Australië

Australië, Down Under, het land van de kangoeroes en eindeloze landschappen

Down Under, een populaire notering op menig bucketlist. Maar is dat niet veel te duur om daar te backpacken? Nee hoor, no worries, mate. Je kunt hier prima op een redelijk klein budget reizen. Oké, het is geen Azië en van sommige prijzen sla je steil achterover, maar je hebt het zelf in de hand. Het kan echt goedkoop. Lekker met je eigen auto door the Outback, oog in oog komen met de kangoeroes, de Great Ocean Road rijden en elke dag BBQ-en. Wil je er echt langere tijd blijven, dan kun je er aardig wat geld verdienen met druiven plukken om je reis te bekostigen.

Australië is natuurlijk een immens land. Wij hebben tot nu toe alleen het zuidoosten mogen ontdekken, maar we gaan er zeker een keer terug. Dat staat vast. Lees onze info over New South Wales, Victoria en South Australia. Algemene info over Australië vind je hieronder.

 

Onze reizen in Australië

Slaapplek

Het ligt er natuurlijk aan op welke manier je rondreist. Als je met het openbaar vervoer reist, is het logisch dat je in een hotel of backpackershostel slaapt. Reis je met je eigen auto of camper, dan ligt het meer voor de hand, dat je op een camping gaat staan.

Hotels zijn duur in Australië, zelfs de backpackershostels. Een bedje op een slaapzaal heb je niet onder de € 18,-. In de grote steden liggen de prijzen nog hoger. Daar betaal je gemiddeld € 23,- voor een bed op een slaapzaal. Een tweepersoonskamer kost ongeveer € 50,- en voor die prijs deel je de badkamer met de andere gasten. Wil je je eigen badkamer, reken dan op € 75,- per kamer.

Op Airbnb.nl kun je nog weleens goedkopere kamers vinden, maar over het algemeen liggen de prijzen in Australië gewoon hoog. Vandaar dat er zoveel reizigers ervoor kiezen om te gaan kamperen. Je hebt de éénmalige aanschaf van je tent en kampeerspullen, maar je betaalt voor een camping met alle faciliteiten (wasserette, keuken, zwembad.. lekkerrrr!) zo'n € 20,-. Bovendien kun je op het einde van je reis je kampeerspullen weer verkopen. Andere optie is om een camper te huren. Ik hoor je denken en nee, zelfs dat is best betaalbaar. En dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om daar een auto te kopen. Dat is, zeker als je langere tijd gaat, ook interessant.

Het mooie van Australië is, dat er Free Campsites bestaan. Gratis, dus voor nop, nada, niks, mag je ergens je campertje neerzetten of tentje opslaan en genieten maar. Deze Free Campsites zijn aangewezen plekken, dus je mag niet zomaar overal gaan staan. Maar het zijn vaak de mooiste plekjes en ze hebben er zelfs toiletten. Wel even zelf wc-papier meenemen. Je kunt bij de lokale toeristeninfo vragen, waar deze plekken zijn. Ze staan over het algemeen niet aangegeven. Of download de app van WikiCamps Australia. Daar zijn er ook veel op te vinden. Ga je echt langere tijd, dan kun je ook overwegen de Camps 8 gids aan te schaffen. Hier staan alle Free Campsites en goedkope campings van Australië in. Deze is prijzig, maar bedenk dat je 'm in zo'n 5 overnachtingen terug hebt verdiend.

Tijdens onze reis hebben we veel gebruik gemaakt van deze gratis campings. De accu van ons koelkastje ging twee dagen mee en dan gingen we weer naar een betaalde camping. Regelmatig stonden we aan een rivier, hebben we daar zelf gevist, onze vangst op de BBQ gegooid en tja, dan geef je echt niet veel uit op een dag. Kijk hieronder naar een overzichtje van onze mooiste free camps.

Vervoer

Bussen

Australië is gigantisch en je zult heel wat kilometers afleggen. Heb je geen eigen vervoer, no problem, dan kun je de bus pakken. Speciaal gericht op de backpackers is de Oz Experience. Zij opereren in de oostelijke helft van Australië, van Sydney tot Cairns en van Melbourne, Adelaide middendoor via Alice Springs naar Darwin. Ze bieden packages aan met stopovers, een soort hop on hop off experience. Misschien een leuke manier om andere backpackers te ontmoeten. Toch moet ik er bij vermelden dat de Oz Experience niet de goedkoopste optie is.

Dat zijn de Greyhound bussen, de lokale langeafstandsbussen. Echter, zij bieden tegenwoordig ook deze hop on hop off passen aan, die 6 maanden geldig zijn. Voorbeeldprijs: start in Sydney, eindig 3150 km verderop in Cairns, onderweg maak je zoveel stops als je wilt (Gold Coast, Byron Bay, Airlie Beach...), als je maar één richting op reist! Prijsindicatie: € 288,-.

Auto of Camper kopen

Als je een half jaar of zelfs langer naar Australië gaat, is dit wel de goedkoopste optie; een tweedehands auto of camper kopen. Je moet even een investering doen, maar dat verdien je terug. Bovendien kun je 'm met een beetje mazzel voor een aardig bedrag weer doorverkopen.

Maar waar vind je zo snel een auto? Nou, je kunt thuis al je huiswerk doen. Er zijn speciale websites voor reizigers, zoals jij. Check bijvoorbeeld eens het aanbod aan auto's  op

Sydney Travellers Car Market

Cars 4 Backpackers

Op Travellers Autobarn vind je zowel auto's en campers om te kopen als om te huren.

Het ligt er een beetje aan wat je te besteden hebt. Heb je flink je best gedaan, dan kun je je misschien wel een 4WD veroorloven of zelfs een tweedehands campertje. En schrik niet, de prijzen zijn in Australische dollar, deze ligt beduidend lager dan de Amerikaanse dollar. Australische dollar AUD $ 1,- = € 0,68.

Vergeet trouwens niet om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Deze kun je in Nederland bij elk ANWB-verkooppunt kopen voor €18,95 en deze is 1 jaar geldig.

Auto of Camper huren

Zoals hiervoor al gemeld, kun je bij Travellers Autobarn tegen een redelijke prijs een auto of camper huren. Er zijn echter meerdere opties.

Wij hebben persoonlijk een erg goede ervaring gehad met Totally Campers. Zij zijn gespecialiseerd in camperhuur in Australië. Je wordt er geholpen door Nederlandse reisadviseurs, de communicatie is  geweldig, ze zijn werkelijk enorm snel met antwoorden! Bovendien geven ze bijzonder goede tips over routes en sightseeing. Over plekjes, die je in de reisgids niet vindt. Je kunt bij Totally Campers stoere 4WD's met daktent, compacte tweepersoons campers en grote familiecampers huren tegen scherpe prijzen.

of als je al weet, dat je absoluut een four-wheel-drive wilt huren:

Camper door Australië
Aire River gratis camping Australië
Martins-Bend-Free-campsite-Australie

Vliegticket

Bereid je voor, want het wordt een lange reis. Veel verder weg kun je bijna niet vliegen. Je kunt natuurlijk, als je genoeg tijd hebt, halverwege ergens een stopover van een paar dagen maken, om de reis een beetje te breken. In Hong Kong bijvoorbeeld of Singapore. Dan heb je er meteen een leuke stedentrip bij.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Australië, dus je zult sowieso ergens over moeten stappen. Pure vliegtijd is ongeveer 20 uur. Het is dan wel fijn, als je ergens even je benen kan strekken.

De meeste reizigers starten hun reis in Sydney. Dit is een prima startpunt voor als je een route langs de zuidkust wilt nemen, maar ook als je de oostkust wilt bekijken. Wil je naar het westen van Australië dan kun je beter op Perth vliegen en voor het noorden kies je voor Darwin.

Een overzichtelijke en betrouwbare site om een goedkope vlucht  te vinden, is Vliegtickets.nl. In 5 minuten heb je je e-ticket in je inbox. Plus er is een goed bereikbaar callcenter, mocht je nog vragen hebben of iets willen wijzigen.

Of gebruik zoekmachines als Skyscanner of Momondo om flexibel te zoeken. Krijg je gelijk een overzicht van wat de meest gunstige dag om te vliegen is. Kijk voor meer tips op 13x hoe je een goedkoop vliegticket vindt.

Wat je ook kunt overwegen is om de vlucht op te splitsen. Hier valt nogal eens wat geld te besparen. Een retourtje naar bijvoorbeeld Kuala Lumpur is vaak erg goedkoop. Vanuit daar vlieg je dan verder met een lowbudgetmaatschappij als AirAsia. Voor een vlucht van Kuala Lumper naar Sydney betaal je ongeveer €125,- en voor Darwin rond de €100,-. Valt te overwegen dus.

Beste reistijd

Australië heeft vanwege haar immense omvang verschillende klimaten. Van tropisch klimaat in het noorden tot woestijnklimaat in the Outback. Er is dus niet duidelijk één beste reistijd te noemen. Het ligt er helemaal aan naar welk gedeelte je wilt reizen. Ik heb het grofweg in vier zones verdeeld, maar houd er rekening mee, dat zelfs binnen één staat grote verschillen kunnen zijn.

Zuidoost - New South Wales, Victoria en het zuiden van South Australia

Zuidoost Australie klimaat

Het Zuidoosten heeft een zeeklimaat met, net als bij ons, 4 seizoenen. Maar de jaargetijden zijn precies tegenovergesteld. Dus in december/januari is het in Australië hartje zomer. Dit is meteen de duurste en drukste tijd, want in deze tijd hebben ze er zomervakantie. De beste reistijd voor New South Wales, Victoria en South Australia is grofweg van september tot april. Maar in de maanden december, januari en februari kan het erg heet worden in het binnenland.

Noord - Queensland en Northern Territory

klimaat-noordoost-australie

Queensland is meer tropisch met een droge tijd en een regenseizoen. De regentijd, ook wel monsoon season, loopt van november tot maart. Het kan in deze tijd enorm heet worden, met uitschieters tot wel 50 graden. De luchtvochtigheid is dan erg hoog. Het droge seizoen is met een gemiddelde van 20 graden veel fijner om rond te reizen. De beste reistijd hier is van mei tot november, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de luchtvochtigheid lager is. Dit is hierdoor ook wel weer de drukste tijd.

Centraal - Ayers Rock, Alice Spring en Uluru

klimaat-centraal-australie

Verreweg het grootste gedeelte van Australië heeft een woestijnklimaat. Dat beslaat het hele middengedeelte van het land en loopt tot aan de westkust. Hier kunnen de temperaturen flink oplopen. Wil je in Centraal Australië  Alice Springs en Ayers Rock bezoeken, dan kun je dit het beste doen in de maand April. Dan zijn er niet al te veel toeristen en is de gemiddelde temperatuur 28 graden. De nachten zijn dan ook nog niet ijskoud. In de maanden oktober tot maart kan het er behoorlijk heet worden. En van mei tot september gaan de temperaturen iets naar beneden en zal het er drukker worden.

West - Western Australia

klimaat-west-australie

Western Australia is een erg grote staat en daardoor is het moeilijk om een beste reistijd te geven. Het noorden valt nog onder het tropisch klimaat. Rond Perth heerst een meer gematigd klimaat met vier seizoenen. Dat betekent dat het hier zomer is, als het bij ons winter is. Van november tot maart is een fijne tijd om hier rond te reizen. Dan is het relatief droog en zijn de temperaturen lekker.

Budget

Ik zal er niet omheen draaien; Australië is duur. En ja, ik heb gezegd dat je ook hier met een redelijk klein budget evengoed een mooie reis kunt maken. En dat kan ook.

Je hebt het natuurlijk zelf in de hand. Als je bereid bent om af en toe een douche te missen en op een free campsite te gaan staan, zelf te koken en misschien zelfs je eigen visje voor je diner te vangen, houd je de kosten vanzelfsprekend laag. Heb je totaal geen zin om te kokkerellen en wil je toch af en toe uit gaan eten? Weet dan dat die Australiërs gruwelijk goed kunnen eten en dat de porties vaak enorm zijn. Je kunt één portie makkelijk met z'n tweeën delen.

Als je gewoon wilt rondtrekken met je backpack, in hostels wilt slapen en met het openbaar vervoer wilt reizen, dan zul je in je knip moeten duiken. De prijzen van het openbaar vervoer en levensmiddelen kun je vergelijken met Nederland. Biertjes zijn zelfs een stuk duurder. Dat maakt niet uit als je maar voor een week of twee gaat. Maar de meeste reizigers kiezen ervoor om een paar maanden naar Australië te gaan. Het is een enorm land en voor de meesten onder ons "once in a lifetime". Hoewel? Wij hopen er zeker een keer terug te gaan.

Je kunt je trip bekostigen door er te gaan werken. Druiven plukken is de meest populaire vakantiebaan en het verdiend aardig. Als je dit een maandje doet, kun je weer een maandje rondreizen. Of twee, als je zuinig leeft. Lees ons artikel over werken en reizen in Australië. Dan krijg je 'n ideetje van de mogelijkheden.

Dit kost het ongeveer in Australië

  • Camping is gemiddeld €20,-

  • Camperhuur vanaf €35,- per dag

  • Benzine €0,76 per liter

  • Biertje €4,-

  • Fles wijn €6,-

  • Simpele maaltijd €10,-

  • Bed slaapzaal €20,-

Wij hebben voor onze trip door Australië 5 weken een camper gehuurd. Gemiddeld hebben we 2 à 3 keer per week op een free campsite gestaan. Bijna elke dag zelf gekookt (BBQ), biertje en/of wijntje erbij en zo'n 3000km afgelegd. Als je het op deze manier doet, zou je met €100,- per dag met z'n tweetjes rond kunnen komen.

Reis je alleen en slaap je in dormitories en reis je met het openbaar vervoer, dan ben je per dag ongeveer €60,- kwijt. Houd er wel rekening mee, dat als je tourtjes gaat boeken, dat deze prijzig zijn. Gemiddeld zo'n €70,- voor een dagtrip. Je kunt proberen een reismaat of maten te vinden met wie je een goedkope auto huurt. Dat kan al vanaf €15,- per dag. Tentje er in en hop, on the road. Zo bespaar je veel geld en heb je veel meer vrijheid en avontuur.

Let wel, bovenstaande uitgaves zijn exclusief de internationale vlucht.

 

Info

Heb ik een visum nodig? Kan ik in dat land wel pinnen? Hoe zit het met vaccinaties? Hieronder vind je alle praktische informatie, die je nodig hebt voor je reis. Lees het zorgvuldig en zorg dat je met een gerust hart op avontuur kunt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. Wij komen toch altijd weer uit bij de Lonely Planet of de Rough Guides. Deze gidsen zijn heel informatief en vooral gericht op backpackers. Je vindt er alle informatie in over o.a. de bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden, hotels en restaurants. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Verreweg de meeste backpackers reizen met de Lonely Planet. De gids geeft enorm veel goede tips. Toch wil ik je aanraden de adviezen niet al te letterlijk op te volgen. Je zult merken, dat de hotelletjes, die genoemd worden in de gids, vaak bomvol zitten. Wijk er van af. Ga eens bij andere, niet-genoemde hotels kijken. De gids is alleen een leidraad, maak je eigen avontuur.
De Lonely Planet of Rough Guide zijn reisgidsen, die absoluut handig zijn onderweg en bij het plannen van je reis.

Visum

Voor Australië kun je online een E-visum aanvragen. Er is nogal wat verwarring. Er is namelijk het ETA-formulier, Electronic Travel Authority. Dit is voor landen buiten de EU óf als je langer dan 3 maanden (maar korter dan 1 jaar) in Australië wilt blijven. De kosten liggen rond de €  34,-.

De andere optie is het eVisitors-formulier. Hier heb je voldoende aan, als je korter dan 3 maanden naar Australië gaat. Let op: hier zijn géén kosten aan verbonden. Verschillende sites bieden dit formulier aan, maar vragen er ook geld voor. Doe dit niet, het is echt gratis. Na de online-aanvraag ontvang je binnen een paar dagen een zgn. toestemmingsbrief per e-mail. Print deze uit en neem hem mee in je handbagage. Je moet deze bij aankomst in Australië laten zien.

Vraag hier je gratis eVisitors-formulier aan.

Vraag hier je ETA-formulier aan (alleen als je langer dan 3 maanden gaat!)

Mocht je er niet uitkomen of heb je toch liever een Nederlandstalig aanspreekpunt, dan kun je voor een E-visum of ETA-formulier terecht bij Visumplus . Je betaalt voor een visumaanvraag dan wel bemiddelingskosten, maar je aanvraag wordt erg snel behandeld en het is een erg overzichtelijke website.

Vaccinaties

Dit is een meevaller. Voor Australië heb je geen vaccinaties nodig. Alleen als je Australië inreist vanuit een land waar gele koorts heerst, is een gele koorts vaccinatie verplicht.

Er komt in Australië ook geen malaria voor. Neem wel wat DEET mee om muggenbeten te voorkomen. Je zult echter meer last hebben van vliegen. Zeker in The Outback kunnen de vliegen je hélemaal gek maken. En niet zo'n beetje ook. Ze kruipen in je neus, gaan op je ogen zitten en als je niet uitkijkt, heb je er een in de mond. Daar helpt helaas geen insectenrepellent tegen. Het enige wat je kunt proberen is plastic zakjes gevuld met water aan je tent of camper te hangen. Vliegen houden niet van de weerspiegeling van het water. Of onder een muskietennet gaan zitten, dat helpt natuurlijk ook. In Flinders Ranges verkopen ze petjes met een netje eraan. Ziet er niet uit, maar je krijgt in ieder geval geen vliegen in je neus.

Mocht je op rondreis zijn en na Australië nog een ander land bereizen, kijk dan even op Thuisvaccinatie.nl. Daar kun je precies zien, welke vaccinaties er worden geadviseerd voor het land van je bestemming.

Reisverzekering

 Goed verzekerd op reis gaan, is erg belangrijk.

Misschien wordt er iets uit je bagage gejat. Valt je IPhone in het water, tijdens een snorkeltrip. Breek je je been bij een jungletocht. Ja, kan allemaal gebeuren.

Daar moet je je geen zorgen over hoeven maken. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Ik raad je aan, om een doorlopende reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd, dus ook je weekendjes weg of zelfs als je een dagje aan het shoppen bent, net over de grens. Dat kan al vanaf zo’n € 8,- p/m, iets meer als je wintersport, duiksport of gevaarlijke sporten gedekt wil hebben. Dit ben je bij een losse reisverzekering (dus reisverzekering voor de duur van je vakantie) al vaak per week kwijt.

Je moet hier, denk ik, ook niet op besparen. We zijn weleens mensen tegen gekomen, die niet goed verzekerd waren, een ongeluk kregen en vervolgens in een vaag, onhygiënisch lokaal ziekenhuisje terecht kwamen, waar ze er zelf maar voor moesten zorgen, dat ze iets te eten kregen. Dat wil je niet.

Let er wel even op, hoeveel dagen aaneengesloten je verzekering geldt. De meeste maatschappijen gaan maar tot 60 of maximaal 90 dagen aaneengesloten. Wel belangrijk, als je een half jaar weggaat, dat je ook voor die hele periode verzekerd bent. OHRA is een van de weinige, waar je je kunt verzekeren voor langere reizen, tot maximaal 1 jaar.  Wil je nóg langer weg, dan kun je terecht bij Tasman Verzekeringen voor Backpacken. Check in ieder geval voordat je gaat je huidige verzekering.

Reisadvies

Als je naar een land reist, wil je wel weten of het er veilig is. En hoe zit het met de criminaliteit?

In Australië geldt een positief reisadvies. Er is een stabiele politieke situatie en een laag criminaliteitscijfer. Je kunt er veilig reizen en zelf met een auto of camper rond rijden.

Toch wordt er gewaarschuwd door de Tourist Offices om niet als enige op een free campsite te gaan staan. Deze gratis campings liggen vaak een stukje buiten de bewoonde wereld. Dan ben je iets kwetsbaarder voor roofovervallen. Laat je niet afschrikken, dit komt echt niet vaak voor. Maar kies voor de veiligheid altijd een plekje, waar nog wat andere kampeerders staan. Wel zo gezellig ook.

Houd het nieuws in de gaten. Er zijn in Australië regelmatig bosbranden. Deze bushfires verwoesten vaak grote gebieden en verspreiden zich snel. Zorg, dat je hier niet in terecht komt.

Je kunt in Australië uren en uren rondrijden zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. Zelfs geen tankstations. Zorg altijd dat je voldoende benzine hebt. Dus ook als je tank nog maar halfleeg is, tank hem gewoon weer vol. Het kan een eeuwigheid duren, voordat je er weer een tegen komt.

In the Outback zijn de wegen niet meer verhard en kunnen erg slecht zijn. Hier heb je echt een fourwheeldrive, 4WD, nodig. Neem altijd voldoende water mee. Stel dat je ergens vast komt te zitten, en laat hulp erg lang op zich wachten, dan heb je in ieder geval wat te drinken.

Verder is het gewoon logisch nadenken, maar dat geldt voor elk land. In Australië heb je wel een aantal gevaarlijke dieren. Kijk hier welke dat zijn en hoe ze er uit zien.

Check voordat  je boekt, het reisadvies van de rijksoverheid op www.nederlandwereldwijd.nl

Wist je trouwens, dat als de overheid een negatief reisadvies geeft, dat je verzekering vaak niets vergoedt, mocht er wat gebeuren?

stekker

In het buitenland kom je nogal eens van die rare stopcontacten tegen, en vaak met een ander voltage. Welke stekker moet je nu meenemen? Je wilt tenslotte wel je telefoon en camera op kunnen laden. Als je vaak reist, is het misschien makkelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

In Australië is de netspanning 230V. Je hebt voor je electro een andere stekker nodig hebt. Onderstaande stekker wordt in Australië gebruikt:

type I stekker

Internet & Bellen

Je zou het niet verwachten van zo'n welvarend land, maar internet in Australië is behoorlijk achtergebleven. Nu kun je je er misschien in the Outback wat bij voorstellen. Maar zelfs in de meer bewoonde gebieden is er amper een goede internetverbinding te vinden.

En als er al internet is, zul je er voor moeten betalen. En soms nog flink ook. Hiervoor moet je een kaart kopen. Dit kan bij je hotel of bij de receptie van je camping. Er staat een code op, waarmee je (tijdelijk) kunt inloggen. Verwacht geen supersnelle verbinding.

De beste optie, die je hebt, is de gratis wifi, die wordt aangeboden in de bekende fastfoodrestaurants en in bibliotheken.

Je belkosten kunnen aardig oplopen, als je niet uitkijkt. Sommige telefoonmaatschappijen bieden een buitenlandbundel aan, die zelfs in Australië geldig is. Zo betaal je bij Vodafone €4,- per dag voor 125MB data, 125 min bellen, 125 min gebeld worden en 125 SMS.

Je kunt ook in Australië een SIM Card kopen. Dat kan vanaf €10,-. Het mooie is, dat je hiermee dan gratis ongelimiteerd op je social media kunt. Facebook, Twitter, LinkedIn, allemaal voor niets!

 

Geldzaken

De munteenheid van Australië  is de Australische Dollar, afgekort met AUD. Hoewel ze voor de Australische dollar ook het dollarteken $ gebruiken, is de koers niet aan de Amerikaanse dollar gekoppeld.

€ 1,- =  $ 1,64

$ 1   =  € 0,61

Dit is de koers op 1 februari 2020. Koersen kunnen wijzigen.

Er zijn biljetten van 5, 10 ,20 ,50 en 100 AUD. Bijzonder is, dat de Australische dollars van een soort kunststof zijn gemaakt.

Je kunt overal in Australië pinnen met je wereldpas (Maestro/Cirrus) of met een credit card. De meest geaccepteerde kaart is de Visa Card. Master Card wordt bij de meeste  banken ook geaccepteerd.

Heb je nog geen credit card? Op reis is het wel erg handig er eentje bij te hebben. Zo heb je altijd een back up als je met je wereldpas niet kunt pinnen. Ook voor grotere aankopen of het betalen van een georganiseerde tour is een credit card erg makkelijk. En bij het huren van een auto of camper moet je er zelfs echt een hebben. Vraag hier je Visa World Card of MasterCard aan en profiteer van een mooie aanbieding.

Het kan zijn dat je om de een of andere reden geen recht hebt op een creditcard. Misschien omdat je geen vaste baan hebt of niet genoeg inkomen. Maakt niet uit. Daarvoor is er nu de Prepaid Creditcard. Deze schaf je eenmalig aan, je stort er een bedrag op, dat je wilt uitgeven en vervolgens kun je 'm gewoon net als een normale creditcard gebruiken.

Tip: vergeet niet om voor vertrek je bankpasje op werelddekking te zetten!

Tip: een handige app om op je smartphone te zetten is de app van Valuta+

Hygiëne

De hygiëne-standaard is in veel landen veel lager, dan in Nederland. Dit geldt echter niet voor Australië.

Australië is een bijzonder schoon land. Daar kunnen wij nog wat van leren. De gezondheidszorg is er goed en er zijn voldoende medicijnen te verkrijgen. De toiletten zijn over het algemeen brandschoon. Zelfs op de meest afgelegen plekken is er op de openbare toiletten wc-papier aanwezig.

Wij waren erg onder de indruk van de hygiënestandaard. In parken en op campings heb je overal openbare barbecues op gas. Deze kun je gratis gebruiken. Dat is op zich al te gek. Maar ze zijn ook nog eens superschoon! Hou dit vooral zo en laat het zelf ook netjes achter.

Toch moet je ook hier geen kraanwater drinken. Koop je drinkwater in flessen en zorg dat je altijd een voorraadje bij je hebt.

Voor de dames; je kunt in Australië  overal maandverband of tampons kopen. Alleen zijn ze wel aardig prijzig. Dus als je voldoende plek in je rugzak hebt, kun je ze beter meenemen. Dat geldt ook voor condooms. Ze zijn bij elke drogisterij te koop, maar wederom prijzig.

Berichten over Australië

Landen waar je kunt snorkelen met de walvishaai
Landen, waar je met walvishaaien kunt snorkelen en duiken
Whale shark, waar & wanneer. Sodeknetter, dit was er eentje van de bucketlist. Wij hebben met deze reuzen mogen zwemmen in de Filipijnen. Onvergetelijk. Maar
lees meer
Cape Otway Koala Australië
Mooie campings tussen Sydney en Adelaide
Onze fijnste (gratis) campings in Australië Een roadtrip door Australië maken, ja wauw. Dat wilden we altijd al doen, maar onze portemonnee was iets minder
lees meer
The Balconies Grampians Australie
Reisgids voor The Grampians
Een paar dagen in The Grampians, Australië. Een prachtig stukje natuur in de staat Victoria met de meest geweldige uitzichten. Je kunt er dagenlang rondstruinen,
lees meer
Great Ocean Road Australie
Route 4 tot 5 weken van Sydney naar Adelaide
Een roadtrip langs de zuidkust van Australië. Dit is toch wel een droom van velen; één keer in je leven met een campertje door Australië
lees meer
Orang Oetan Sumatra Indonesië
Afgevinkte bucketlist dingen
Dingen, die je nog wilt zien in je leven. Je hebt er vast en zeker ook wel één; je bucketlist. Wat wil jij per se
lees meer
Boroka Lookout The Grampians Australie
7x een spectaculaire view in Australië
Australië is enorm groot, weids & bijzonder. Spectaculaire uitzichten en stoere lookouts! Wij hebben keer op keer met open mond staan kijken. Onder de indruk.
lees meer
Gratis campings Australie
Gratis campings in Australië
Onze mooiste free camps in het zuidoosten van Australië Gratis is natuurlijk altijd leuk. En laten we eerlijk zijn, Australië is al duur genoeg. Dus
lees meer
Great white Shark
Gevaarlijke dieren in Australië
Australië heeft een aantal aardig gevaarlijke dieren. Ik wil je echt geen angst aanjagen, maar het is wel handig om te weten, welke dat zijn,
lees meer
Werken en reizen in Australie
Werken & Reizen in Australië
Australië is een van de duurste landen om te gaan backpacken. Hoe kun je je dat dan in godsnaam veroorloven? Simpel, door te werken. Op
lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo