Sumatra

Sumatra

Sumatra was ooit een populaire reisbestemming onder de hippies. Lekker freaken op een eilandje in Lake Toba. Magic mushrooms erbij en chillen maar. Trouwens, die zijn nog altijd verkrijgbaar. Nu staat Sumatra niet hoog meer op de bucketlist. Er is ook nogal wat gebeurd in de laatste jaren. Vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, modderstromen en in 2004 was hier het centrum van die heftige tsunami. Wegblijven, dus? Vind ik niet. Een natuurramp kan altijd en overal gebeuren. Goed, de kansen liggen hier ietsje hoger. Maar dit Indonesische eiland heeft ontzettend veel te bieden. Van Orang Oetans in het wild tot kratermeren en snorkelparadijsjes.

Moet je zien

onze highlights van Sumatra

Lake-Toba-Sumatra-Indonesië

Lake Toba

Het meer is gevormd door een gigantische vulkaanuitbarsting, zo'n 70.000 jaar geleden. Midden in het meer ligt het schiereiland Samosir, dat voornamelijk bewoond wordt door het Batak-volk. Kenmerkend voor hun huizen zijn de prachtig bewerkte zadeldaken. Verblijf in het dorpje Tuk-tuk en ga van daaruit de omgeving verkennen met een scooter.

Bukit-Lawang-Sumatra-Indonesie

Bukit Lawang

Dit dorp ligt midden in het kleine stukje overgebleven jungle in het noorden van Sumatra en is uitvalsbasis voor een bezoekje aan de Orang Oetans. Midden door het dorp loopt een snelstromende rivier, waarop je je met een tube mee kunt laten voeren. Lekker, om een paar dagen te blijven en wandelingen te maken of in een van de barretjes aan het water te relaxen.

Moskee-in-Banda-Aceh-Sumatra

Bandah Aceh

Deze stad is het hardst getroffen door de tsunami. Inmiddels is Banda Aceh grotendeels weer herbouwd, Enkele monumenten herdenken deze immense ramp. De indrukwekkende Grote Moskee is een bezoekje waard. Het was een van de weinige gebouwen, dat nog overeind stond en heeft veel mensen het leven gered. Houd er rekening mee, dat de bevolking voornamelijk islamitisch is, dus respecteer hun gewoontes en kleed je gepast.

Pulau-Weh-Sumatra-Indonesie

Pulau Weh

Dit eiland ligt helemaal in het noordelijke puntje van Sumatra en is nauwelijks ontdekt. Maar het is er prachtig, alles wat je van een tropisch eiland verwacht. Je kunt er goed snorkelen direct voor de kust en duiken schijnt helemaal schitterend te zijn. Denk aan haaien (zelfs de tresher shark) en manta rays. Veel backpackers gaan er heen om hun PADI te halen. Wij hebben een mini reisgidsje voor Pulau Weh voor je.

What else

Je kunt natuurlijk nooit alles zien. Ook wij hebben keuzes moeten maken tijdens onze reis. Heb je wel alle tijd van de wereld, dan kun je nog cultuur op gaan snuiven in het koelere Bukittinggi en wandelen langs de mooie kratermeren in de omgeving. Of een trekking maken in Kerinci National Park. Ook mooi.  Reis je nog zuidelijker, dan kun je oog in oog komen met de Kubu-stam.

Moet je doen

Orang Oetans spotten

Dit is er eentje van de bucketlist! Ik verwachtte eigenlijk dat we achter hekken zouden moeten staan en dat je dan in de verte op een voederplateau een paar Oerang Oetans zou zien. Maar, nee, niet in Bukit Lawang. We waren een goed half uurtje in de jungle, toen er midden op het pad ineens een immens mannetje stond. Behoorlijk indrukwekkend! Erg mooi om deze prachtdieren in hun natuurlijke omgeving te zien!

Orang-Oetan-Sumatra-Indonesie

Zwemmen in Lake Toba

Dat is toch bijzonder, om in een kratermeer te zwemmen. Heerlijk fris en schoon zoetwater. Veel hostels grenzen met hun achterkant aan het meer, dus je kunt zo 's ochtends vanuit je bedje Lake Toba induiken. En dan met zo'n omgeving om je heen!

Zwemmen-in-Lake-Toba-Sumatra-Indonesië

Scooter huren

Zowel op schiereiland Samosir in Lake Toba als op Pulau Weh in Noord-Sumatra, is het een aanrader om een scooter te huren. Je kunt op die manier prima de omgeving bekijken. Op Pulau Weh kun je zo de prachtigste strandjes ontdekken en kennismaken met de vriendelijke bevolking. Op Samosir en in de omgeving zijn interessante musea en oude Batak-huizen te bezichtigen.

Scooter-huren-Pulau-Weh-Sumatra-Indonesie

Snorkelen

Wij waren verbaasd over de schoonheid van Pulau Weh. Vooral, omdat dit helemaal geen bekend eiland is. Het snorkelen en duiken is er fantastisch. Je kunt met een bootje erop uit gaan, maar je kunt ook direct vanuit je hutje de zee instappen, snorkelmasker op en genieten maar. Het zicht is fantastisch en de vissen kleurrijk.

Pulau-Weh-Sumatra-Indonesie

Tsunami Memorial

In 2004 heeft de tsunami in Banda Aceh alleen al meer dan 60.000 slachtoffers gemaakt. Bezoek de verschillende monumenten en het museum om een indruk te krijgen van de ravage, die deze vloedgolf voort heeft gebracht. Dat helpt je begrijpen, wat deze mensen hebben meegemaakt. Je krijgt bewondering voor hoe ze het leven weer opgepakt hebben.

Tsunami-Memorial-Aceh-Sumatra

Slaapplek

Sumatra heeft de gevolgen van alle natuurrampen moeten merken. Ooit was dit een erg populaire bestemming. Helaas wordt het toerisme door de regering niet gepromoot. Onterecht, want het is er prachtig. Er zijn volop backpackershostels aanwezig. Omdat niet veel reizigers de weg naar dit Indonesisch eiland vinden, liggen de prijzen er laag. We hebben een paar keer echt schone 2-persoonskamers gehad voor maar €8,-. Zeker in Tuk Tuk, bij Lake Toba, is de concurrentie groot en valt er te onderhandelen over de prijs.

Ook op andere plekken op Sumatra liggen de prijzen voor accommodatie laag. Kamers zijn over het algemeen schoon. Vraag of je er een paar mag zien, voordat je beslist. Houd er rekening mee, dat er niet altijd een warme douche is. Of zelfs helemaal geen douche, maar een mandi. Dat is eigenlijk gewoon een bak met water, dat je met een kleiner bakje over jezelf heen gooit. Ik vind dat persoonlijk nog veel fijner dan een gewone douche. En warm water is in deze hitte echt niet nodig.

Junia Guesthouse in Bukit Lawang, €7,-

Iboih Inn op Pulau Weh, vanaf €16,-

Pulau-Weh-Sumatra-Indonesie

Tuk Tuk in Lake Toba ,€8,-

Vervoer

Vliegticket naar Sumatra

Wanneer je vanuit Nederland naar Sumatra vliegt, zul je een vliegticket zoeken dat naar Medan of Palembang gaat. Dit zijn resp. de hoofdsteden van Noord- en Zuid-Sumatra. Er gaan geen rechtstreekse vluchten, dus je zult minimaal een keer over moeten stappen.

Voor Medan geldt dat je beter kunt zoeken naar een vlucht naar Kuala Lumpur, Maleisie. Deze zijn over het algemeen veel en veel goedkoper. Vanuit Kuala Lumpur vlieg je verder met budgetmaatschappij AirAsia. Dat is maar 1 uurtje. Er zijn al tickets vanaf €20,-. Zo bespaar je veel geld.

Voor Palembang geldt hetzelfde. Alleen gaat er vanuit Kuala Lumpur dagelijks maar 1 vlucht en wel om 08.30u. Bedenk dus, dat als je geen mooie aansluiting hebt, je moet overnachten in Kuala Lumpur. Dat is behoorlijk prijzig en dan heb je nog niks verdiend.

Een betrouwbare en overzichtelijke site om goedkope vluchten te vinden isVliegtickets.nl. Binnen 5 minuten heb je je e-ticket in je mailbox en er is een goed bereikbaar callcenter, mocht je iets willen wijzigen of een vraag hebben.

Wanneer het je niet veel uitmaakt op welke dag je vertrekt, zou je zoekmachines, zoals Skyscanner of Momondo, kunnen gebruiken. Door flexibel te zoeken, bijvoorbeeld per maand, krijg je direct een inzicht in wat de meest gunstige dag is om te vliegen en met welke maatschappij. Lees ook eens onze 13 tips voor het vinden van een goedkoop vliegticket.

Boot naar Sumatra

Voorheen kon je prima met de ferry van Pedang in Maleisie naar Medan in Sumatra. Maar door de lage prijzen van de vliegtickets, kan de ferry niet meer concurreren. Deze route is dus gestopt, helaas.

Voor alsnog gaan er nog wel boten van Java naar het zuiden van Sumatra. Je stapt in Merak op de ferry en ongeveer twee uur later zet je voet aan wal in Bakauheni in Sumatra. De ferrys varen regelmatig, maar zijn wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kan voorkomen dat je een paar uur moet wachten. Mmm, misschien toch maar een goedkope vlucht?

Op Sumatra

Binnenlandse vlucht

Is op Bali en Java alles prima geregeld qua vervoer, hier op Sumatra is dat nogal een uitdaging. Het kan behoorlijk pittig zijn en geduld moet je echt hebben. Je hebt te maken met dichte jungles, slechte wegen en veel geslinger. Om langere afstanden af te leggen, kiezen veel reizigers ervoor om een binnenlandse vlucht te maken. Zo vlieg je voor €50,- van Palembang naar Medan of van Medan naar Banda Aceh.

Lange afstandsbus

Ben je een echte diehard en wil je alles over land doen? Dat kan. Om je een voorbeeldje te geven: een busrit van Bandar Lampung naar Bengkulu, daar doe je ongeveer 18uur over. Van Bengkulu vervolgens naar Bukittinggi is ook weer 18uur. Ik wil je niet demotiveren, maar dit is 18uur lang slingeren in een overvolle bus, waarbij je van geluk mag spreken als je stoel nog een leuning heeft. Je bent gewaarschuwd.

In de noordelijke provincie is het al iets makkelijker om met de bus te reizen. Er zijn zelfs speciale toeristenbussen, die vanuit het centrum van Medan richting Bukit Lawang rijden. Goedkoper is het, als je zelf naar het lokale busstation (Kampung Lalang) gaat en vanuit daar een bus neemt naar Binjai, waar je over moet stappen op een minibus naar Bukit Lawang. Pas op, want ze zijn geneigd veel te veel te vragen voor deze route. Er wordt gezegd dat je vooraf moet betalen en dat de kosten 50.000 IDR of zelfs 150.00 IDR zijn, maar je moet echt pas betalen als je er bent. Voor deze route ligt de prijs rond de 20.000 IDR. Dat is ongeveer €1,40. Niet intrappen dus. Prijsindicatie: toeristenbus €6,75

Scooter

In een aantal gedeeltes van Sumatra kun je prima met een scooter rondrijden. In Lake Toba bijvoorbeeld op het schiereiland Samosir. Er zijn een aantal musea en schitterende oude Batakhuizen, die je kunt gaan bewonderen. Ook op Pulau Weh is het een aanradertje om een scooter te huren. Je komt op plekjes, waar je normaal gesproken niet zo snel naartoe gaat. Neem juist die kleine zijweggetjes. Zo beland je in authentieke dorpjes en afgelegen baaitjes. Op Sumatra hebben ze ons nooit gevraagd naar een internationaal rijbewijs, maar het is altijd beter om er een bij je te hebben. Je kunt deze bij elk ANWB-verkooppunt halen voor €19,95 en deze is een jaar geldig. Prijsindicatie: scooter per dag €5,-

Beste reistijd

Sumatra heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen gedurende het hele jaar rond de 31 graden. Het klimaatkaartje komt er dus een beetje eentonig uit te zien. Er valt behoorlijk wat regen het hele jaar door, met een kleine vermindering in onze zomermaanden. Houd er rekening mee, dat de luchtvochtigheid op Sumatra erg hoog is. Veel zweten dus. Je kunt het hele jaar door naar Sumatra reizen, maar de maanden juni, juli en augustus heb je net iets minder kans op regen.

Sumatra beste reistijd klimaat

Budget

Doordat er niet heel veel backpackers kiezen voor een reis door Sumatra, is de concurrentie groot en blijven de prijzen laag. Je kunt soms echt belachelijk goedkope kamers vinden. De hostels zijn echt prima met schone kamers en het ontbijt is meestal inclusief. Vanaf €7,- heb je al een eigen 2-persoonskamer met badkamer. Slaapzalen, daar doen ze niet zo vaak aan op Sumatra. Ach, neem je toch lekker je eigen kamertje. Voor dat geld.

Het eten kost ook nauwelijks iets. Voor €1,50 heb je al een hele vis met rijst en groente. Op een aantal toeristenplekken is het ietsje duurder, maar onder de €4,- heb je een goede maaltijd.

Je budget hangt een beetje af van hoe je reist. Als je veel binnenlandse vluchten neemt, ben je vanzelfsprekend meer kwijt, dan wanneer je met de lokale bus reist. Met een budget van €50,- met z'n tweetjes moet je het makkelijk redden. Dat is zelfs aan de ruime kant. Inbegrepen is slapen, eten & drinken, reizen en af en toe een toertje of scooterhuur. Er blijft zelfs nog wel wat over, zodat je een keer een binnenlandse vlucht kunt nemen. Reis je in je eentje, dan halveer je dit budget. Met €25,- moet je het wel redden.

Check onze uitgebreide reisinfo over Indonesië op

Weetjes

Geloof In de noordelijke provincie is het merendeel van de bevolking toegewijd moslim. De geschiedenis leert, dat de Islam vanuit hier over Indonesië verspreid is. Ze leven volgens de Sharia. Dit houdt in, dat er wat strenge regels zijn, waar je je aan moet houden. Respecteer deze regels, wanneer je hierheen reist. Zorg dat je bedekkende kleding draagt, dus geen blote knieën of schouders. Dames, neem altijd een sjaal mee. Zeker, wanneer je de moskee wil bezichtigen. Als je een broek draagt, draag er een lang shirt overheen. Een lange rok of jurk is nog beter. En mannen, geen geflirt! Daar staan zware straffen op. In Banda Aceh is geen alcohol te krijgen. Nou ja, als je lever echt lastig gaat doen, kun je met de taxi of scooter 10 kilometer verderop in een internationaal hotel een biertje scoren. Men only!

Reisgidsen voor deze regio

Sumatra in foto's

Traditioneel-huis-Sumatra
Lake-Toba-Sumatra
Traditioneel-graf-Lake-Toba-Sumatra
Orang Oetan in Bukit Lawang Sumatra
Straatbeeld-Sumatra-Indonesië
Pulau Weh Sumatra Indonesie
Pulau-Weh-Sumatra
Traditioneel-huis-Sumatra
Rubber-verkoop-Sumatra
Tuk-tuk-in-Lake-Toba-Sumatra
Thomas-Leaf-monkey-Sumatra
Boot-Lake-Toba-Sumatra
Moskee-in-Aceh-Sumatra
Lake Toba Sumatra Indonesië
Magic-Mushroom-Lake-Toba-Sumatra
Pulau Weh Sumatra Indonesië
Straatbeeld-Sumatra-Indonesië
Pulau-Weh-Sumatra

Misschien ook interessant voor je

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo