Tips backpack kopen

7 Tips, hoe kies je de perfecte backpack

7 tips, hoe kies je de perfecte backpack

Je hele bezit zit in je rugzak, als je gaat backpacken. Belangrijk dus, want je backpack krijgt flink wat te verduren. Er zal mee gegooid worden, hij zal nat worden en hij zal onder de stof komen te zitten. Je zult 'm regelmatig op je rug hebben, dus hij moet wel lekker zitten. Je spullen moeten droog blijven en je wilt je backpack ook af kunnen sluiten. Wij geven je wat tips, waar je op moet letten bij het kopen van een backpack.

onze-rugzakken

1. Afmetingen & inhoud

Ze zijn er van 40 liter en dat loopt op tot wel 80 liter inhoud. Hier geldt niet hoe groter, hoe beter. Als je zelf klein van stuk bent, is het niet handig om een backpack van 80 liter inhoud op je rug te binden. Als je deze vol laadt, zul je achterover vallen. En je bent eerder geneigd veel te veel mee te nemen, als je zoveel plek hebt.

Maar een te kleine backpack is ook niet fijn. Als je iedere keer je spullen aan moet stampen of aan de buitenkant eraan moet hangen, is dat niet handig. Het hangt een beetje van je reisbestemming af. Ga je naar de Himalaya, dan heb je toch wat dikkere kleding en stevige wandelschoenen nodig. Die moeten wel in je rugzak passen, als je ze niet gebruikt. In dit geval kun je misschien beter voor een iets grotere rugzak kiezen.

Maar reis je bijvoorbeeld door Thailand, Cambodja en Vietnam, dan heb je echt niet veel nodig. Een paar shirts, korte broek, dunne jurkjes en slippers. Kleding daar is spotgoedkoop en ook nog eens leuk. Bovendien kost het nauwelijks iets om je kleding daar te laten wassen. In deze landen van Azïe reizen wij zelfs alleen met handbagage. Voordeel is, dat je bij de budgetairlines dan niet extra geld hoeft te betalen voor ingecheckte bagage. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Plus, je hoeft niet uren in de rij voor de incheckbalie te staan. Je checkt zelf online in, download je boardingpass en je kunt meteen doorlopen naar de douane. Én als je aankomt hoef je niet te wachten bij de bagageband en ben je in no-time van het vliegveld af. De afmetingen van handbagage kunnen  per vliegmaatschappij verschillen, maar over het algemeen geldt een afmeting van 55 x 40 x 20 cm. (opgeteld mag het 115 cm zijn).

2. Frontloader

Een frontloader is een rugzak, die je vanaf de voorkant helemaal open kunt maken. Net als een koffer. Verreweg de meeste backpacks moet je aan de bovenkant inpakken. Ze hebben één groot compartiment. Dat is niet handig, want je zult altijd zien, dat als je iets nodig hebt, dat juist dat helemaal onderop zit. Dan kun je dus eerst alles eruit halen om erbij te kunnen. Zo'n frontloader leg je plat neer en open je over de hele lengte. Overzichtelijk en erg handig.

3. Waterafstotend materiaal

Ik vermeld het toch even. De meeste backpacks zijn wel van goed materiaal gemaakt, maar check het wel. Je komt vast een keertje in een tropisch buitje terecht of maakt een boottochtje, waarbij het water net op jouw backpack spat. Je wilt natuurlijk wel, dat je spullen droog blijven. Er bestaan extra beschermhoezen voor je backpack. Soms krijg je er een bij de aankoop. Het is aan te raden deze mee te nemen, de backpacks zijn nooit helemaal waterproof. En wil je dat extra geld echt niet uitgeven, dan neem je gewoon een grote vuilniszak mee. Dat werkt natuurlijk ook.

4. Gewatteerde banden

Je zult je backpack regelmatig een tijdje op je rug hebben. Misschien moet je er wel kilometers mee lopen. En je wilt dan niet dat de riemen van je rugzak in je huid snijden. Dat hou je niet lang vol. Kijk dus of de riemen goed gewatteerd zijn. Ook de banden, die om je heupen zitten. Die zijn misschien nog wel belangrijker, hier moet je het meeste gewicht dragen.

Reizen algemeen

5. Afsluitbare ritsen

Nu kun je bij gewone ritsen ook wel een slotje door de ogen van de ritssluiting halen, maar dan gaat ie toch nog een klein stukje open. Als iemand het kwaad met je voor heeft, kan hij of zij hierdoor iets (drugs?) in je rugzak stoppen. Beter zijn de ritssluitingen, waarbij een extra oogje onderop de ritssluiting zit. Speciaal gemaakt om hier je slot doorheen te halen.

6. Meerdere vakken

Het valt al niet mee, om alles voor zo’n reis in één tas te proppen, maar je wilt alles ook terug weten te vinden. Daarom is het handig om meerdere compartimenten te hebben. Je wilt bijvoorbeeld niet je vieze schoenen tussen je kleding leggen. Een apart vakje voor de vieze was is ook handig. Bovendien vindt je zo eerder iets terug. Heb je een backpack met één compartiment, dan kun je dit overzichtelijker maken met packing cubes. Dit zijn aparte vakjes, waarmee je je backpack goed in kunt delen.

7. Extra rugzakje

Wat je steeds vaker ziet, is dat je op je backpack nog een kleiner dagrugzakje kunt ritsen, een zogenaamde daypack. Handig, voor als je een trekking gaat maken of als handbagage in het vliegtuig.

Kosten backpack

Je zou een goede backpack moeten kunnen vinden tussen de € 80,- en € 200,-. Dat is een ruime marge, maar dat ligt helemaal aan de inhoud en kwaliteit van een backpack. Hieronder geef ik een aantal goede opties. Kijk wat bij je past en test hem goed voordat je gaat. Laad hem eens vol, voordat je hem koopt, doe hem op je rug en verstel hem goed naar jouw lichaam. Neem hier de tijd voor, want als ie niet goed is afgesteld, zul je dat echt aan je rug gaan merken en dat is niet goed voor je humeur. Een goede website voor het vinden van je backpack is Backpackspullen.nl. Je kunt 'm natuurlijk ook gewoon via Bol.com kopen. Het aanbod is daar iets kleiner, maar hieronder geef ik een paar goede voorbeelden. Zelf reizen we met een Active Leisure Backpack van 40L, maar de Ospray krijgt ook goede recensies. Deze zijn er ook in alle kleuren en maten.

Wist je trouwens dat er tegenwoordig backpacks zijn, die je ook als trolley kunt gebruiken? Dus heb je een zwakke rug of gewoon echt geen zin om met die rugzak te sjouwen, dan stop je de riemen weg, trekt de beugel eruit en rollen maar. En als het echt nodig is, haal je de banden gewoon tevoorschijn en draag je hem weer op je rug. Houd er wel rekening mee, dat het draagcomfort bij deze backpacks meestal ietsje minder is. Dus even testen van tevoren. Lees meer over de voor- en nadelen op Backpack Trolley, de nieuwe trend.

Bagage & inpaklijsten

Hét grote dilemma. Wat neem je in godsnaam mee? Bedenk goed wat je écht nodig hebt. Je moet het tenslotte allemaal op je rug meesjouwen. Bijna iedereen neemt te veel mee. En dan vooral aan kleding. Dikke kans dat je de helft niet eens draagt tijdens je reis. Dus hoe pak je dit slim aan? Stelregel is; neem zo min mogelijk mee! Je hebt echt niet veel nodig. Je zult toch regelmatig je kleren moeten (laten) wassen en waarschijnlijk koop je onderweg ook nog wat leuke, spotgoedkope kleding. En dames, niet teveel schoenen!, want 80% van de tijd loop je op je slippers en voor de rest op je sneakers.

Ook qua medicijnen. In de meeste landen hebben de apotheken tegenwoordig een ruim aanbod aan de nodige medicijnen. Alleen als je helemaal off-the-beaten-track reist, zorg er dan voor dat je je eigen pillen bij je hebt. Check in dat geval ons uitgebreide medicijnlijstje.

Wij nemen elk jaar eigenlijk minder mee. Door de jaren heen merk je wat je nodig hebt en wat je echt nooit gebruikt. Wij hebben altijd een handdoek bij, maar gebruiken deze eigenlijk nooit. Het ligt er een beetje aan naar welk land je gaat, maar meestal krijg je in je hostel een handdoek. En op het strand gebruiken we altijd sarongs. Handig, want die kun je ook nog eens als rok gebruiken. Neem je er toch een mee, zorg er dan voor dat je een sneldrogende hebt. Je zult regelmatig onderweg zijn en je wilt niet een natte handdoek tussen je bagage hebben.

Een klamboe nemen wij al jaren niet meer mee. Mocht het in het land van je reisbestemming nodig zijn, dan hebben ze die ook wel al in de kamers hangen. Zo niet, kies je gewoon een hotelletje, dat dat wel heeft.

Bedenk altijd, dat als je écht iets mist, je het daar ter plekke ook nog wel kunt kopen.

We geven je hieronder de complete inpaklijstjes voor hem en voor haar. Je kunt ze gratis uitprinten, zodat je alles makkelijk af kan vinken.

De inpaklijstjes zijn geschikt voor reizen van een paar weken tot een maandenlange reis. Het maakt qua bagage tenslotte niets uit  of je nu drie weken of drie maanden gaat. Je hebt dezelfde dingen nodig, ongeacht hoelang je gaat.

Lees vooral ook eens onze handige 13 tips voor het inpakken van je backpack.

13 tips voor het inpakken van je backpack

13 gedachten over “7 Tips, hoe kies je de perfecte backpack”

  1. Dat zijn goede tips zeg! Mij lijkt zo’n backpack die je ook als trolley kunt gebruiken erg fijn. Want het lijkt me altijd zo zwaar op een gegeven moment op je rug!

    1. Ja, moet eerlijk zeggen, dat ik de laatste paar jaar al met zo’n trolley (handbagageformaat) reis. Heerlijk, geen gesleep. Maar ligt wel een beetje aan je reisbestemming. Niet ieder land is handig met zo’n trolley.

  2. Super handig jouw tips! Nu ben ik eerst op zoek naar een luier-backpack. Maar deze ga ik zeker onthouden voor als we weer een keer een tripje maken. xxx

  3. Heel handig! Ik heb inderdaad al wel eens de fout gemaakt om een backpack te kopen zonder gewatteerde banden, niet zo slim haha.

  4. Handige tips! Ik nooit gebackpacked (?) en zie dit ook niet snel gebeuren. Maar vroeg me wel vaak af hoe mensen dat toch doen. Nou zo dus.

  5. Wauw, wat een ontzettend handige tips! Hier nog geen trip op de planning staan. Maar wie weet ooit. Dan komen je tips in ieder geval van pas. Ik heb trouwens vroeger ook een rugtas gehad die je kon gebruiken als trolley. Met die ellendige zware schoolboeken haha

  6. Ik vind het altijd zo knap als mensen uit een rugzak kunnen leven. Ik ben echt slecht in minimalistisch inpakken! Zo’n backpack met wieltjes lijkt mij wel weer handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *