Oost-India

Oost-India

Voornaamste reden van ons om naar dit gedeelte af te reizen, was de deelstaat Sikkim. Je hebt een permit nodig om deze deelstaat in te mogen, maar wauw, dit is spectaculaire natuur. Maak een meerdaagse trekking in de Himalayas en bezoek hooggelegen kloosters. Vergelijk het met Nepal, maar dan met veel minder toeristen. Ook het kleurrijke Orissa wordt nog altijd niet veel bereisd. Meng je tussen de pelgrims en bezoek bijzondere tempels. Genoeg redenen om af te reizen naar het bijzondere oosten van India.

Moet je zien

dit zijn onze highlights van Oost-India

kolkata india

Kolkata

Misschien nog altijd bekender onder de oude naam; Calcutta. Dit is mijn favoriete stad van India. En ja, het is een grote, drukke, hectische, ietwat vieze stad. En ja, er is veel armoede. We proberen elke dag in ieder geval één persoon een beetje te helpen. Maar die koeien op straat, de geuren van specerijen, de kleurrijke tempels, de smalle straatjes, de kleine winkeltjes en vooral de sfeer die de stad met zich meebrengt. Dit is op en top India.

sikkim himalaya oost-india

Sikkim

Een beetje te vergelijken met Nepal, maar dan stukken rustiger que toerisme. Je kunt hier flinke trekkings maken op zo'n 5000m hoogte. Kijk uit over de toppen van de Kanchenjunga, de op 2 na hoogste berg ter wereld. Bezoek de monniken in de hooggelegen kloosters van Lachen (ja, zo heet het echt. Lachen, toch?). Dit is echt nog onontdekt gebied. Een waanzinnige natuur. Meer weten? Bekijk ook onze 7 redenen om naar Sikkim te gaan.

Darjeeling Oost-India

Darjeeling

Theevelden in een glooiend landschap met hier en daar een kleurrijk geklede theeplukster, de besneeuwde toppen van het Himalayagebergte op de achtergrond, kleurrijke gebedsvlaggetjes, hooggelegen tempels. Zie je het al voor je? Dit is Darjeeling. De stad op zich, mwah, niet heel bijzonder, maar de omgeving maakt heel veel goed. Echt heel mooi.

Orissa India

Orissa

Qua toerisme nog een vrij rustige deelstaat, maar zeker niet minder boeiend. Bezoek de zonnetempel van Konark, bezoek de kleurrijke Hindoetempels in Bhbaneswar of meng je tussen de pelgrims in Puri. Mocht je de kans hebben, ga dan zeker naar de tribal areas in het zuiden van Orissa. Genoeg te ontdekken, dus.

Puri India

Puri

Dagelijks komen er duizenden pelgrims naar Puri. Het is een van de heiligste plekken in India voor pelgrims. Het is er druk, dus bereid je voor op een chaos van rikshaws, koeien, holy men, bedelaars en verkopers. Als niet-Hindoe mag je helaas niet de tempel zelf in, maar er is genoeg te zien en beleven op de straten er rondomheen. Nu je er toch bent, maak meteen even een strandwandeling langs de lange kust.

What else

Je kunt natuurlijk nooit alles zien. Ook wij hebben keuzes moeten maken tijdens onze reis. Heb je wel alle tijd van de wereld, duik dan the Sunderbans NP in om op zoek te gaan naar de Bengaalse tijger. En wij wilden destijds de Adivasi tribes bezoeken in het zuidwesten van Orissa, maar mochten het gebied niet in vanwege ongeregeldheden. Mocht de regio vrij zijn, grijp dan je kans om deze bijzondere bevolkingsgroepen te bezoeken.

Moet je doen

Himalaya trekking

Je zit in Sikkim op de grens met Nepal, dus je kunt je voorstellen met wat voor een landschap je te maken hebt. Prachtig. En dat dan zonder al die toeristen. Trek jij de 10-daagse trek naar het Base Camp van de Kanchenjunga? Je moet wel even een permit regelen om deze deelstaat in te mogen. Met deze permit mag je 30 dagen in Sikkim blijven. Kijk hier waar je deze aan kunt vragen.

Trekking in Himalaya India

Toytrain naar Darjeeling

Reis je naar het noorden, neem dan vanaf Siliguri de toytrain naar Darjeeling. Het is zeker niet de snelste manier om er te komen, over 84km doet ie 9 uur, maar wauw, wat een route. Haha, hij gaat zo langzaam, dat je er gewoon mee op kunt lopen. Maar slingerend door de bergen kun je het prachtige landschap in je opnemen. Heerlijk.

toytrain siliguri darjeeling oost-india

Bezoek een monastary

De kloosters in Sikkim liggen vaak ver buiten een dorp en altijd boven op een berg. Pfff, het vergt wat moeite om er te komen, maar het loont zich echt. De kloosters zijn prachtig kleurrijk en gedetailleerd beschilderd. De monniken vinden het geweldig, dat je ze komt bezoeken en geven je met veel trots een rondleiding.

monastary bezoeken in Sikkim India

Reis een keer met de nachttrein

Afstanden zijn immens in India. Een prima manier om deze te overbruggen is met de nachttrein te reizen. Je hebt de keuze uit verschillende klassen, van erg basic, houten bankjes tot aan een privé cabine voor 2 of 4 personen. Wij hebben meestal gereisd in de sleeper class, waarbij een hele coupé is gevuld met bedden in twee etages. Prima slapen, hoor. Misschien heb je ook iets aan onze 11 tips voor een lange treinreis.

Reizen met de nachttrein in India

Ontbijtje in Hartford Lane

Zoals ik al zei, ik ben gek op Calcutta. Sudderstreet is een beetje de area, waar alle backpackers zitten. Wij waren elke dag te vinden in een zijstraatje daarvan, Hartford Lane. 's Ochtends kun je er een spotgoedkoop ontbijtje van chai en een gebakken eitje scoren. Op een muurtje tussen de lokale bevolking. Geweldig, wat er daar allemaal voor je neus gebeurd. Kun je echt uren blijven zitten.

Hartford Lane Kolkata

Huis van Mother Theresa

Een heldin is ze, moeder Theresa. En dat heeft niks met geloof te maken. Daar maakte ze namelijk totaal geen onderscheid in. Moeder Theresa hielp namelijk iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst en geloof. Bezoek het Mother Theresa Museum en kom een beetje meer over haar te weten, wat ze allemaal heeft gedaan en teweeg heeft gebracht in India. Enorm veel respect voor.

Het huis van moeder Theresa Kolkata India

City of Joy

Wanneer je naar Kolkata (Calcutta) gaat, lees dan echt het boek City of Joy. Of neem 'm mee op je reis. Of kijk in ieder geval de film. Het boek is beter en eigenlijk totaal anders dan de film, maar je krijgt een geweldige indruk van wat er afspeelt in de arme wijken van deze immense stad. Je krijgt er echt een andere kijk op. Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Beste reistijd

Het klimaatkaartje is gebaseerd op Darjeeling. Het ligt er nogal aan waar je heengaat in het oosten. In Sikkim kom je tot op hoogtes van 8600m, daar is het een stuk kouder. Meer naar het zuiden, bij Kolkata is het weer een stuk warmer. Over het algemeen geldt voor de oostelijke regio dat de beste reistijd van november tot februari is. Het is in Sikkim dan wel fris, maar het is in ieder geval droog en je hebt minder kans op mist en lage bewolking. Erg belangrijk voor de mooie vergezichten.

India oosten klimaat beste reistijd

Onze mooiste slaapplekken

In het oosten van India liggen de prijzen ietsje anders. Je betaalt meer en krijgt er minder voor. Voor een beetje fatsoenlijke tweepersoonskamer moet je hier zo'n €18,- uitgeven. Check er een paar, voordat je er een kiest. Soms vragen ze maar wat. En bedenk in Sikkim koud is. Krijg je genoeg dekens en is er een heater in de kamer? Een warme douche is hier ook wel fijn, dus controleer deze, voordat je je inschrijft.

Wij reizen meestal buiten het hoogseizoen. De gegeven prijzen gelden in het laagseizoen en kunnen in het hoogseizoen dus hoger zijn.

Calcutta India

Tip by Hip

Kolkata OYO 5811 Seacom Inn verwacht niet al te veel, maar locatie is echt super, grote kamers met goede bedden, incl. goed ontbijt, 2 pers. kamer v.a. €14,-

Gangtok Hotel Kasturi basic kamers, maar hete douche, prima ligging, beleefd personeel, 2 pers. kamer v.a. €17,-

Tip by Hip

Darjeeling Vajra Kunj Homestay heel grappige & vriendelijke familie, laten je echt thuisvoelen, warme kamers, incl. erg goed ontbijt, 2 pers. kamer  €20,-

Puri Nirman Homestay leuke woning, supervriendelijke eigenaar met veel info, schone kamers, 2 pers. kamer  €15,-

Reisgidsen voor deze regio

Een indruk van Oost-India in foto's

Monnik in Sikkim Oost-India
Gebedsmolen Sikkim Oost-India
Trekking Sikkim Oost-India
Darjeeling Oost-India
Vrouw in Darjeeling India
tempel Orissa India
kwajongens in India
slagerij in calcutta india
trekking in sikkim india
uitzicht sikkim oost-india
pushrikshaw calcutta india
puri india
kindje in sikkim india
sikkim kanchenjunga india
oude dame in sikkim

Algemene reisinfo over India

Voor meer info over vervoer, kosten, info over visum..nou ja, eigenlijk alle overige zaken, kun je terecht op onze India pagina.

Misschien ook interessant:

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo