India

Heilige koeien, rituelen & tradities, een enorm rijke cultuur & overheerlijk eten, dit is India!

India is een compleet andere wereld. En het klinkt cliché, maar you love it or hate it! Dat is echt zo. Veel reizigers vinden het er vies, druk en chaotisch. Dat zal ik ook niet ontkennen, maar het is zoveel meer dan dat. Het is het land van specerijen, heerlijke geuren, fantastisch eten, absoluut mijn favoriete keuken. Het land van rituelen en tradities. Van luidruchtige ceremonies en dagenlange bruiloften. Het land van imposante forten en sprookjesachtige paleizen. India heeft zo enorm veel te bieden, is zo boeiend. Wij hebben er 3 flinke reizen gemaakt, zijn er in totaal 6 maanden geweest en één ding staat vast; we love it!

Onze reizen in India

Wat is waar te zien?

NOORD-INDIA voor de Taj Mahal, Varanasi, de Gouden Tempel, het Himalaygebergte en de heilige Ganges.

OOST-INDIA voor Calcutta, Darjeeling, Sikkim en trekkings in de Himalaya, Orissa en Puri.

ZUID-INDIA voor de backwaters, tijgers spotten in Ooty, Madurai stranden en chillen in Goa.

WEST-INDIA voor forten en paleizen, de blauwe stad Jodhpur, kamelentocht in de woestijn en het bijzondere Gujarat.

Slaapplek

India heeft misschien nog wel de goedkoopste hotelkamers ter wereld. Voor €2,- heb je al een bed op een slaapzaal. Ja, je leest het goed, €2,-! Een 2 persoonskamer heb je rond de €7,-/ €8,-. Verwacht niet al teveel voor dit geld.

Het loont zich om rond te shoppen. Er is erg veel verschil in prijs/kwaliteit en soms vragen ze maar wat. Het kan echt voorkomen, dat je voor €8,- een prima, schone 2-persoonskamer kunt vinden met eigen badkamer. Maar voor hetzelfde geld (letterlijk) bieden ze je een gore bende aan, waarvoor zelfs die €8,- nog teveel betaald is. Geef je een paar euro meer uit, dan kun je meteen wat meer luxe verwachten. Ga je rond de €15,-/€20,- zitten, dan krijg je echt wel goede en nette kamers in India.

Vraag altijd of je een paar kamers mag zien, controleer of het bed goed is, of de wc doorspoelt en of er warm water is, wanneer ze dat aanbieden. Zeker een warme douche is geen vanzelfsprekendheid. Ze zeggen dan wel dat er warm water is, maar we hebben vaak genoeg meegemaakt dat je er om moet vragen en dat ze dan met emmers warm water aan komen zetten. Tja, dat kan natuurlijk ook.

Wij geven je onze favoriete hotels op de afzonderlijke regio pagina.

hutje in Goa India

Vervoer

Riksja's

De goedkoopste manier om in de stad of kleine afstanden af te leggen is met de riksja. Die zijn er in alle soorten en maten, maar je kunt er over het algemeen vanuit gaan, dat je er met z'n tweeën plus je bagage inpast.

Bijna overal in India wemelt het van de auto riksja's, een soort gemotoriseerde driewieler. De ritprijs spreek je van tevoren af en geloof me, flink onderhandelen is een vereiste. Soms vragen ze echt veel te veel. Of zeggen ze dat je bestemming heel ver is, maar sta je er binnen twee minuten. Zorg dus dat je zelf ongeveer de afstand weet. De instapprijs ligt rond de €0,21 (15 Rs), daarna kun je per km €0,15 (10 Rs) aanhouden. Over het algemeen liggen de prijzen in Goa ietsje hoger.

Bussen

Met de bus is een spannende aangelegenheid. Het verkeer in India is een chaos, de wegen zijn op sommige stukken erg slecht en de chauffeurs rijden alsof ze in een rallyrace zitten. Zenuwslopend. Vermijd het om 's nachts te reizen. Er gebeuren dan regelmatig ongelukken. Zeker in de bergen in het noorden van India.

Het voordeel is, dat het goedkoop is, het netwerk uitgebreid is en de bussen frequent vertrekken. Kies je ervoor om met de bus te rijden, ga dan voor de privébussen. Betaal je wel ietsje meer , maar de bussen zijn iets comfortabeler en betrouwbaarder. Voor afstanden van een uurtje of drie/ vier vind ik het goed te doen. Prijsindicatie: New Delhi - Agra lokale bus €3,- voor 8u bussen. Kies je voor een luxere bus dan betaal je rond de €7,50 en ben je slechts 3,5u onderweg.

Taxi met chauffeur

Het is wat luxe, maar je hebt het voordeel dat je zelf de route bepaalt en kunt beslissen waar je stops maakt. Het openbaar vervoer is in India vaak stampensvol. Daar heb je geen last van wanneer je met je eigen auto en privéchauffeur het land doorreist. Het is niet echt voor de budgetreiziger weggelegd en je zult flink moeten onderhandelen over de prijs. De prijzen lopen van €30,- tot wel €100,- per dag. Het hangt er helemaal van af in welk gebied je rondreist, hoeveel kilometers je maakt en in wat voor auto je rijdt.

Trein

Persoonlijk vind ik dit de mooiste manier van reizen in India. Het is eigenlijk erg druk, langzaam en dikke kans, dat je vertraging hebt, maar je voelt je echt in India. De nachttreinen zijn ideaal voor lange afstanden. Ik slaap tenminste prima in de trein, plus je bespaart een overnachting uit. Lees vooral ook onze 11 handige tips voor een lange treinreis.

Met een alsmaar groeiende bevolking is het tegenwoordig nodig om je trein te reserveren. In ieder geval op populaire routes als Mumbai - New Delhi. Bij ons is het altijd gelukt om een dag of 3 vooraf een ticket te bemachtigen, maar dat wil niet zeggen, dat dat altijd zo is. En een van de mooiste routes, van Mumbai naar Goa, moet je blijkbaar al maanden van tevoren vastleggen.

Tickets kun je online boeken via www.irctc.co.in  Is een beetje een onduidelijke site. Een andere optie is bij Cleartrip.

Je hebt de keuze uit verschillende klassen. Wij reisden meestal Sleeper Class of 2-Tier en vonden dat prima. Om een indruk in foto's te krijgen van de verschillende klassen en uitleg over hoe te boeken, kijk eens op Seat61. Zeer uitgebreide & goede info.

Vliegtuig

India is enorm groot en als je wat krap in de tijd zit, is het soms handiger om een binnenlandse vlucht te nemen. Over land reizen kan heel tijdrovend zijn. Air India en Jet Airways zijn goede budgetmaatschappijen en je vliegt bijvoorbeeld al vanaf €50,- van New Delhi naar Kolkata. Vluchten zijn heel makkelijk te vinden op Momondo.nl.

Vliegticket

India heeft meerdere grote internationale vliegvelden. Meestal wordt er op New Delhi of Mumbai gevlogen. Wat de meest gunstige airport is, ligt helemaal aan in welke regio jij gaat rondreizen. Voor het noorden vlieg je waarschijnlijk op New Delhi of Kolkata. Ga je naar het zuiden, dan is Mumbai iets logischer. Of direct op Goa, als je alleen voor een strandvakantie kiest.

Een overzichtelijke en betrouwbare site om een goedkope vlucht  te vinden, is Vliegtickets.nl. In 5 minuten heb je je e-ticket in je inbox. Plus er is een goed bereikbaar callcenter, mocht je iets willen vragen of je ticket moeten wijzigen.

Beste reistijd

India is een enorm groot land en heeft maar liefst 7 klimaatzones. Van een woestijnklimaat in het noorden en noordwesten tot een hooggebergteklimaat in het noordoosten. Het zuiden is iets warmer en heerst een tropisch savanneklimaat. Wat de ideale reistijd is hangt dus helemaal af van het gebied, waar je heen wilt.

Delhi & omgeving - het Noorden

India Noorden klimaat beste reistijd

In de noordelijke staten, zoals Uttar Pradesh en Haryana, zijn de zomers nat en de winters droog. De Indiase zomer valt samen met onze zomermaanden. In deze periode kan het er erg heet worden, 40 graden is geen uitzondering, en valt de meeste regen. In de periode november tot februari is de temperatuur iets aangenamer en heb je de meeste kans op droog weer.

Darjeeling & omgeving - het Oosten

India Oosten klimaat beste reistijd

Het klimaatkaartje is gebaseerd op Darjeeling. Het ligt er nogal aan waar je heengaat in het oosten. In Sikkim kom je tot op hoogtes van 8600m, daar is het een stuk kouder. Meer naar het zuiden, bij Kolkata is het weer een stuk warmer. Over het algemeen geldt voor de oostelijke regio dat de beste reistijd van november tot februari is. Het is in Sikkim dan wel fris, maar het is in ieder geval droog en je hebt minder kans op mist en lage bewolking. Erg belangrijk voor de mooie vergezichten.

Goa & omgeving - het Zuiden

India Zuiden klimaat beste reistijd

Goa en de rest van het Zuiden heeft een tropisch savanneklimaat. Er is een duidelijke regenseizoen van mei tot en met oktober. In deze tijd kunnen er flinke regenbuien voorkomen en is de luchtvochtigheid erg hoog. In onze wintermaanden is het er bijna altijd droog en warm. Goed vol te houden met een lekker zeebriesje erbij.

Jodhpur & omgeving - het Westen

India Westen klimaat beste reistijd

Rond Jodhpur is er sprake van een steppeklimaat. Over het algemeen is het er erg warm, zeker in onze zomermaanden, wanneer de temperaturen boven de 40 graden komen. De regen valt meestal in de maanden juni tot september. Ga je nog meer naar het zuiden en zuidwesten, dan krijg je meer en meer een woestijnklimaat. De beste reistijd valt in de maanden december, januari en februari.

Budget

India is een van de goedkoopste reisbestemming ter wereld en je zult regelmatig een smile op je gezicht krijgen, wanneer je de rekening voorgeschoteld krijgt.

Wij reizen op een budget manier, maar niet low low budget. Dat houdt in dat we slapen in backpackershotelletjes of bamboohutjes, maar niet op slaapzalen. We eten bijna altijd in lokale eettentjes en reizen met het openbaar vervoer.  Af en toe huren we een scooter of doen een toertje en we drinken onze biertjes wel. Reis je op deze manier dan red je het met z'n tweetjes al met €30,-per dag. Echt waar. Dat lukt.

Ben je echt een diehard lowbudget reiziger, dan is dit het land voor jou. Je kunt al een bedje krijgen voor €2,-. Ja, €2,-!!! Dat is niks. En ga je bij in lokaal restaurantje eten, een overheerlijke thali bijvoorbeeld, dan betaal je daar €0,80 voor.

Wil je tijdens je reis naar India iets doen voor de plaatselijke bevolking? Er is veel armoede in het land en ze kunnen je hulp goed gebruiken. Travelactive is een Nederlandse organisatie, die gespecialiseerd is in werken in het buitenland. Kijk op hun site voor de mogelijkheden.

Dit kost het ongeveer in India

  • 2 persoonskamer €12,-

  • Bed op slaapzaal €4,-

  • Hoofdgerecht lokaal €0,80

  • Hoofdgerecht toeristentent €4,-

  • Biertje 0,5L €1,-/€1,50

  • Bed slaapzaal €4,-

Info

Heb ik een visum nodig? Kan ik in dat land wel pinnen? Hoe zit het met vaccinaties? Hieronder vind je alle praktische informatie, die je nodig hebt voor je reis. Lees het zorgvuldig en zorg dat je met een gerust hart op avontuur kunt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. Wij komen toch altijd weer uit bij de Lonely Planet of de Rough Guides. Deze gidsen zijn heel informatief en vooral gericht op backpackers. Je vindt er alle informatie in over o.a. de bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden, hotels en restaurants. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Verreweg de meeste backpackers reizen met de Lonely Planet. De gids geeft enorm veel goede tips. Toch wil ik je aanraden de adviezen niet al te letterlijk op te volgen. Je zult merken, dat de hotelletjes, die genoemd worden in de gids, vaak bomvol zitten. Wijk er van af. Ga eens bij andere, niet-genoemde hotels kijken. De gids is alleen een leidraad, maak je eigen avontuur.
De Lonely Planet of Rough Guide zijn reisgidsen, die absoluut handig zijn onderweg en bij het plannen van je reis.

Leestips

Het is altijd lekker om wat te lezen bij je te hebben op reis. Zeker in India, waar lange wachttijden en vertragingen regelmatig voorkomen. Ik lees het liefst een boek over het land, waar ik op dat moment aan het rondreizen ben. Boeken, waarin het Indiase leven wel wordt beschreven. Zo kun je je ter plekke een beetje inleven en begrijp je iets beter, wat er allemaal om je heen gebeurt.

Visum

Tegenwoordig kun je voor India online een e-Tourist Visa aanvragen. Na betaling ontvang je normaal gesproken je e-Visa na 4 werkdagen in je mailbox. Tenminste, als je alles correct hebt ingevuld. Ze willen behoorlijk wat informatie van je en als je iets niet of verkeerd ingevuld hebt, moet je de aanvraag weer opnieuw indienen. Dus begin gewoon op tijd. Print het e-Tourist Visa uit en neem hem mee bij vertrek.

Het visum is bij ontvangst 120 dagen geldig. Dat betekent dat je binnen 120 dagen na afgifte van het visum in India moet zijn. Je mag als toerist maximaal 60 dagen in India zijn. Met het e-Tourist Visa mag je het land 2x in, een zogeheten Double Entry.

Let op: dit e-visum kun je niet verlengen. Dus weet je van tevoren al dat je langer dan die 60 dagen in India wil blijven, regel je visum dan gewoon via de ambassade van India in Nederland. Je kunt dus géén extension op je e-visum aanvragen in India.

Wat heb je nodig?

Een volledig en correct ingevuld aanvraag formulier. Vraag hier je eTourist Visa aan via de officiële website.

Een digitale kleurenpasfoto, afmeting 50mm x 50mm met minimaal 350x350 pixels.

Een kleurenscan van je paspoort.

De pasfoto en scan van je paspoort moet je als documenten toevoegen bij de aanvraag. Aan je pasfoto zitten een aantal eisen, dus kijk daar goed naar.

De betaling van het visum kun je doen via iDeal, Paypal, je Mastercard of je Visacard. De kosten liggen tussen de €85,- en €99,-, afhankelijk of je het rechtstreeks zelf online regelt of een visumbureau inschakelt.

Vereisten

*Je paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

*In je paspoort moeten twee blanco pagina's over zijn.

*Je moet een retourticket kunnen laten zien, waaruit blijkt dat je binnen 60 dagen India weer uit bent.

Vaccinaties

India staat nou niet echt bekend om z'n hygiëne. En hoewel de gezondheidszorg er erg goed is, wil je er toch geen rare ziekte oplopen, zoals polio, buiktyfus of hepatitis.

Je kunt je hiertegen beschermen door vaccinaties te laten zetten. En ja, ze zijn best prijzig, maar je bent dan vaak jarenlang beschermd. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, met uitzondering van de gele koorts in een aantal landen. Maar zeker wanneer je een lange reis of regelmatig onderweg bent, is het aan te raden je te laten vaccineren.

Alle informatie over welke vaccinaties worden geadviseerd, vind je op Thuisvaccinatie.nl. Zoals de naam al doet vermoeden, komen ze bij je thuis (of zelfs op je werk) de vaccinaties zetten, zodat jij niet extra vrij hoeft te nemen. Thuisvaccinatie kan je ook adviseren over malaria en het gebruik van DEET.

Je vaccinaties worden genoteerd in het zgn. gele boekje. Neem dit altijd mee op reis. Het is een internationaal bewijs van inenting.

De vaccinaties kunnen aardig prijzig zijn, maar in veel gevallen worden deze kosten door je verzekering vergoed. Check hier direct of dat het geval is.

Voor India worden de volgende vaccinaties geadviseerd:

DTP (difterie, tetanus en polio)

Hepatitis A

Buiktyfus

Blijf je langer dan 3 maanden in India of omgeving, dan worden de volgende ook aangeraden:

Hepatitis B

Rabiës

Houd er rekening mee, dat de Hepatitis B vaccinatie uit 3 spuiten bestaat, die in een tijdsbestek van 6 maanden gezet worden. Begin er dus op tijd mee!

In India komt in veel gebieden malaria voor. Dit is met bijvoorbeeld Malarone te bestrijden. Vraag aan je huisarts of het nodig is. Eerlijk gezegd nemen wij nooit malariapillen in Azië en hebben wij in India nooit iets ingenomen. Je kunt altijd één stripje malariapillen meenemen voor nood. We vragen altijd ter plekke of het nodig is. Soms is er een kleine uitbraak, maar meestal voldoet het om je goed in te smeren en 's avonds lange kleding te dragen. Neem in ieder geval ook DEET mee tegen muggenbeten.

Reisverzekering

Goed verzekerd op reis gaan, is erg belangrijk.

Misschien wordt er iets uit je bagage gejat. Valt je IPhone in het water, tijdens een snorkeltrip. Breek je je been bij een jungletocht. Of kom je met een flinke voedselvergiftiging in het ziekenhuis terecht. Ja, kan allemaal gebeuren.

Daar moet je je geen zorgen over hoeven maken. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Ik raad je aan, om een doorlopende reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd, dus ook je weekendjes weg of zelfs als je een dagje aan het shoppen bent, net over de grens. Dat kan al vanaf zo’n € 8,- p/m, iets meer als je wintersport, duiksport of gevaarlijke sporten gedekt wil hebben. Dit ben je bij een losse reisverzekering (dus reisverzekering voor de duur van je vakantie) al vaak per week kwijt.

Je moet hier, denk ik, ook niet op besparen. We zijn weleens mensen tegen gekomen, die niet goed verzekerd waren, een ongeluk kregen en vervolgens in een vaag, onhygiënisch lokaal ziekenhuisje terecht kwamen, waar ze er zelf maar voor moesten zorgen, dat ze iets te eten kregen. Dat wil je niet.

Let er wel even op, hoeveel dagen aaneengesloten je verzekering geldt. De meeste maatschappijen gaan maar tot 60 of maximaal 90 dagen aaneengesloten. Wel belangrijk, als je een half jaar weggaat, dat je ook voor die hele periode verzekerd bent. OHRA is een van de weinige, waar je je kunt verzekeren voor langere reizen, tot maximaal 1 jaar.  Wil je nóg langer weg, dan kun je terecht bij Tasman Verzekeringen voor Backpacken. Check in ieder geval voordat je gaat je huidige verzekering.

Reisadvies

Als je naar een land reist, wil je wel weten of het er veilig is. En hoe zit het met de criminaliteit?

Voor India geldt een positief reisadvies voor het grootste deel van het land. Uitzonderingen zijn de noordelijke staten Lammu en Kashmir. Vermijd de grens met Pakistan, behalve de grensovergang bij Wagah. Die moet je echt zien. In het oosten zijn er ook wat risico's in deelstaten als Assam en Nagaland.

Er wordt wel gewaarschuwd voor berovingen, met name in toeristische gebieden. Blijf alert en loop niet met al teveel waardevolle spullen rond.

En je hebt vast de verhalen uit het nieuws meegekregen van al die aanrandingen in India. Er zijn een aantal gevallen bekend, waarbij een toeriste het slachtoffer is geworden. Nu weet ik niet of het verstandig is om er als vrouw alleen rond te reizen. Ik heb toch regelmatig verhalen gehoord over dat je dan best regelmatig lastig wordt gevallen. Wellicht beter om een reispartner te zoeken en verder denk ik, gewoon een beetje nadenken. Niet 's avonds in het donker alleen rond liggen struinen of in heel afgelegen gebieden komen.

Ik moet zeggen, dat ik me er nooit onveilig heb gevoeld of lastig ben gevallen. Maar ja, ik had altijd mijn sterke, stoere Rob bij. Dus knappe Indiër, die mij dan lastig valt. Even serieus, ik heb er ook vaak alleen rondgelopen. Wanneer er iemand te handtastelijk wordt, maak je gewoon een scene. Schreeuw gewoon heel hard, trek de aandacht. Dat helpt altijd goed, want voor de Indiërs is gezichtsverlies heel erg.

Verder is het aan te raden om samenscholingen en bijeenkomsten te vermijden. Maar dat geldt in elk land.

Check voordat  je boekt, het reisadvies van de rijksoverheid op www.nederlandwereldwijd.nl

Wist je trouwens, dat als de overheid een negatief reisadvies geeft, dat je verzekering vaak niets vergoedt, mocht er wat gebeuren?

Stekker & opladen

In het buitenland kom je nogal eens van die rare stopcontacten tegen, en vaak met een ander voltage. Welke stekker moet je nu meenemen? Je wilt tenslotte wel je telefoon en camera op kunnen laden. Als je vaak reist, is het misschien makkelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

In India is de netspanning 230V. Je komt in India verschillende stopcontacten tegen, namelijk type C, D en M. Type C hebben wij in Nederland en daar heb je dus geen adapter voor nodig. Maar regelmatig zie je ook de andere types en daar heb je dus wel een omvormer voor nodig.

stekker type C

type C

stekker type D

type D

stekker type M

type M

Internet & Bellen

Neem je het liefst je eigen telefoon mee, informeer dan van tevoren bij je telefoonprovider, hoe je zo goedkoop mogelijk kunt bellen en internetten. Vodafone heeft bijvoorbeeld een Internet op Reis Dagbundel Wereld. Je betaalt €5,- voor 30MB en je betaalt alleen wanneer je de bundel daadwerkelijk gebruikt. Ook KPN heeft een dergelijke aanbieding.

Vind je het te link en ben je bang voor onverwacht hoge kosten? Dan kun je beter ter plekke een SIM Card kopen. Deze zijn spotgoedkoop. Je hebt een kopie van je paspoort nodig, een kleurenpasfoto en een bewijs van je verblijfadres. Je kunt je SIM Card overal kopen. Let op de reclameborden buiten bij de kleine winkeltjes. Prijsindicatie: SIM Card €0,75 - €1,50

India heeft een heel aantal telefoonmaatschappijen, waarvan Vodafone, Airtel en !dea de populairste zijn. Let op: geen enkele maatschappij heeft coverage door het hele land. Dus wanneer je een rondreis maakt, kan het zijn, dat je verschillende SIM Cards moet aanschaffen. Check hier de coverage per maatschappij. Prijsindicatie: 30 dgn, 1GB, €1,75

In India is op veel plekken gratis wifi. Tegenwoordig hebben de meeste backpackershostels wifi, meestal in de gezamenlijke ruimtes, niet op je kamer. Verder heb je in de grote steden gratis wifi in de bekende fastfoodrestaurants en koffiezaken.

Mocht je nu nog naar andere landen reizen, lees dan alles over een simkaart kopen in Zuidoost-Azië.

Geldzaken

De munteenheid van India is de India Rupee, afgekort met IND of Rs. De indiase Rupee is onderhevig aan flinke koerswisselingen. Check dus kort voor je vertrek de koers op www.wisselkoers.nl.

€ 1,- =  81,40 Rs

100 Rs   =  € 1,23

Dit is de koers op 1 maart 2020. Koersen kunnen wijzigen.

Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10 ,20 ,50 en 100, 500, 1000 en 2000 Rs. Er zijn ook munten in omloop, maar je kunt je voorstellen dat de waarde daarvan zo laag is, dat het normaal is, dat bedragen worden afgerond.

Je kunt overal in India pinnen met je wereldpas (Maestro/Cirrus) of met een credit card. De meest geaccepteerde kaart is de Visa Card. Master Card wordt bij de meeste  banken ook geaccepteerd.

In november 2016 was er een geldcrisis in India. De coupures van 500 en 1000 Rs werden van de een op de andere dag ongeldig. Reden: om corruptie, zwart geld en belastingontduiking tegen te gaan. De rust is nu weer teruggekeerd en er zijn weer nieuwe en dus geldige biljetten van 500 Rs in omloop. Tijdens de geldcrisis was de maximale opname bij de pinautomaat ook verlaagd naar €65,- per dag. Gevolg: lange wachtrijen bij de ATM. Dat is inmiddels ook aangepast naar 10.000 Rs per dag (€144,-) en een max van 24.000 Rs (€345,-) per week. Het gerucht gaat, dat dit bedrag binnenkort wordt verhoogd naar 40.000 Rs (€575,-).

Er verschijnen meer en meer pinautomaten door heel India. Toch, als je naar landelijke en afgelegen gebieden reist, zorg voor een klein voorraadje. Daar zijn vaak geen ATM's te vinden.

Zorg er altijd voor dat je kleine coupures bij je hebt. Voor de túk-túkchauffeurs, voor de straatverkopers en de kleine, lokale restaurantjes. Ze kunnen daar echt niet een briefje van 2000 Rs wisselen.

Heb je nog geen credit card? Op reis is het wel erg handig er eentje bij te hebben. Zo heb je altijd een back up als je met je wereldpas niet kunt pinnen. Ook voor grotere aankopen of het betalen van een georganiseerde tour is een credit card erg makkelijk. En bij het huren van een auto of camper moet je er zelfs echt een hebben. Vraag hier je Visa World Card of Master Card aan en profiteer van een mooie aanbieding.

Het kan zijn, dat je geen recht hebt op een credit card. Misschien verdien je net te weinig of heb je geen vaste baan. Geen paniek. De oplossing is dan een Prepaid Mastercard. Deze schaf je eenmalig aan,  je stort er een bedrag op, gewoon via internetbankieren, en vervolgens kun je 'm net als een gewone creditcard gebruiken. Mocht je behoefte hebben aan meer info, check dan hier alles over de Prepaid Credit Card.

Tip: vergeet niet om voor vertrek je bankpasje op werelddekking te zetten!

Tip: een handige app om op je smartphone te zetten is de app van Valuta+  valuta app

Hygiëne

De hygiëne-standaard is in veel landen veel lager, dan in Nederland. Zo is het in de meeste landen niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Vaak is dat de veroorzaker van diarree. Betekent dus voorzichtig met ijsklontjes. Deze worden in veel landen van kraanwater gemaakt. Uitkijken met salades, die worden meestal met kraanwater gewassen. In de bekende toeristische gebieden wordt hier wel rekening mee gehouden en wordt vaak gezuiverd water (flessenwater) gebruikt. Bij twijfel, vraag het even na. Koude melk en zelfgemaakte ijs, kun je ook beter vermijden. De voorverpakte varianten kun je wel gebruiken. Dit zou ik sowieso in elk land aanraden.

De hygiëne in India is wel een dingetje. Ik heb er drie keer een grote rondreis gemaakt en ben op alledrie de reizen regelmatig ziek geweest. Terwijl ik toch echt niet zo'n watje ben. Voedselvergiftiging, diarree, het overkomt bijna alle reizigers wel een keer in India. En ik heb een keer een flinke voorhoofdsholteontsteking opgelopen. Hoogstwaarschijnlijk door de smog en uitlaatgassen in de grote steden.

Ha, ik wil je niet ontmoedigen. Het hoort er gewoon bij. Vaak is het eten bij de kraampjes op straat het veiligst. Het eten wordt voor je ogen op hoog vuur gewokt. Verser kan niet. Sterker nog, ik ben juist van het eten in een populair toeristenrestaurantje ziek geworden. Tot twee keer toe! Ga liever naar een drukbezocht lokaal restaurant. Daar is het bovendien stukken goedkoper én veel lekkerder.

Maar goed, mocht je dan toch iets opgelopen hebben, maak je geen zorgen. De gezondheidszorg in India is erg goed. Tenminste in de privéklinieken. Zij kunnen zich meten aan de Westerse maatstaven. Ben je in landelijk gebied en er gebeurd je iets, probeer dan naar een grote stad als Delhi, Bangalore of Mumbai te reizen.

De openbare toiletten zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Meestal zo'n gat in de grond, geen toiletpapier, en doorspoelen doe je met een bakje water, tenminste áls er water is. Dus zorg dat je papieren zakdoekjes of zo bij je hebt. En handsanitizer om je handen te ontsmetten, is hier wel een goed idee.

Qua medicijnen zijn de meest gebruikte middelen zonder recept te krijgen bij de apotheken. Daar heb je er veel van in India. In kleine dorpen zul je merken dat de gangbare dingen regelmatig uitverkocht zijn. Check ook zeker de datum op de verpakking, want ze verkopen je zomaar een flesje oogdruppels waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum 3 jaar verlopen is.

Wanneer wij naar India reizen nemen we altijd van thuis uit een aardig voorraadje medicijnen mee. De standaarddingen; aspirine, ibuprofen, jodium, diacure, dat soort dingen. Plus we vragen onze huisarts altijd een recept voor een breed spectrum antibiotica. Daar had ik dus mooi baat bij met die voorhoofdsholteontsteking. Deze antibiotica werkt voor veel aandoeningen, dus altijd handig om bij je te hebben.

Voor de dames; over het algemeen is het lastig om aan tampons te komen. In de grote, moderne steden lukt dat nog wel, evenals in het toeristische Goa. Maar ben je in Gujarat, Sikkim of ver van de bewoonde wereld, dan kun je het vergeten. Maandverband is overal wel te krijgen, maar verwacht geen ultradunne, superabsorberende, luchtdoorlatende exemplaren. Kortom, neem ze maar beter van thuis mee.

Condooms zijn bij elke apotheek te koop, maar god weet hoe lang ze daar al liggen. Kijk zeker naar de houdbaarheidsdatum. Verwacht ook niet de beste kwaliteit. Misschien ook beter om deze van huis mee te nemen.

Info per regio

Algemene reistips

Landen waar je kunt snorkelen met de walvishaai
Landen, waar je met walvishaaien kunt snorkelen en duiken
Whale shark, waar & wanneer. Sodeknetter, dit was er eentje van de bucketlist. Wij hebben met deze reuzen mogen zwemmen in de Filipijnen. Onvergetelijk. Maar
lees meer
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Simkaart kopen in Zuidoost-Azië
Bellen en internetten in Zuidoost-Azië. Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast zo nu en dan contact houden met het thuisfront. Of
lees meer
Simkaarten in Zuid-Amerika
Een simkaart kopen in Zuid-Amerika
Bellen en internetten in Zuid-Amerika Ga je een heel tijdje backpacken? Dan wil je vast af en toe contact houden met het thuisfront. Of even
lees meer

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo