West-India

West-India

De deelstaat Rajasthan wemelt van de highlights en is niet voor niets een populaire reisbestemming. Je krijgt hier een beetje het gevoel van die sprookjes van duizend-en-een-nacht. Romantische paleizen, forten met binnentuinen, bogen en fonteinen, boottochtjes bij zonsondergang op de meren van Udaipur of Pushkar. Een en al romantiek. Deelstaat Gujarat is minstens zo interessant, maar nog redelijk onontdekt. Dit is waar Gandhi is geboren en getogen. Zijn invloeden zie je nog altijd terug in de gewoontes en kleding van de bevolking.

Moet je zien

dit zijn onze highlights van Noord-India

Palace of the Winds in Jaipur India

Jaipur

Belangrijkste sight hier is the Palace of the Winds, ofwel de Hawa Mahal. Een prachtig paleis met allemaal kleine raampjes om verkoeling te brengen aan de vrouwen van de harem, die binnen moesten blijven. Plus bijkomend voordeel was, dat ze mooi naar buiten konden kijken zonder dat ze zelf gezien werden. Sla een bezoekje aan het Jaigarh Fort ook niet over. Ligt een beetje buiten de stad, maar is zeker de moeite waard.

Pushkar India

Pushkar

Het lijkt op een oase in de woestijn, Pushkar. Best een toeristische plek, maar er hangt een heel relaxte sfeer. Gezellige restaurantjes met kussens op de grond, leuke terrasjes. Het dorp ligt rond een meer, de Pool of Nectar. Voor de Hindoes een erg heilige plaats. Klim met de pelgrims de berg op om de tempel te bezoeken. Vanaf daarboven heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de hele omgeving.

Blauwe stad Jodhpur India

Jodhpur

Wauw, dit is een bijzondere stad, vind ik. Het hele oude stadsgedeelte bestaat uit lichtblauw geverfde huisjes. Dat geeft een prachtig beeld, zeker vanaf het Fort Mehrangarh, dat 130m boven de stad op een enorme rots is gebouwd. Weetje: vroeger werden alleen de huizen van de Brahims, de hoogste kaste, blauw geverfd. Later namen anderen het over. Het bleek namelijk een goed middel te zijn om de muggen weg te houden.

Jaisalmer Fort India

Jaisalmer

Wanneer je aan komt rijden, zie je nauwelijks waar het zand ophoudt en het Fort begint. Jaisalmer wordt de Gouden stad genoemd, vanwege alle gebouwen van gele zandsteen. Met laagstaande zon lijkt het net goud. Prachtig. Probeer je hotelletje binnen de muren van het Fort te zoeken. Heel fijne sfeer hier. Dit is dé plek om een tocht per kameel door de woestijn te boeken.

Udaipur India

Udaipur

Al gezegd, dat er zoveel romantiek is in Rajasthan? Nou, Udaipur is dat in ieder geval op en top. 's Avonds overal kaarsjes op de terrassen, sfeervolle restaurantjes, romantische boottochtjes bij zonsondergang, een prachtig paleis middenin het water. Mooi, hoor. Bezoek zeker the City Palace en zorg dat je er een beetje toonbaar uitziet, want het hangt er vol spiegels. Anders schrik je telkens maar.

Gujarat Gandhi India

Gujarat, de staat van Gandhi

Dit is de deelstaat, waar Gandhi is geboren en getogen. De hoofdstad is zelfs naar hem vernoemd, Gandhinagar. Wat direct opvalt hier is dat veel mannen helemaal in het wit gekleed gaan, net zoals Gandhi deed. Duik de regio van Kutch in en ga op bezoek bij de verschillende stammen, die er leven. Genoeg indrukken opgedaan? Ga dan lekker chillen op het eiland Diu. Lees zeker ook onze 11 redenen om naar Gujarat te reizen.

Kutch India

Kutch

In Kutch wonen verschillende stammen op nog authentieke wijze. Bezoek diverse dorpen, verdiep je in hun gewoontes en neem een kijkje in hun prachtig beschilderde huisjes. Hier ga je echt terug in de tijd. Elk dorp heeft zijn eigen specialiteit in handwerk. Kleurrijke doeken, vrolijk geborduurde kleding, zware, gesmeden sieraden, het is allemaal even mooi. In Bhuj kun je deze tour boeken.

Diu eiland Gujarat India

Diu

Het eiland is niet groot en er is heel weinig verkeer. Je kunt er heerlijk zelf rondscheuren met je scootertje. Rij vooral ook de kleine paadjes in en naar de vissershaven, dan zie je pas echt hoe traditioneel ze nog leven. Ze zijn er niet overal aan toeristen gewend, dus een verbaasde blik of enthousiast gegil hier en daar kan voorkomen. Ook prima vervoersmiddel om bij de stranden te komen.

Moet je doen

Bezoek een Haveli

Een haveli is een traditioneel stadshuis, dat met enorm veel details versierd is. Ze hebben vaak een mooie binnenplaats, erkertjes, bogen en heel heel veel details. Zo'n woning was echt alleen voor de hele rijke families weggelegd. Leuk weetje is, dat de kunstenaars, die hiervoor ingehuurd werden, per gewicht stof/afval werden betaald. Haha, aparte betalingsregeling.

Haveli Rajasthan India

Romantisch boottochtje in Udaipur

Ja, zo mooi was het in real life! Deze foto is echt niet bewerkt, geen filter of whatsoever, ik zweer het. En wanneer je dan met z'n tweetjes in zo'n klein bootje met afdakje en gordijntjes rustig rond wordt gepeddeld door een leuke mijnheer en je ziet zo'n zonsondergang, nou, dan komt de romantiek vanzelf, hoor.

Zonsondergang Udaipur India

Kamelentocht in de woestijn

Ga op een meerdaagse tocht per kameel door de Thar Desert. Slaap in een tentje of onder de blote sterrenhemel. Bezoek heel kleine dorpjes in de woestijn. Bijzondere ervaring. Zeker een mooi moment is de zonsondergang bij de zandduinen. De beste tijd om dit te doen is tussen oktober en februari. Je kunt deze tour boeken in Jaisalmer. Shop goed rond, want er zijn veel aanbieders.

Kamelentocht Jaisalmer India

Eat local

Typisch Indiase gerechten, als thali, aloo gobi, kip tandoori. Heerlijk. Het is mijn favoriete keuken. Die Indiërs zijn zo goed met kruiden. Het allerlekkerste eten, vinden wij, is bij de lokale restaurantjes. En ja, het kan er behoorlijk aftands uitzien, maar het eten is er altijd vers. Eet, waar de lokale bevolking ook eet, dus de drukbezochte plekjes. Bijkomende leukigheid is dat het spotgoedkoop is.

Eat local Gujarat India

License to drink

In Gujarat is een alcoholverbod. Dat heeft Gandhi destijds ingevoerd, vanwege de agressiviteit, die alcohol met zich mee zou brengen. Maar nu kun je als toerist zijnde, een vergunning halen om een flesje bier te kunnen kopen. Echt waar. Je mag per keer, geloof ik, 2 eenheden alcohol kopen. En je krijgt zowaar een stempel in je paspoort. Een license to drink! Ha.

License to drink Gujarat India

Beste reistijd

Rond Jodhpur is er sprake van een steppeklimaat. Over het algemeen is het er erg warm, zeker in onze zomermaanden, wanneer de temperaturen boven de 40 graden komen. De regen valt meestal in de maanden juni tot september. Ga je nog meer naar het zuiden en zuidwesten, dan krijg je meer en meer een woestijnklimaat. De beste reistijd valt in de maanden december, januari en februari.

beste reistijd india westen

Onze mooiste slaapplekken

In het noorden kun je echt spotgoedkope hotelletjes vinden. Check er een paar, voordat je er een kiest. Soms vragen ze maar wat. Maar wij hebben zelfs voor een eurootje of 6 echt prima kamers gehad. Wist je dat je op sommige plekken zelfs al voor €2,- een bedje op een slaapzaal hebt?

Tip by Hip

Jaipur Moustache Hotel super geregeld allemaal, leuk personeel, fijne bar/restaurant op het dakterras, bed op slaapzaal €3,- en 2 pers. kamer €16,-

Pushkar Hotel Bharatpur Palace super locatie, uitzicht vanaf het dakterras op het meer, kleine, maar schattige kamers, 2 pers. kamer  €17,-

Jodhpur Yogi's Guesthouse comfortabel bed, goede douche, prachtig uitzicht op dakterras, bed op slaapzaal €4,- en 2 pers. kamer €20-

Tip by Hip

Jaisalmer Sagar Guesthouse ligt in het Fort, goed restaurantje op het dak en een prima kok, leuke plek, bed op slaapzaal €2,- en 2 pers. kamer €7,-

Udaipur The Royal Lake View Villa  sfeervol pand, lieve eigenaar, restaurant op het dak met prima eten,  2 pers. kamer  v.a. €8,-

Diu Sanmaan Palace prachtplek aan het water, sfeervol oud pand, niet online te reserveren, 2 pers. kamer v.a. €14,-

Reisgidsen voor deze regio

Een indruk van West-India in foto's

Jodhpur Rajasthan India
Pushkar Rajasthan India
Pushkar Rajasthan India
Gujarat India
Gujarat India
Jaisalmer-Rajasthan-India
Jaipur Rajasthan India
Gujarat India
Little Rann Gujarat Inia
Bevolking Gujarat India
Udaipur Rajasthan India
Jodhpur Rajasthan India
Kruiden van India
Indiase vrouw India

Algemene reisinfo over India

Voor meer info over vervoer, kosten, info over visum..nou ja, eigenlijk alle overige zaken, kun je terecht op onze India pagina.

Misschien ook interessant:

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo