Noord-India

Noord-India

Altijd al de Taj Mahal willen zien? Of de rituelen en lijkverbrandingen in Varanasi mee willen maken? Of wat te denken van de Gouden Tempel in Amritsar? Reis dan af naar het noorden van India. Ga naar de oorsprong van de heilige Ganges en geniet van de uitzichten op de pieken van het Himalaya gebergte. Het noorden biedt je afwisseling van drukke, boeiende steden, sfeervolle dorpjes met prachtige paleizen en een indrukwekkende natuur.

Moet je zien

dit zijn onze highlights van Noord-India

Taj Mahal India

Taj Mahal

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste sights, waarvoor je naar India af wilt reizen; de Taj Mahal. Een van 's werelds zeven wereldwonderen. Tipje: sta vroeg op, liefst voor zonsopgang en ga dan snel naar de Taj. Niet alleen om de drukte voor te zijn (want geloof me, druk wordt het!), maar ook omdat de Taj prachtig van kleur verandert in het licht van de opkomende zon.

Varanasi Noord-India

Varanasi

Dit is een mystieke stad. Er hangt een sfeertje, waardoor je er niet meer weg wilt. Ja, je hebt hier de lijkverbrandingen. Dat klinkt luguber, maar is o zo interessant om te zien. Je ziet er ook geen verdriet. Volgens de Hindoereligie kom je tenslotte terug in een volgend (beter) leven. Ga eens een middag op een trappetje zitten bij een van de Ghats en kijk gewoon eens wat er allemaal voor je neus gebeurt. Kan geen tour tegenop.

Gouden tempel Amritsar India

Amritsar

Amritsar vonden wij een verschrikkelijk drukke stad, maar zodra je voet zet in het complex van de Gouden Tempel is het een oase van rust. Je hoort slechts het gezang van de priesters, dat 24/7 doorgaat. Het is de belangrijkste tempel voor de Sikhs. Prachtige mensen, trouwens. Grote, statige mannen met kleurrijke tulbanden. Dagelijks komen er zo'n 30.000 pelgrims om te bidden en zich te reinigen in het heilige water.

Mussoorie Noord-India

Mussoorie

Voor een prachtige blik op de besneeuwde toppen van de Himalaya, ga je naar Mussoorie. De ligging van deze stad is schitterend. Het ligt namelijk niet zo hoog, dus het klimaat is er ideaal, en toch heb je het gevoel of je middenin de hoge bergen zit. Niet voor niks is dit dé plek voor Indiërs om hun bruiloft te vieren. Dus allemaal fancy hotels, bloemenwinkels op elke straathoek en chique restaurants. Jaja,  een en al romantiek.

Rishikesh India

Rishikesh

Je komt hier steeds dichter bij de oorsprong van de Ganges. En deze is zowaar helder hier. Ik durf er zelfs mijn voet in te steken. Rishikesh is dé plek voor een verblijf in een ashram, mocht je dat willen. Wij niet gedaan, hoor. Maar wist je dat the Beatles hier wel in een ashram hebben gezeten? Buiten dat, is het een schitterende omgeving. Een plek om helemaal tot rust te komen.

Baden in Ganges Haridwar India

Haridwar

Het is een van de heiligste plekken voor de Hindoes. De Ganges komt hier namelijk uit de bergen en je zit dus eigenlijk bij de oorsprong van deze heilige rivier. Het wemelt in Haridwar van de pelgrims en Holy Men. Je zult nauwelijks andere toeristen tegenkomen. Probeer een ceremonie bij te wonen bij een van de Ghats, waarbij de pelgrims bloemen en kaarsjes offeren in de Ganges. Dat is echt een prachtig gezicht.

Moet je doen

Grens India - Pakistan

Dagelijks vindt er bij de grensovergang in Wagah een ceremonie plaats. Twee uur voor zonsondergang wordt met veel theater de grens tussen Pakistan en India gesloten. Dit móet je zien. Het is net een slapstick. Echt elke dag komen er duizenden bezoekers. Er zijn grote tribunes op Pakistaans grondgebied en aan de Indiase kant en iedereen zit te joelen. Je weet niet wat je ziet, geweldig.

Melbourne

De oorsprong van de Ganges

Of je nu naar Haridwar of Rishikesh reist, het is prachtig om deze machtige, heilige rivier dicht bij zijn oorsprong te zien. In tegenstelling tot het vieze water in Varanasi, is de Ganges hier glashelder. De stroming is enorm hier, dus wanneer de pelgrims zich in de rivier willen reinigen moeten ze zich aan kettingen vasthouden. In Varanasi durfde ik nog geen vinger in het water te steken, maar hier kun je rustig pootjebaden.

Het begin van de Ganges Noord-India

Eten met de pelgrims

Wanneer je in Amritsar in de Gouden Tempel bent, ga dan zeker een kijkje nemen in de keukens daar. Dagelijks krijgen 30.000 pelgrims een gratis eenvoudige maaltijd van rijst, dahl en chapati's. Enorme kookpotten, ontelbaar veel uiensnijders en knoflookpellers. Dat wordt allemaal gedaan op vrijwillige basis. Je kunt je voorstellen, wat een enorme afwas dat oplevert, dus mocht je je geroepen voelen..

Eten met de pilgrims in Amritsar India

Orchha

Orchha is een heerlijk, rustig dorp en heeft een paar prachtige paleizen en tempels. Een beetje een 1001 nacht-gevoel hier. Overal erkertjes, bogen, fonteinen. Je ziet al voor je hoe de Maharadja hier met zijn harem rond moet hebben gelopen. En als je dan 's avonds buiten zit, uitkijkt over een imposant paleis en zacht vrouwengezang op de achtergrond hoort, nou, dan is het sprookjesgevoel wel compleet.

Orchha in India

Boottochtje op de Ganges

Wanneer je in Varanasi bent, ga dan zeker een keer 's avonds met een bootje de Ganges op. Vanaf het water heb je een mooi zicht op de ceremonie's, die plaatsvinden bij de Ghats, de trappen bij de Ganges. Jij zit lekker rustig in je bootje en op de oever is het een drukte van jewelste met veel gezang, vuur & belletjes. Enorm indrukwekkend, wat hier allemaal gebeurt.

Boottochtje op de Ganges Varanasi India

Beste reistijd

In de noordelijke staten, zoals Uttar Pradesh en Haryana, zijn de zomers nat en de winters droog. De Indiase zomer valt samen met onze zomermaanden. In deze periode kan het er erg heet worden, 40 graden is geen uitzondering, en valt de meeste regen. In de periode november tot februari is de temperatuur iets aangenamer en heb je de meeste kans op droog weer.

klimaat beste reistijd India noorden

Onze mooiste slaapplekken

In het noorden kun je echt spotgoedkope hotelletjes vinden. Check er een paar, voordat je er een kiest. Soms vragen ze maar wat. Maar wij hebben zelfs voor een eurootje of 9 echt prima kamers gehad. Op een aantal plekken kun je beter ietsje meer uitgeven. Wist je dat je op sommige plekken zelfs al voor €2,- een bedje op een slaapzaal hebt?

Tip by Hip

New Delhi Zostel Delhi heel vriendelijk personeel, beetje oude badkamers, maar fijne bedden, goede ligging, 2 pers. kamer €21,-

Agra Rhine Hostel super locatie, erg vriendelijke eigenaar, basic maar prima kamers, lekker goedkoop, 2 pers. kamer  €7,-

Varanasi HostaLaVie leuke gemeenschappelijke ruimte & rooftop, rustige ligging, schone kamers, 2 pers. kamer v.a. €9,-

Tip by Hip

Amritsar Grand Hotel krijgt niet eens hoge beoordeling, maar guys, er is een gezellige bar bij!, tuin, basic kamers, 2 pers. kamer €18,-

Orchha Hotel Sunset  mooi uitzicht vanaf terras, verschil in kamers, check er een paar, spotgoedkoop, 2 pers. kamer  €5,-

Rishikesh Bhandari Swiss Cottage rustige ligging, buiten het dorp, geweldig uitzicht, lieve eigenaar, 2 pers. kamer v.a. €9,-

Reisgidsen voor deze regio

Een indruk van Noord-India in foto's

Noord-India foto's
Noord-India foto's
Noord-India foto's
Boottochtje op de Ganges Varanasi India
Noord-India foto's
Noord-India holy men
Noord-India foto's
India Holy men
Noord-India foto's
Noord-India foto Taj Mahal
Noord-India foto's
Noord-India foto's
Noord-India foto's
Varanasi Noord-India foto's

Algemene reisinfo over India

Voor meer info over vervoer, kosten, info over visum..nou ja, eigenlijk alle overige zaken, kun je terecht op onze India pagina.

Misschien ook interessant:

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo