Afrika

Landen vol wildlife, woestijnen & jungles, koninkrijkjes en sultans. Dit is Afrika!

onze reizen in Afrika

Lesotho header

Coming soon!!!

Coming soon!!!

Kenia header

Coming soon!!!

Afrika is divers. In één continent vind je de heetste woestijn ter wereld, de Sahara, en de grooste binnenlandse delta, de Okavango. Het is het continent van de big five, van safari's, van gorilla's en chimpansees. Maar ook van wereldsteden als Kaapstad en Casablanca.

Er zijn een aantal landen, die waarschijnlijk niet op je bucketlist staan. Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn nou niet echt drukbezochte backpackersbestemmingen. Maar Kenia of Tanzania moet je echt gezien hebben, wil je ooit de leeuw in zijn natuurlijke leefomgeving zien. Wij mogen over een paar weken weer een stukje Afrika ontdekken en wel Zuid-Afrika. Misschien dat we nog naar Mozambique gaan. We houden je op de hoogte.

Onze mooiste highlights van Afrika

Wildlife spotten in Zuid-Afrika

Wildlife

This is the place to be. In landen als Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika kun je de big five spotten. Olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels. Je vindt ze hier allemaal. Plus nog tig andere indrukwekkende beesten. Maak zeker een safari van een paar dagen, kampeer in het wild en bezoek verschillende nationale parken. In Zuid-Afrika mag je met je eigen auto en zonder gids de parken in. Hoe spannend is dat?

Afrikaanse landschappen

Afrikaanse landschappen

Dat is toch een typisch plaatje; onverharde wegen, roodgekleurde zand en van die platte bomen, acacia's. Echt Afrika. Je ziet jezelf al rondscheuren in een 4WD. Dit landschap kom je in veel Afrikaanse landen tegen. Maar Afrika is divers. Zo heb je in Namibië bijvoorbeeld Deadvlei, waar amper iets groeit. Terwijl Congo één grote jungle is en Malawi weer één en al water. Afrika is een land van extremen.

Sultans in Kameroen

Sultans & koninkrijkjes

Het noorden van Kameroen is ingedeeld in allemaal koninkrijkjes, waar een aantal dorpjes onder vallen. De Fons (Koningen) heersen er. Ze wonen met hun harems in prachtige paleisjes. Sommige complexen mag je bezichtigen. In Foumban is het de sultan, die heerst. Ga er op een vrijdag heen, dan verschijnt hij rond bij het paleis met veel toeters en bellen. Een bijzonder gebeuren.

Afrikaanse markten

Afrikaanse markten

Het is vaak één chaos en alles ligt door elkaar, maar dat vinden we juist fantastisch. De markten van Afrika zijn nog echt authentiek, of je ze nu in Kenia of Kameroen bezoekt. Je kunt je echt vergapen aan wat er allemaal verkocht wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is er. En een mooi plekje om te genieten van de kleurrijke kleding van de bevolking.

Kribi in Kameroen

Kribi in Kameroen

Kameroen staat nou niet echt bekend om zijn mooie stranden, maar deze viel me zeker niet tegen. Sterker nog, ze zijn hier behoorlijk mooi. Veel toeristen zie je er nog niet, maar die kom je sowieso nauwelijks tegen in Kameroen. Het dorp Kribi is gezellig, met verschillende hotels en restaurantjes. Een paar km buiten Kribi vind je de mooie Lobe Falls. Vanuit hier kun je een bezoekje brengen aan de kleine Pygmeeën.

Masaï in Kenia

De Masai in Kenia

Dit nomadenvolk leeft in Kenia en Tanzania. Je kent ze vast wel, met hun kenmerkende rode kleding. Je zou het misschien niet verwachten, maar ze eten nauwelijks wilde dieren. Ze eten voornamelijk het vlees van hun eigen koeien, geiten en schapen. In droge tijden drinken ze het bloed van de koeien. Ze leven nog altijd op traditionele wijze. Bezoek een dorpje, ver van de bewoonde wereld, voor een authentieke indruk.

Schoolkids in Afrika

Schoolkids

Ja, ik vind dat altijd prachtig om te zien. Al die kleine kids, die gelukkig wel de kans krijgen om onderwijs te volgen. Het is dan wel in een krakkemikkig gebouwtje met een vloer van zand. Maar ze leren wel lezen & schrijven. Probeer eens een schooltje in een erg afgelegen gebied te bezoeken. Neem wat pennen en schriften mee. Daar is een chronisch tekort aan. Maar een voetbal doet het ook altijd goed. Daar maak je vrienden mee.

Jungle van Kameroen

De jungle van Kameroen

De natuur is hier overweldigend. Zeker bij de Ekom Falls, ooit decor van de film Tarzan. Maak een trekking door deze dichte jungle. Paden zijn er nog nauwelijks, dus neem wel een goede gids mee. Ik moet je wel even waarschuwen; gorilla's zitten zo diep in de jungle, dat je een 10-daagse trek nodig hebt, om ze te zien. Chimpansees zitten er niet veel meer. Helaas worden ze nog altijd opgegeten (jep, door de mens).

Authentieke dorpjes Afrika

Authentieke dorpjes

Wanneer je van de toeristische route afgaat, in welk land dan ook, kom je al snel terecht in echt authentieke dorpjes. Ronde huisjes, kinderen, die met een oude band spelen. We hebben in Kameroen zelfs meegemaakt, dat de mensen gillend of huilend wegrenden. Bang van ons, ze hadden nog nooit een witneus gezien. Andere krijgen juist de slappe lach en willen je omhelzen. Dat is toch apart om mee te maken.

Victoria Falls Zimbabwe

Victoria Falls

Eentje, die op de bucketlist stond. En ik verwacht niet alleen bij ons. Wij zijn er aan de kant van Zimbabwe geweest. Vanaf hier heb je een mooi overzicht over de watervallen. Aan de kant van Zambia zit je er meer op en kun je zelfs bovenop de watervallen zwemmen in kleine pools. Zelfs in de droge tijd behoorlijk indrukwekkend.

Sossusvlei Namibië

Sossusvlei in Namibië

Een enorme highlight, de rode duinen in Namibië. Ga 's ochtends voor zonsopgang al op pad, beklim een van de grotere duinen en zie de kleuren van het zand steeds roder worden. De klim is pittig, twee stappen vooruit en je zakt er weer één terug, maar wat een uitzicht! Ga zeker ook naar de bijzondere Deadvlei.

Okavango Delta Botswana

Okavango Delta Botswana

Vaar met een bootje door 's werelds grootste binnenlandse delta of rij offroad van bushcamp naar bushcamp. Dit is avontuur van de bovenste plank. Hier zijn geen hekken meer of rangers, die je beschermen en je moet niet schrikken van een hyena of luipaard in je kamp. Moremi is verreweg het mooiste gedeelte van de Okavango Delta met de meeste wildlife.

What else

Het is onmogelijk om alle highlights van Afrika te geven. Er is zoveel te zien, wat de moeite waard is. Bovendien hebben we nog lang niet alle landen van Afrika gezien. De duinen van Namibië en de Okavanga delta in Botswana staan hoog op ons lijstje. Malawi en Zambia zijn upcoming reisbestemmingen. Marokko schijnt prachtig te zijn, zeker om met eigen vervoer een rondreis te maken.

Het vervoer

Bus

Het ligt er nogal aan in welk land je rondreist, maar in veel Afrikaanse landen is het reizen per bus een behoorlijke uitdaging. In Zuidelijk Afrika is het wel allemaal goed geregeld. Tussen de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique en Zambia rijden regelmatig lange afstandsbussen. Verwacht niet al teveel luxe en heb vooral een beetje geduld.

In Zuid-Afrika is er speciaal voor de backpacker de Baz Bus. Deze maatschappij reist langs de oostkust, grofweg tussen Kaapstad en Johannesburg. Je kunt bijvoorbeeld een Hop On Hop Off ticket kopen voor de route Kaapstad - Johannesburg. Daarmee kun je zonder tijdsdruk reizen en zo vaak als je wilt in- en uitstappen, zolang je maar in één richting reist. Ze bieden ook meerdaagse passen aan. Zo kun je een 21 days Travel Pass aanschaffen, waarmee je onbeperkt 21 dagen kunt reizen, in welke richting dan ook. Prijsindicatie: Hop on Hop off Kaapstad - Johannesburg €317,-, Travel Pass 21 days €298,-.

Per land, waar wij geweest zijn, geven we informatie over het reizen met de bus. Bekijk de pagina van het land van je reisbestemming.

Auto of camper

Het is niet in elk land een goed idee om een auto te huren. Sterker nog, in de meeste niet. Maar in Zuid-Afrika is dat juist een heel goed idee. En ja, dat is gelukkig betaalbaar. Een klein autootje kun je al huren vanaf €12,- per dag. Tentje achterin en rijden maar. Een camping heb je al voor €8,-, dus zelfs voor de budgetreiziger is dit goed te doen. Bovendien mag je in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië met je eigen auto op safari. In de meeste nationale parken is het niet eens nodig een gids mee te nemen. Reis je met het openbaar vervoer, dan ben je al genoodzaakt om dure georganiseerde tours te doen. Reken je dat allemaal om, dan ben je met je eigen auto nog goedkoper uit.

Wij hebben een gedeelte van Zuid-Afrika met een "gewone" auto gedaan. Daarna hebben we 'm in Johannesburg omgeruild voor een 4X4 voor Namibië en Botswana.

Wil je een gewone auto huren, dan zou ik voor Sunny Cars gaan. Zij hanteren een All Inclusive prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en ook volledig verzekerd bent.

In Botswana en Namibië zou ik kiezen voor een 4x4. Zo kun je met een gerust hart elke afslag en elk paadje inrijden. Je kunt ze huren, compleet met daktent en kampeeruitrusting. Een erg goede maatschappij voor dit soort auto's is Totally Campers. Zij hebben een ruim aanbod aan 4x4 en campers in Zuid-Afrika en Namibië. De service is echt super, ze geven je tips, die je niet in je reisgids vindt en ze spreken Nederlands. Wel zo makkelijk.

Wil je liever iets stevigers, dan kun je kiezen voor een 4WD. Zo kun je met een gerust hart elke afslag en elk paadje inrijden. Je kunt ze huren, compleet met daktent en kampeeruitrusting. Een erg goede maatschappij is Totally Campers. Wij hebben via hen een campertje gehuurd in Australië en dat is erg goed bevallen. Zij hebben een ruim aanbod aan 4WD en campers in Zuid-Afrika en Namibië. De service is echt super, ze geven je tips, die je niet in je reisgids vindt en ze spreken Nederlands. Wel zo makkelijk.

Overland Truck

Ben je een echte avonturier en heb je de tijd (en geld)? Dan is dit misschien wel wat voor jou. Er worden vanuit Engeland reizen georganiseerd, waarbij je met een ongelooflijk stoere truck en een groepje andere avonturiers over land helemaal naar Zuid-Afrika reist. Of een gedeelte daarvan. Onderweg slaap je in tentjes, kook je je eigen eten en moet je af en toe helpen om de truck uit de modder te graven. Je kunt beslissen om maar een gedeelte mee te reizen of de hele trip en die duurt 39 weken. Up to you. Een organisatie met goede recensies is African Trails. Wij hebben zelf niet met ze gereisd, maar zijn ze wel in Kenia tegen gekomen.

Vliegtuig

Het is tegenwoordig best betaalbaar om van het ene naar het andere Afrikaanse land te vliegen. Zo betaal je voor een vliegticket van Windhoek (Namibië) naar Dar es Salaam (Tanzania) ongeveer €290,-. En een vlucht van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Nairobi in Kenia heb je al voor iets meer dan €200,-. Dat is goed te doen.

Binnenlandse vluchten zijn in Zuid-Afrika erg goedkoop met Mango Airlines. Zo vlieg je van Johannesburg naar Kaapstad voor slechts €50,-. En in Tanzania heb je je vliegticket Dar es Salaam - Arusha voor €76,-.

Het loont zich om de prijs te vergelijken tussen busticket en vliegticket. Vaak is het verschil niet eens zo groot en kun je dus beter die vlucht nemen. Bespaart je weer een hele, hele lange busreis en een hoop tijd.

De accommodatie

Moet ik van tevoren een kamer reserveren? Is het wel schoon? Wat kost een kamer? En hoe vind ik er een?

Wij reizen natuurlijk met z'n tweetjes, wat het iets makkelijker maakt. Na een lange busrit of treinreis lopen we bij aankomst altijd eerst weg van het station en gaan we bij een restaurant of barretje iets verderop eerst rustig zitten. Dan gaat een van ons op pad. De ander blijft bij de spullen. Dat doen we afwisselend, hoewel Rob echt een betere neus heeft, voor leuke backpackershostals. Je checkt er een paar, controleert of de douche het doet en of de plee doortrekt. Pingelt wat van de prijs af en zegt dat je even moet overleggen met je partner en dat ze de kamer even voor een uurtje vast moeten houden. Uiteindelijk kies je de beste uit, schrijft je vast in en neem je de sleutel vast in ontvangst. En dan ga je de ander ophalen. Heel relaxed, dus. En geen gesjouw met zware rugzakken, trap op, trap af, kamer in, kamer uit.

Hotels zijn over het algemeen nogal prijzig in Afrika en je kunt het echt niet vergelijken met accommodatie in Zuidoost-Azië. Er zit wel wat verschil tussen de landen. Zo kun je in Zuid-Afrika al een leuke 2 persoonskamer vinden voor €25,- en in Kenia zelfs al voor €13,-. In Kameroen ben je vaker tussen de €35,- en €40,- kwijt. In landen als Namibië, Botswana en Malawi kun je weer veel geld besparen door te gaan kamperen. Voor zo'n €8,- mag je je tentje al opslaan.

Accommodatie in Afrika

Wij reserveren nooit van tevoren. Alleen voor de eerste twee nachten van onze reis. Je bent dan moe van een lange vlucht, tijdverschil, kunt niet helder nadenken en zo. Dan is het fijn, als je direct op een bedje neer kunt ploffen. Maar voor de rest...nee, hoor. Is ook niet nodig. Wij hebben nog nooit op straat moeten slapen. We hebben altijd wel een plekje gevonden. Het geeft je ook veel meer vrijheid als je niks geboekt hebt. Je kunt 's ochtends beslissen of je nog een nacht blijft of dat je verder trekt. Bovendien zijn prijzen op internet hoger en kun je ter plekke vaak behoorlijk afdingen op de kamerprijs.

Het is een ander verhaal als je tijdens de feestdagen rondreist. Dat is top hoogseizoen en prijzen kunnen dan zelfs verdrievoudigen! Het ligt er een beetje aan, waar je dan bent. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld, heeft iedereen vakantie in december en januari,  dan is het misschien wel beter om je slaapplekje al geregeld te hebben. De hotels zijn in die tijd snel volgeboekt.

Misschien ook interessant voor je

Onze mooiste hotels & campings in Zuid-Afrika

Onze mooiste hotels & campings in Namibië

Onze mooiste campings in Botswana

11x waarom kamperen in Zuidelijk Afrika

Het budget

Afrika is over het algemeen prijzig en in sommige landen krijg je niet eens waar voor je geld. Zo hebben wij in Kameroen gemiddeld zo'n €40,- voor een 2 persoonskamer betaald en dan krijg je echt niks bijzonders, hoor. Safari's laten je budget ook enorm oplopen. Tegenwoordig betaal je in Kenia gerust zo'n €100,- per dag voor een kampeersafari in de Masai Mara. Maar Zuid-Afrika is, qua slaapplek tenminste, weer verrassend goedkoop. Zo mag je je tentje opslaan op een camping voor €8,-.

Eten hoeft echt niet duur te zijn. Zeker als je bij lokale tentjes eet, ben je in elk land onder de €3,- wel klaar. Kijk wel een beetje uit; in Kameroen wordt nogal veel bushmeat aangeboden. Dat is een wazig potje van grauw/grijzig uitziend vlees. Waarschijnlijk van alles wat beweegt in de jungle. De dieren kunnen het ebolavirus bij zich dragen en door ze te eten, krijg jij het ook. Beter niet doen dus!

Er zijn dus enorme verschillen tussen de landen van Afrika. Bekijk onze reizen door dit werelddeel op de specifieke landenpagina's. Daar geven we je per land het budget, dat je per dag kunt aanhouden.

Werken & Reizen

Afrika is het land bij uitstek om vrijwilligerswerk te doen. Ze kunnen je hulp goed gebruiken en er zijn tal van projecten, waaruit je kunt kiezen. Je kunt in Nederland al een adresje regelen via Travel Active. Zij zijn expert op het gebied van Work & Travel.

Wil je iets anders doen of werk je liever met dieren? Dat kan ook. Wat dacht je van vrijwilligerswerk bij een Wildlife Rescue Center in Zimbabwe, bijvoorbeeld.

Travel Active biedt ook programma's aan, waarbij je kunt gaan studeren op een High School in Zuid-Afrika.  Kortom; mogelijkheden genoeg. Neem eens een kijkje op de site van Travel Active en bekijk de programma's, die ze aanbieden.

Reisgidsen

De Lonely Planet of Rough Guide zijn de fijnste reisgidsen voor je reis. In deze gidsen vind je alle info over busverbindingen, alle sights ter plekke en aanbevelingen voor leuke hostals en restaurants. En ze zijn echt gericht op backpackers met een klein budget. Je hebt gidsen per regio, die dus een aantal landen omvatten. Dat is handig als je een rondreis maakt, waarbij je meerdere landen aandoet.

Reis je maar door 1 of 2 landen in Afrika, dan raad ik je aan om de Lonely Planet of Rough Guide specifiek van dat land te kopen. Deze zijn veel uitgebreider dan de verzamelgids.

Berichten over Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika
Alles over een auto huren in Zuid-Afrika
Huurauto in Zuid-Afrika, alle tips & tricks Wij gaan je alles vertellen, wat er bij komt kijken, als je een
Lees meer
Chapman's Peak Drive Zuid-Afrika
Route van Johannesburg naar Kaapstad
Route van 3 weken door Zuid-Afrika In 3 weken van Johannesburg naar Kaapstad, is dat haalbaar? Ja, hoor, dat kan.
Lees meer
Nijlpaard in Botswana
20 tips voor selfdrive safari in Botswana
Handige weetjes voor in de nationale parken van Botswana. Ben jij plannen aan het maken om zelf met een huurauto
Lees meer