Hepatitis A

Buiktyfus

Blijf je langer dan drie maanden in Laos of omgeving, dan worden de volgende ook aangeraden:

Hepatitis B

Rabiës

Houd er rekening mee, dat de Hepatis B vaccinatie uit 3 spuiten bestaat, die in een tijdsbestek van 6 maanden worden gezet. Begin er dus op tijd mee!

In Laos komt in veel gebieden malaria voor. Dit is met bijvoorbeeld Malarone te bestrijden. Vraag aan je huisarts of het nodig is. Eerlijk gezegd nemen wij nooit malariapillen in Azië. We vragen altijd ter plekke of het nodig is. Soms is er een kleine uitbraak, maar meestal voldoet het om je goed in te smeren en 's avonds lange kleding te dragen. Neem in ieder geval ook DEET mee tegen muggenbeten.

Reisverzekering

 Goed verzekerd op reis gaan, is erg belangrijk.

Misschien wordt er iets uit je bagage gejat. Valt je IPhone in het water, tijdens een snorkeltrip. Breek je je been bij een jungletocht. Ja, kan allemaal gebeuren.

Daar moet je je geen zorgen over hoeven maken. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Ik raad je aan, om een doorlopende reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd, dus ook je weekendjes weg of zelfs als je een dagje aan het shoppen bent, net over de grens. Dat kan al vanaf zo’n € 8,- p/m, iets meer als je wintersport, duiksport of gevaarlijke sporten gedekt wil hebben. Dit ben je bij een losse reisverzekering (dus reisverzekering voor de duur van je vakantie) al vaak per week kwijt.

Je moet hier, denk ik, ook niet op besparen. We zijn weleens mensen tegen gekomen, die niet goed verzekerd waren, een ongeluk kregen en vervolgens in een vaag, onhygiënisch lokaal ziekenhuisje terecht kwamen, waar ze er zelf maar voor moesten zorgen, dat ze iets te eten kregen. Dat wil je niet.

Let er wel even op, hoeveel dagen aaneengesloten je verzekering geldt. De meeste maatschappijen gaan maar tot 60 of maximaal 90 dagen aaneengesloten. Wel belangrijk, als je een half jaar weggaat, dat je ook voor die hele periode verzekerd bent. OHRA is een van de weinige, waar je je kunt verzekeren voor langere reizen, tot maximaal 1 jaar.  Een verzekeringsmaatschappij, die gespecialiseerd is in backpackreizen of een langer verblijf in het buitenland is Tasman Verzekeringen. Check voordat je gaat je huidige verzekering en vergelijk met onderstaande maatschappijen.

Reisadvies

Als je naar een land reist, wil je wel weten of het er veilig is. En hoe zit het met de criminaliteit?

Voor Laos geldt een positief reisadvies.

Ik zou je alleen afraden om 's avonds laat te gaan reizen. De wegen in Laos zijn over het algemeen erg slecht en er gebeuren daar relatief veel ongelukken.

De situatie kan altijd veranderen. Check voordat  je boekt het reisadvies van de rijksoverheid op www.nederlandwereldwijd.nl

Wist je trouwens, dat als de overheid een negatief reisadvies geeft, dat je verzekering vaak niets vergoedt, mocht er wat gebeuren?

Stekker

In het buitenland kom je nogal eens van die rare stopcontacten tegen, en vaak met een ander voltage. Welke stekker moet je nu meenemen? Je wilt tenslotte wel je telefoon en camera op kunnen laden. Als je vaak reist, is het misschien makkelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

In Laos is de netspanning 230V. Je zult er twee soorten stopcontacten tegenkomen. De ene is hetzelfde als in Nederland, dus dat is makkelijk. Voor de andere heb je een omvormer of wereldstekker nodig.

Onderstaande stekkers worden in Colombia gebruikt:

Stekker type A

type A

Stekker type C

type C

Internet & bellen

In vrijwel heel Laos is internet. In de meeste backpackerhostels en hotels wordt gratis wifi aangeboden. Houd er wel rekening mee, dat de wifi niet altijd tot op je kamer werkt. Vaak werkt het alleen in het restaurant of de gezamenlijke ruimte

Zelfs in de afgelegen gebieden hebben ze wifi, maar slechts op enkele plekken. Goed rondvragen dus. Verwacht geen supersnelle verbindingen. Je geduld wordt af en toe op de proef gesteld.

Mobiele telefoontjes zijn goedkoop in Laos. Een SIM-card heb je voor een paar euro en zijn in bijna elke kleine winkel te koop. Let op de reclameborden van Unitel. Ze hebben niet altijd het formaat voor je iPhone (micro SIM), maar in een telefoonwinkel kunnen ze je card op maat snijden. Heb je je card eenmaal aangeschaft, moet je nog wel een 3G of 4G package aanschaffen om op je facebook of hotmail te komen. Kosten €1,10 voor 270MB.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip, afgekort met LAK.

€ 1,- =  10.000 LAK

10000 LAK  =  €1,-

Dit is de koers op 1 april 2020. Koersen kunnen wijzigen.

Er zijn biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 ,10.000, 20.000 en 50.000 en 100.000 LAK. Er bestaan geen munten.

Je kunt in de grote steden pinnen met je wereldpas (Maestro) of met een credit card. De meest geaccepteerde kaarten zijn de Visa Card en de MasterCard. Houd er rekening mee, dat je in afgelegen gebieden echt niet kunt pinnen. Zorg ervoor dat je dan een voorraadje op zak hebt.

Heb je nog geen credit card? Het is wel erg handig er eentje bij je te hebben op je reis. Zo heb je altijd een back up, als je een keer niet met je wereldpas kunt pinnen. Ook voor grotere aankopen, het betalen van een georganiseerde tour of bij het huren van een auto is een credit card erg makkelijk. Vraag hier je Visa World Card of Master Card aan en profiteer van een leuke aanbieding.

Mocht je momenteel niet genoeg verdienen of sta je bij die kl... BKR geregistreerd en heb je geen recht op een credit card? Dan is de Prepaid Mastercard de oplossing voor jou!

Tip: vergeet niet om voor vertrek je bankpasje op werelddekking te zetten!

Tip: een handige app om op je smartphone te zetten is de app van Valuta+

Hygiëne

De hygiëne-standaard is in veel landen veel lager, dan in Nederland. Zo is het in de meeste landen niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Vaak is dat de veroorzaker van diarree. Betekend dus ook voorzichtig met ijsklontjes. Deze worden vaak van kraanwater gemaakt. Uitkijken met salades, die worden meestal met kraanwater gewassen. In de bekende toeristische gebieden wordt hier wel rekening mee gehouden en wordt vaak gezuiverd water (flessenwater) gebruikt. Bij twijfel, vraag het even na. Koude melk en zelfgemaakte ijs, kun je ook beter vermijden. De voorverpakte varianten kun je wel gebruiken. Dit zou ik sowieso in elk land aanraden.

De hygiëne in Laos is niet al te best. En er is weleens een gevalletje voedselvergiftiging. Dat hou je niet tegen en ach, je gaat er niet dood aan. Vaak is het eten bij de kraampjes op straat het veiligst. Het eten wordt voor je ogen op hoog vuur gewokt. Verser kan niet.

De openbare toiletten zijn niet echt een feest. Meestal zo'n gat in de grond, geen toiletpapier, en doorspoelen doe je met een bakje water, tenminste áls er water is. Dus zorg dat je papieren zakdoekjes of zo bij je hebt.

Qua medicijnen zijn de meest gebruikte middelen wel te krijgen bij de drogisterij. Nu zijn die er niet heel veel in Laos, dus sla je voorraadje in als je in Vientiane of Luang Prabang bent.

Mocht je echt iets ernstigs hebben opgelopen, adviseer ik je naar Thailand te reizen. Daar is de gezondheidszorg tig keer beter.

Voor de dames; je kunt in Laos alleen in enkele grotere toeristenplaatsen tampons kopen. Maar ze zijn gruwelijk duur. In afgelegen gebieden kun je het helemaal vergeten. Zorg er maar liever voor, dat je een voorraadje bij je hebt. Beter teveel, dan te weinig. Ook condooms kun je gewoon bij de drogisterij kopen. Check wel even de houdbaarheidsdatum vóór gebruik.

algemene reistips

Landen waar je kunt snorkelen met de walvishaai
Landen, waar je met walvishaaien kunt snorkelen en duiken
Whale shark, waar & wanneer. Sodeknetter, dit was er eentje van de bucketlist. Wij hebben met deze reuzen mogen zwemmen in de Filipijnen. Onvergetelijk. Maar
lees meer
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Bellen en internetten in Zuidoost-Azië. Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast zo nu en dan contact houden met het thuisfront. Of
lees meer
Simkaarten in Zuid-Amerika
Een simkaart kopen in Zuid-Amerika
Bellen en internetten in Zuid-Amerika Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast af en toe contact houden met het thuisfront. Of even
lees meer

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo