Night market Nyaungshwe Myanmar

Backpacken, tips die je door ervaring leert. Deel 3

Dingen, die je leert door jarenlang reizen.

Wij gaan elk jaar op reis. Met een klein rugzakje trekken we er op uit voor een periode van 4 maanden. Dat kost geld, natuurlijk. Deze week onder andere tips hoe je op reis je aan je budget te houden. En een to do lijstje, voordat je op avontuur gaat.

Dit is deel 3 alweer met 6 wederom goede & handige tips voor backpackers.

1. Houd je budget

Dit is een lastige. Vaak zijn er zoveel leuke tours in de aanbieding, zo'n geweldig sfeervolle hotels of overheerlijke, maar dure restaurants. Zeker wanneer je lange tijd op reis gaat, is het belangrijk dat je je aan je budget houdt. Hoe lastig ook. Je zult keuzes moeten maken. Niet elke tour mee willen doen, gewoon in een budgethotelletje slapen en bij een lokaal restaurantje eten (vaak ook nog veel lekkerder).

Zo slapen wij vaak bij kleinschalige, eenvoudige, maar schone hostels nét een straat achter het strand. Voor die knappe beachhut direct aan het strand betaal je vaak minimaal het dubbele. En waar gaat het om? Wij blijven toch tot 's avonds laat aan het strand en daarna sluiten we onze ogen en zien we het uitzicht toch niet meer. Scheelt een berg geld.

Ook pakken we echt wel een biertje bij die hippe strandtent, maar eten doen we lekker bij een lokaal restaurantje. Ook daar weer stukken goedkoper.

Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen, dat je al met een groter budget vertrekt. Misschien heb je iets aan onze 11 tips om te sparen voor je reis?

2. Lokaal eten

Om even door te gaan op tip 1; wanneer je in lokale restaurantjes & of op streetmarkets gaat eten, bespaar je echt bergen geld. Plus het is zoveel lekkerder dan bij die toeristententen. Echt waar, mensen. Kijk naar plekjes, waar de lokale bevolking zelf ook zit. Loop liever niet een of ander wazig & leeg tokootje in, maar ga daar eten, waar het druk is. Dan is er veel in omloop. Juist al de keren, dat ik voedselvergiftiging opgelopen heb, was bij die sfeervolle strandtenten of toeristenrestaurants.

Lokale markt Chiang Mai Thailand

Hier eten? Jazeker. Heerlijk, man!

3. Vermijd het hoogseizoen

Reis je buiten het hoogseizoen, dan kun je helemaal gruwelijk veel geld besparen. Plus het is stukken rustiger. Nu wil je natuurlijk niet vol in het regenseizoen zitten. Maar in bijna alle landen is het tussen half december en half januari teringdruk. Ook de maanden juli/augustus zijn niet al te best, in verband met schoolvakanties in Europa. Plus de prijzen van vliegtickets en accommodatie liggen veel en veel hoger.

Extreem voorbeeldje? Wij zaten eens in een bamboohutje in Goa, India, ergens in maart. Naar onderen gepingeld voor €7,50 per nacht. Datzelfde hutje werd met Kerst verhuurd voor €42,-. Serieus! En het was gewoon volgeboekt. Dit is natuurlijk een heel heftig verschil, maar reken e rop dat prijzen in het hoogseizoen vaak verdubbelen.

Reizen algemeen

4. eerste nacht boeken

Na een vlucht van 11uur ben je echt niet op je fitst bij aankomst & wellicht wat wazig in je kop. Dan heb je geen zin om nog hotel in, hotel uit te gaan, op zoek naar die tofste kamer. Boek lekker die eerste of zelfs die eerste 2 nachten een hotel. De rest van de reis boeken we onze hotels nooit, maar onze slaapplek bij aankomst wel. Zeker, wanneer je 's avonds laat aankomt. Ik voel een tipje 5 aankomen.

10 tips, zo vind je goedkope accommodatie

5. 's Nachts reizen

Probeer een gunstige vlucht te boeken, waarbij je niet middenin de nacht aankomt. Je bent moe, je bent in een vreemd land en in het donker kun je je totaal niet oriënteren. Op dat moment ben je een makkelijk slachtoffer voor gehaaide taxichauffeurs.

En natuurlijk kun je dat niet altijd vermijden. Denk aan immense af te leggen afstanden in Zuid-Amerika of India. Dan móet je wel met een nachtbus of nachttrein reizen. Goed, het is niet anders. Maar je bent gewoon kwetsbaarder dan. Je wilt slapen, maar ook je bagage in de gaten houden. Plus je ziet geen fluit van het landschap, waar je doorheen reist. Zonde. Dus, zo min mogelijk nachtelijke reizen.

6. To do voor vertrek

En ten slotte zijn er nog wat dingetjes, die je moet regelen voor je grote reis. Wij hebben deze maar eens op een rijtje gezet. Ook voor onszelf, hoor, zodat we niks vergeten. Misschien heb jij er ook iets aan? Dit is ons to do lijstje kort voor vertrek.

To do kort lijstje voor vertrek

nog veel meer backpacktips

Het kan zijn, dat je deel 1 en deel 2 met onze handige & goede tips voor backpacken hebt gemist. Is niet erg. Hier zijn ze nog een keer.

Backpacktips deel 1

Backpacktips deel 2

Heb jij nog onmisbare of steengoeie tips voor backpackers? Ben ook benieuwd of je iets aan onze tips gehad hebt? Laat het ons weten!

GO & BE HIP

2 gedachten over “Backpacken, tips die je door ervaring leert. Deel 3”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *