Namibië

Namibie reisinfo

Zoutpannen vol wildlife, rode duinen en surreële landschappen, dat is Namibië!

Namibië is bijzonder en niet voor niets het favoriete land van veel avonturiers. Je rijdt er door landschappen, die je met geen andere plek ter wereld kunt vergelijken. Dan heb ik het niet alleen over de Sossusvlei, maar ook de Skeleton Coast, de Fish River Canyon en de zoutpannen van Etosha National Park. Wildlife is bijna nergens zo makkelijk te spotten als op de vlaktes van Etosha. Je vindt in het dunbevolkte Namibië nog altijd bijzondere stammen als de Himba en de Nama. En wat ook vooral indruk maakt is de ruimte, de weidse uitzichten, de eindeloosheid. Dit is het gevoel van vrijheid!

Moet je zien

dit zijn onze highlights van Namibië

Etosha NP Namibië

Etosha NP

Op de open vlaktes van Etosha National Park kun je enorm goed wildlife spotten. Het wemelt er van de wilde dieren. Probeer er zeker een paar dagen te blijven. Overnacht in het park en rij van rest camp naar rest camp. Zo zie je het landschap veranderen, zit je er middenin en kun je 's nachts de leeuwen horen brullen. Gegarandeerd some happy moments!

Skeleton Coast Namibië

Skeleton Coast

Dit is een heel bizar landschap. De woestijn mondt er uit in de zee, wat een heel contrast geeft.  Elke dag hangt er een mist voor de kust, waardoor er in het verleden veel schepen zijn vergaan. Met man en muis. Vandaar de ietwat lugubere naam Skeleton Coast. Het park beslaat 2 miljoen hectare en is een van 's werelds droogste gebieden.

Himba in Namibië

Minderheden

Het meest bijzondere volk is natuurlijk de Himba. Compleet met rode modder ingesmeerd, het blijft een mooi gezicht. Hoewel ze meer en meer op de toeristenplekken opduiken om souveniertjes te verkopen, kun je ze ook nog op gaan zoeken in hun leefgebied in het Kaokoveld. Trek hier wel wat tijd voor uit, want de route ernaar toe is niet makkelijk.

Swakopmund Namibië

Swakopmund

Heb je even genoeg van de woestijnen, vlaktes en duinen, dan is Swakopmund een mooie afwisseling. Een kleurrijk dorp vol huizen in Duitse bouwstijl, overgebleven uit koloniale tijden. Aan de ene kant ligt de woestijn en aan de andere kant de Atlantische oceaan. Ga zeker een keertje heerlijk verse vis eten in een van de gezellige restaurantjes.

Sossusvlei Namibië

Sossusvlei

De rode duinen zijn, denk ik wel, dé highlight van Namibië. Nergens anders ter wereld zie je duinen, die zo dieprood kleuren. Het landschap verandert voortdurend door het verplaatsen van het zand. 's Ochtends en aan het eind van de middag zijn de kleuren fascinerend. Beklim een van de duinen in Sossusvlei. Een pittige klim, maar een absolute must!

Solitaire Namibië

Solitaire

Midden in de Namib-Naukluft desert, in the middle of nowhere, ligt ineens Solitaire. Niet meer dan een tankstation, restaurant, een vervallen schuur en wat autowrakken. Heel apart. In de omgeving zijn enkele lodges, maar verder hélémaal niets. Gooi die tank voor de zekerheid maar vol. Mooi stop op de route Swakopmund - Sossusvlei.

Fish River Canyon Namibië

Fish River Canyon

Weer zo'n apart landschap. Fish River Canyon is de op één na langste kloof ter wereld, na de Grand Canyon in Amerika. Van bovenaf kijk je zo de diepte in. Je kunt, wanneer de temperaturen het toelaten, afdalen tot helemaal onder in het dal. Indrukwekkend stukje natuur.

Moet je doen

Wildlife spotten

Het mooie aan Namibië is, dat je niet alleen in de nationale parken dieren kunt spotten, maar ook gewoon onderweg. Regelmatig rij je tussen de struisvogels, zebra's, kudu's of gemsbokken. En kijk uit voor overstekende olifanten. Natuurlijk loopt niet alles zomaar los. Duik zeker een paar dagen Etosha NP in, om ook de gevaarlijke dieren te spotten.

Wildlife spotten Namibië

4WD huren

Hoewel je met een gewone auto best op veel van de highlights kunt komen, raden we je toch aan een four-wheel-drive te huren. Namibië is juist op z'n mooist op de afgelegen wegen, die je alleen met een 4WD kunt bereiken. Kun je het je veroorloven, neem er dan een met daktent. Dé ideale manier om in Namibië rond te reizen.

4WD huren in Namibië

Binnendoor rijden

Vergeet die verharde weg. Rij binnendoor! Je rijdt over hobbelige wegen door ruig gebergte, tussen de gemsbokken en zebra's door en dan weer door uitgestrekte landschappen, waar je echt helemaal niks en niemand ziet. Urenlang zonder tegenliggers. Het ultieme gevoel van vrijheid.

Binnenland Namibië

Kamperen

Om het allemaal een beetje betaalbaar te houden, kun je gaan kamperen in Namibië. En niet alleen voor het geld, maar voor de hele beleving is kamperen geweldig. Lekker in een tentje onder de meest geweldige sterrenhemel. Heb je twijfels? Lees dan onze post 11 redenen om te kamperen in Zuid-Afrika, Namibië & Botswana.

Kamperen in Namibië

Deadvlei

Wanneer je in de rode duinen van de Sossusvlei bent, maak dan 's ochtendsvroeg de wandeling naar Deadvlei. Vertrek voor zonsopgang en klim over de hoge duin, voordat de zon te hoog staat. Zie de kleuren van het zand veranderen in dieprood. Aan de achterkant zie je het surreële landschap van Deadvlei. De klim is pittig, maar wow, dit vergeet je nooit meer!

Wandelen naar Deadvlei Namibië

Slaapplek

Een hotelkamer in Namibië is niet echt goedkoop en zal een groot deel van je budget opschrokken. Zelfs in de backpackershostels betaal je gemiddeld toch zo'n €35,- tot €40,- voor een 2 persoonskamer. Een bed op een slaapzaal kost rond de €17,-. Dat is dus niet echt goedkoop.

Wij hebben, op een enkele nacht na, onze hele trip in Namibië gekampeerd. Dat gaat prima. Sterker nog, dat is ons heel erg goed bevallen. De campings zijn erg netjes, vaak is er een zwembad bij én het is ook nog eens spotgoedkoop. Je betaalt per persoon tussen de €8,- en €10,-. In de parken betaal je iets meer, rond de €15,- p.p. Bovendien is het in Namibië heel gebruikelijk, dat een redelijk fancy resort ook een camping heeft. Zo kun jij voor een paar euro slapen en mooi gebruik maken van de goede faciliteiten van het resort.

Enthousiast geworden? Bekijk dan zeker onze lijstje van mooiste campings in Namibië

De campings in de nationale parken, als Etosha, Sossusvlei of Fish River Canyon, vind je op de website van Namibia Wildlife Resorts, www.nwr.com.na. Hier kun je de prijzen vinden en eventueel een reservering plaatsen.

Wil je vast wat leuke hostels uitchecken of je slaapplek al regelen, kijk dan op Booking.com. Verreweg de meeste backpackershostels staan hier op vermeld.

Ai-Ais Hot Springs Spa, camping €13,- p.p.

Tip by Hip

Windhoek Urban Camp kant-en-klare luxe tenten €33,-, restaurant & bar, zwembad, camping €11,- p.p.

Swakopmund Desert Sky Backpackers gezellige plek, gemeenschappelijke keuken & braai, kamperen €10,- p.p. en bed op slaapzaal  €14,50

Tsumeb Tsumeb Backpackers & Safari vriendelijk personeel, gezellige tuin, slaapzaal €13,- p.p., 2 pers. kamer €34,-

Campings

Sossusvlei Sesriem Camp absolute must als je op tijd de duinen in wil! restaurant & bar, zwembad, camping €30,- p.p.

Caprivi Strip Protea Hotel Zambezi in Katima Mulilo, schrik niet, kamers duur, maar camping áán de Zambezi River €13,- p.p.

Fish River Canyon Ai Ais Hot Springs Spa, verwarmde zwembaden, goed restaurant, prachtige ligging, camping €18,- p.p.

Vervoer

Ben je van plan met het openbaar vervoer door Namibië te reizen, dan staat je nog een hele uitdaging te wachten. Er is namelijk nauwelijks openbaar vervoer. Dat heeft alles te maken met de uitgestrektheid en het feit dat er niet veel mensen in het land wonen. Slechts 3 miljoen mensen in een enorm land. Tussen de dorpen rijden minibussen, maar alleen op geasfalteerde wegen. En dat zijn er niet zo veel in Namibië. Ze hebben geen vaste tijden en vertrekken pas als ze vol zijn. Naar Ethosa NP en Fish River Canyon kun je met het openbaar vervoer niet komen. Blijft over: liften of een auto huren.

4WD huren in Namibië
4WD huren in Namibië

Autohuur

Een auto huren is de ideale manier om zelfstandig en op een mooie manier rond te reizen in Namibië. Een compacte auto kun je huren vanaf zo'n €48,- per dag. Maak je een rondreis door meerdere landen, dan loont het zich om te overwegen in Zuid-Afrika te starten. Autohuur is hier namelijk stukken goedkoper en hier heb je al vanaf €28,- een kleine huurauto.

Lees hier alle tips & tricks over een auto huren in Zuid-Afrika.

Een goede en erkende autoverhuurder is Sunny Cars. Wanneer je bij hen boekt, kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Ze hanteren in de meeste gevallen All Inclusive prijzen, waarbij je dus ook volledig verzekerd bent. Wist je dat je bij hen ook een 4WD kunt huren mét een tentpakket erbij? Check hier direct de prijzen.

Je zou dus een gewone auto kunnen nemen en daarmee kun je op veel van de highlights wel komen. Maar juist die binnendoorwegen zijn zo prachtig. Daar heb je een 4WD voor nodig. Bespaar daar niet op. Ook in Etosha NP rijdt het een stuk fijner met een 4WD en kun je elk paadje inrijden, dat je maar wilt. Een stuk meer avontuur.

Wil je de Himba in hun leefgebied bezoeken, dan moet je naar het noordoosten van Namibië, naar het Kaokoveld. Daar is een 4WD een must.

Nog beter is het om een 4WD met daktent of een 4WD camper te huren, wanneer je van plan bent te gaan kamperen. Wij zijn met een grondtent rondgereisd en hadden regelmatig problemen om de haringen in de bikkelharde bodem te krijgen. Op andere plekken was het juist de losse zand, die geen grip gaf. Volgende keer dus een daktent voor ons.

Het loont zich echt op verschillende offertes op te vragen. Er kunnen enorme prijsverschillen zijn. Rondshoppen dus. Een 4WD heb je vanaf zo'n €45,- per dag, zonder daktent. Ook hier geldt, dat het goedkoper is om in Zuid-Afrika een auto te huren.

Wij hebben persoonlijk goede ervaringen met Totally Campers. Zij kunnen zowel een gewone auto, een 4WD of een 4WD camper voor je regelen. Ze werken samen met Europcar, wat toch een erkend bedrijf is. Ze zijn Nederlandstalig en zitten boordevol goede informatie. Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

Vervelende verrassing: Soms betaal je toeslag bij regen

Grensovergang huurauto

Wanneer je niet alleen naar Namibië reist, maar ook naar Botswana of Zuid-Afrika, zul je met je huurauto de grens over moeten. Dat klinkt als veel gedoe, maar dat valt allemaal reuze mee. Belangrijkste is, dat je van tevoren bij het autoverhuurbedrijf aangeeft, dat je papieren nodig hebt voor de grensovergang. Dit zijn de bordercrossing papers. Het verhuurbedrijf zorgt dan dat deze klaar liggen, wanneer jij de auto op komt halen. Deze zijn niet gratis. De prijs verschilt per land en per verhuurbedrijf, maar reken op zo'n €80,- per land.

Kom je vanaf Zuid-Afrika of Botswana, Namibië binnen, dan moet je road tax betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van hoe lang je in het land bent, maar dat gaat over een paar euro. Geen grote bedragen. Je krijgt een bewijs van betaling. Bewaar dat goed! Daar kan onderweg naar gevraagd worden.

Tip by Hip

Controleer je huurauto heel goed bij het ophalen. Neem er gewoon rustig de tijd voor. Als je al onderweg bent en je merkt dat iets niet werkt, is het een heel gedoe om dat weer geregeld te krijgen.

Wij hebben één keer een lekke band gehad. Bleek dat het reservewiel een andere afmeting had. Tja, daar kun je niet ver mee rijden. Kijk ook even of er een krik in de auto zit.

Het is in Namibië erg handig om een Tomtom of andere navigatie bij je te hebben met de kaart van Namibië. Je kunt ook van tevoren de kaarten downloaden via de app Maps.me. Zo kun je deze offline gebruiken.

Zeker met een 4WD zul je vaak op zandwegen rijden, waar de bewegwijzering te wensen overlaat. Wel makkelijk om te weten hoe je van A naar B komt. Je kunt een navigatiesysteem huren bij de meeste autoverhuurbedrijven. Ga je lang op reis, dan is het goedkoper om van thuis uit je Tomtom mee te nemen en de kaarten van Zuidelijk Afrika aan te schaffen.

Enne..ik zou er wel aan denken om links te rijden.

Vliegticket

Het lijkt het meest logisch om een retourtje naar de hoofdstad te boeken.  Maar je kunt ook overwegen om op Windhoek heen te vliegen en bijvoorbeeld vanaf Kaapstad (Zuid-Afrika) terug te vliegen. Dat is zo gek nog niet. Windhoek ligt namelijk echt midden in het land. Je zou eerst naar het noorden kunnen reizen, naar Etosha en de Skeleton Coast en dan langzaam afzakken naar het zuiden van Namibië. Fish River Canyon ligt tegen de grens van Zuid-Afrika. Vanaf hier is het ongeveer even ver, of je nu naar Windhoek of naar Kaapstad rijdt. De grensovergang stelt niet heel veel voor en je krijgt gewoon een Visa on Arrival. Kaapstad is erg leuk en bovendien pik je zo mooi de westkust van Zuid-Afrika mee. Zou je een retourtje Windhoek hebben geboekt, dan moet je weer dezelfde weg omhoog rijden. Denk er maar eens over na.

Er zijn sowieso geen rechtstreekse vluchten naar Windhoek. Meestal heb je een tussenstop in Johannesburg of Kaapstad.

Er zijn tegenwoordig honderdduizend aanbieders, dus hoe vind je nu de beste prijs?

Ik pik er even eentje uit, waar wij persoonlijk erg goede ervaring mee hebben. En dat is Vliegtickets.nl. Zij zijn scherp geprijsd (vaak een van de goedkoopste ticketprijzen), je hebt binnen 5 minuten je e-ticket meestal al in je inbox en als er iets aan de hand is, is er een goed bereikbaar callcenter.

Wil je meer flexibel zoeken, maak dan gebruik van zoekmachines als Skyscanner en Momondo.nl. Zij vergelijken over de duizend aanbieders, zodat jij direct een duidelijk overzicht krijgt van de beste prijzen. Erg handig.

Je kunt veel geld besparen door niet op een vaste datum te zoeken, maar te kijken op verschillende data. Mocht je meer tips nodig hebben voor het vinden van die allerallerbeste deal, kijk dan op onze post 13 tips om een goedkoop vliegticket te vinden.

Zoek zelf jouw beste deal op

Beste reistijd

Namibië is over het algemeen droog, gortdroog. In grote gedeeltes van het land heerst een woestijnklimaat en regent het nauwelijks. Sterker nog, wij reden door de Namib Naukluft NP en daar had het in 4 jaar tijd geen druppel geregend. Niets. Grote problemen natuurlijk voor de bevolking, daar de rivieren opgedroogd waren en er nauwelijks nog drinkwater was. Verschrikkelijk.

Het is een ander verhaal in het noorden en noordoosten van Namibië. In de Caprivi Strip kan juist in één keer heel veel neerslag vallen. Meestal in de maand december.

De temperaturen kunnen flink oplopen in het noorden en het midden van het land. Regelmatig wordt de 40 graden behaald. Aan de zuidkust blijft het het hele jaar door wat koeler, rond de 22 graden. Dacht je een paar dagen lekker aan het strand te liggen? Dat kan, maar weet dat de Atlantische Oceaan hier ijskoud is. Grote held als je gaat zwemmen.

Een goede tijd voor je trip is in de maanden oktober en november, wanneer de nachttemperaturen aangenaam zijn en er nog niet al teveel toeristen zijn. Van half december tot half januari kan het namelijk erg druk zijn met toeristen uit voornamelijk Zuid-Afrika. In februari is de rust weer teruggekeerd en blijft het klimaat aangenaam tot ongeveer in april.

Klimaat beste reistijd Namibië

Budget

Ik zal er niet omheen draaien; Namibië is best prijzig. Dat komt alleen al, doordat je een auto moet huren om rond te kunnen reizen. Wat ook niet helpt, is dat de prijzen de laatste jaren flink zijn gestegen. Entreeprijzen, campingprijzen, prijzen van hotelkamers, het is allemaal duurder geworden.

Wij hebben in Namibië met een 4WD rond gereden. Geen daktent, maar gewoon een grondtent. We hebben dus op campings overnacht en vooral ook op de rest camps in de nationale parken. De meeste dagen hebben we zelf gekookt, gezellig, flesje wijn erbij. Dus aan autohuur, verzekering, benzine, entreeprijzen, boodschappen en camping waren wij ongeveer €100,- per dag met z'n tweetjes kwijt.

Dat is best ruim aangehouden en er zijn dagen dat je echt wel wat minder uitgeeft.

Reis je alleen en wil je niet kamperen, maar liever op een slaapzaal liggen en gewoon met een compact autootje rondscheuren, lekker uit eten en niet teveel laten? Reken dan op een budget van €70,- per dag. Dat is dus best flink voor een budgetreiziger. Overweeg om je huurauto met een paar maten te delen. En lees onze redenen om te kamperen in Namibië. Misschien kunnen we je overhalen. Bespaar je wel een berg geld.

Dit kost het ongeveer in Namibië

  • 2-persoonskamer vanaf €40,-

  • Bed op slaapzaal vanaf €17,-

  • Camping per persoon €10,

  • Hoofdgerecht restaurant €6,-

  • Biertje 0,5l €1,10

  • Fles goede wijn €7,-

  • Benzine per liter €0,80

  • Etosha 2 pers + auto €10,- p/d

  • Huur 4WD auto €50,- p/d

Onze favoriete campings in Namibië

Info

Er komen bij zo'n reis allerlei vragen op je af. Heb ik een visum nodig? Kan ik in dat land wel pinnen? Hoe zit het met vaccinaties? Hieronder vind je alle praktische informatie, die je nodig hebt voor je reis. Lees het zorgvuldig en zorg dat je met een gerust hart op avontuur kunt.

Reisgidsen

Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. Wij komen toch altijd weer uit bij de Lonely Planet of de Rough Guides. Deze gidsen zijn heel informatief en vooral gericht op backpackers. Je vindt er alle informatie in over onder andere de bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden, hotels en restaurants. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Verreweg de meeste backpackers reizen met de Lonely Planet. Toch wil ik je aanraden de gids niet té letterlijk te volgen. Je zult merken, dat de hotelletjes, die genoemd worden in de gids, vaak bomvol zitten. Wijk er van af. Ga eens bij andere, niet-genoemde hotels kijken. De gids is alleen een leidraad, maak je eigen avontuur.

Deze reisgidsen zijn bij Bol.com ook als ebook te verkrijgen.

Visum

Het is niet nodig om van tevoren een visum voor Namibië te regelen, want je krijgt een visa on arrival op het vliegveld of aan de grens. Dit visum is geldig voor 90 dagen en is gratis.  Zorg er wel voor dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is ná vertrek uit het land.

Bij de vereisten staat dat je een retourticket moet kunnen overleggen. Ze hebben ons hier nooit naar gevraagd, maar zorg dat je deze wel kunt laten zien, mocht het nodig zijn.

Ben je op doorreis? Dan is het handig om te weten, dat je ook voor Zuid-Afrika en Botswana een gratis visa-on-arrival krijgt.

tipje: check meteen de stempel als je je pas terugkrijgt. Er worden weleens foutjes gemaakt.

Vaccinaties

Op reis wil je niet een of andere rare ziekte oplopen, zoals polio, buiktyfus of hepatitis. Om je hier voor te beschermen, kun je vaccinaties laten zetten. Je bent dan vaak jarenlang beschermd. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, met uitzondering van gele koorts in een aantal landen. Reis je vanuit een land, waar gele koorts heerst naar Namibië, dan moet je aan kunnen tonen dat je de gele koorts vaccinatie hebt gehad.

Reis je regelmatig, dan is het aan te raden de geadviseerde vaccinaties te laten zetten.

Welke vaccinaties worden geadviseerd voor het land van je bestemming kun je vinden op Thuisvaccinatie.nl. Zoals de naam al doet vermoeden, komen zij bij je thuis (of op je werk) de vaccinatie zetten, zodat je niet extra vrij hoeft te nemen. Deze service is niet eens duurder, dan bij bijv de GGD. Thuisvaccinatie kan je ook adviseren op het gebied van malaria en het gebruik van DEET. Je vaccinaties worden genoteerd in het zgn. gele boekje. Neem dit boekje altijd mee op reis. Het is een internationaal bewijs van inenting.

Het kan zijn , dat je zorgverzekering de kosten van het consult en van de vaccinaties vergoedt. Check hier direct of dat het geval is.

Voor Namibië worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

DTP (difterie, tetanus en polio)

Hepatitis A

Blijf je langer dan drie maanden in Namibië of omgeving, dan worden de volgende ook aangeraden:

Buiktyfus

Hepatitis B

Rabiës

Houd er rekening mee, dat de Hepatis B vaccinatie uit 3 spuiten bestaat, die in een tijdsbestek van 6 maanden worden gezet. Begin er dus op tijd mee!

In Namibië komt in het noorden, inclusief Etosha NP,  en de Caprivi Strip malaria voor. Overleg met je huisarts of het nodig is om malariapillen in te nemen. Wij vragen altijd ter plekke of het nodig is. Malaria is soms ook seizoensgebonden en dan is er een kleine uitbraak. In Namibië is dat ongeveer tussen november en juni. Buiten deze periode voldoet het al om je goed in te smeren en 's avonds lange kleding te dragen. Neem in ieder geval ook DEET mee tegen muggenbeten.

Reisverzekering

 Goed verzekerd op reis gaan, is erg belangrijk.

Misschien wordt er iets uit je bagage gejat. Valt je IPhone in het water, tijdens een snorkeltrip. Breek je je been bij een jungletocht. Ja, kan allemaal gebeuren.

Daar moet je je geen zorgen over hoeven maken. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Ik raad je aan, om een doorlopende reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar door verzekerd, dus ook je weekendjes weg of zelfs als je een dagje aan het shoppen bent, net over de grens. Dat kan al vanaf zo’n € 8,- p/m, iets meer als je wintersport, duiksport of gevaarlijke sporten gedekt wil hebben. Dit ben je bij een losse reisverzekering (dus reisverzekering voor de duur van je vakantie) al vaak per week kwijt.

Je moet hier, denk ik, ook niet op besparen. We zijn weleens mensen tegen gekomen, die niet goed verzekerd waren, een ongeluk kregen en vervolgens in een vaag, onhygiënisch lokaal ziekenhuisje terecht kwamen, waar ze er zelf maar voor moesten zorgen, dat ze iets te eten kregen. Dat wil je niet.

Let er wel even op, hoeveel dagen aaneengesloten je verzekering geldt. De meeste maatschappijen gaan maar tot 60 of maximaal 90 dagen aaneengesloten. Wel belangrijk, als je een half jaar weggaat, dat je ook voor die hele periode verzekerd bent. OHRA is een van de weinige, waar je je kunt verzekeren voor langere reizen, tot maximaal 1 jaar.  Een verzekeringsmaatschappij, die gespecialiseerd is in backpackreizen of een langer verblijf in het buitenland is Tasman Verzekeringen. Check voordat je gaat je huidige verzekering en vergelijk met onderstaande maatschappijen.

Reisadvies

Als je naar een land reist, wil je wel weten of het er veilig is. En hoe zit het met de criminaliteit?

Voor Namibië geldt een positief reisadvies.

Je kunt in het gehele land veilig rondreizen. Er is wel wat criminaliteit en je wordt geadviseerd alert te zijn in met name Windhoek en Swakopmund. Wij zijn een paar keer door de inwoners van Swakopmund erop gewezen, dat er nogal wat diefstallen plaatsvinden. Laat geen waardevolle spullen achter in je huurauto, want er wordt blijkbaar wel af en toe een ruitje ingetikt.

Op deze waarschuwing na, hebben wij er niets meegemaakt en met een goed gevoel rondgetoerd.

De situatie in Namibië kan altijd veranderen. Check voordat  je boekt, het reisadvies van de rijksoverheid op www.nederlandwereldwijd.nl

Wist je trouwens, dat als de overheid een negatief reisadvies geeft, dat je verzekering vaak niets vergoedt, mocht er wat gebeuren?

Stekker

In het buitenland kom je nogal eens van die rare stopcontacten tegen, en vaak met een ander voltage. Welke stekker moet je nu meenemen? Je wilt tenslotte wel je telefoon en camera op kunnen laden. Als je vaak reist, is het misschien makkelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

In Namibië is de netspanning 220V. Je zult er twee soorten stopcontacten tegenkomen, type D en M. Hier heb je een omvormer of wereldstekker voor nodig.

Onderstaande stekkers worden in Namibië gebruikt:

Stekker type D

type D

stekker type M

type M

Internet & Bellen

Neem je het liefst je eigen telefoon mee, informeer dan van tevoren bij je telefoonprovider, hoe je zo goedkoop mogelijk kunt bellen en internetten. Vodafone heeft bijvoorbeeld een Internet op Reis Dagbundel Wereld. Je betaalt €5,- voor 30MB en je betaalt alleen wanneer je de bundel daadwerkelijk gebruikt. Ook KPN heeft een dergelijke aanbieding.

Vind je het te link en ben je bang voor onverwacht hoge kosten? Dan kun je beter een Prepaid SIM Card in Namibië kopen. Zo kom je niet voor verrassingen. Een SIM Card kun je bij verschillende telefoonwinkels, veel kleine shops in dorpen en steden en zelfs bij de straatverkopers kopen. De grootste aanbieder is MTC. Zij hebben zelfs speciale pakketen voor toeristen. Je hebt in heel Namibië goed bereik. Prijsindicatie: Sim Card €0,75, 800MB 60 dgn geldig €10,-

In veel hostels heb je gratis wifi, meestal in de lobby of een andere centrale ruimte.

Tip by Hip

Zorg ervoor dat je telefoon simlockvrij is en dat je contacten opgeslagen staan in je telefoon en niet op het simkaartje!

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, afgekort N$

€ 1,- =  15,78 N$

10 N$  =  € 0,63

Dit is de koers op 1 januari 2020. Koersen kunnen wijzigen.

De Namibian Dollar is gelijk  aan de Zuid-Afrikaanse Rand en de rand wordt ook geaccepteerd als betaalmiddel.

 Je kunt overal wel pinnen met je wereldpas (Maestro en Cirrus) of met een credit card. In de steden, maar ook in de dorpen. De meest geaccepteerde kaarten zijn de Visa Card en de MasterCard. Aan het pinnen zitten kosten verbonden. Per keer betaal je rond de €3,- plus de kosten van je eigen bank. Neem je geld op met je Visa Card of Mastercard, dan betaal je doorgaans een hoger bedrag per transactie, dan bij je wereldpas. Informeer bij je bank naar de tarieven.

Heb je nog geen credit card? Op reis is het wel erg handig er eentje bij je te hebben. Zo heb je altijd een back up als je met je wereldpas niet kunt pinnen. Ook voor grotere aankopen of het betalen van een georganiseerde tour is een credit card erg makkelijk. Vraag hier je Visa World Card of Mastercard aan en profiteer van een mooie aanbieding.

Denk je dat je niet in aanmerking komt voor een credit card? Dan is er voor jou de Prepaid Mastercard. Je hoeft daarbij niet aan te tonen, dat je een vast inkomen hebt en ze controleren niet of je bij de BKR geregistreerd staat. Je stort simpelweg zelf een bedrag op de kaart en kunt 'm dan net zoals een gewone creditcard gebruiken.

Wil je meer weten? Lees dan hier al onze info over de Prepaid Creditcard.

Tip by Hip

Vergeet niet om voor vertrek je bankpasje op werelddekking te zetten!

Een handige app om op je smartphone te zetten, voor het omrekenen van de valuta,  is de app van Valuta+  valuta app

Hygiëne

De hygiëne-standaard is in veel landen veel lager, dan in Nederland. Zo is het in de meeste landen niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Vaak is dat de veroorzaker van diarree. Betekend dus ook voorzichtig met ijsklontjes. Deze worden vaak van kraanwater gemaakt. Uitkijken met salades, die worden meestal met kraanwater gewassen. In de bekende toeristische gebieden wordt hier wel rekening mee gehouden en wordt vaak gezuiverd water (flessenwater) gebruikt. Bij twijfel, vraag het even na. Koude melk en zelfgemaakte ijs, kun je ook beter vermijden. De voorverpakte varianten kun je wel gebruiken. Dit zou ik sowieso in elk land aanraden.

De hygiëne in Namibië is in de toeristische gebieden prima. Hotelkamers en campings zijn over het algemeen erg schoon. Restaurants zijn netjes en je kunt met een gerust hart een ijsje eten of een verse salade. Koop wel flessenwater, want het kraanwater kun je beter niet drinken.

De gezondheidszorg is beter dan in de meeste Afrikaanse landen, maar laat soms toch te wensen over. In de landelijke gebieden wordt zorg aangeboden vanuit mobiele klinieken. In de grote plaatsen zijn wel ziekenhuizen. Mocht je echt iets ernstigs opgelopen hebben, zie dan dat je in Windhoek of Kaapstad komt.

Voor de dames; tampons zijn in de landelijke gebieden nauwelijks te krijgen. Maandverband is geen probleem. Tampons zijn wel in Windhoek en Swakopmund te koop, maar niet de merken, die je gewend bent. Misschien beter om een voorraadje van thuis me te nemen.

HIV/Aids is nog altijd een groot probleem in Namibië. Dus heb je een vakantieliefde, let dan goed op; better safe than sorry. Condooms kun je gratis afhalen bij de ingang van ziekenhuizen. De kwaliteit is niet geweldig en regelmatig zijn de voorraden op. Zekere voor het onzekere? Neem ze gewoon van thuis mee.

Misschien interessant voor je

Etosha National Park Namibië
Reisgids voor Etosha NP
Zelf op safari in Etosha NP, Namibië. Etosha is hét bekendste nationale park van het land. Daar wil je toch
Lees meer
Landschap Mongolië
Onze top 5 reisbestemmingen
Dit zijn onze mooiste reizen. We krijgen zo vaak de vraag gesteld: "wat vind je nu het mooiste land, waar
Lees meer
Onze mooiste accommodatie Namibië
Namibië
Zoutpannen vol wildlife, rode duinen en surreële landschappen, dat is Namibië! Namibië is bijzonder en niet voor niets het favoriete
Lees meer

Reisinfo over backpacken, budgettips, reisblog, reisbestemming, landeninfo