Typische gerechten in Sri Lanka

7 gerechten, die je in Sri Lanka geproefd moet hebben.

Mijn favoriete gerechten in Sri Lanka.

Je ziet in de meeste gerechten van Sri Lanka de invloeden van de Indiase keuken terug. Nu is Indiaas eten absoluut mijn favoriet en kun je begrijpen, dat ik me behoorlijk heb verheugd op het eten in Sri Lanka.

Toch blijkt al snel, dat Sri Lanka echt haar eigen specialiteiten heeft. De smaken zijn er niet zo sterk als in India en er is misschien iets minder variatie, maar het is zeker ook smakelijk, hoor. En omdat ik vind, dat je op reis altijd de authentieke keuken uit moet proberen, geef ik je 7 gerechten & typische snacks, die je zeker zou moeten proeven.

1. Rice & Curry

Rice and Curry Sril Lanka eten

Dit is hét gerecht van Sri Lanka. Het lijkt een beetje op de Indiase Thali, alleen zijn de smaken net iets milder. Rice & Curry kun je bestellen met vlees en vis of je kiest voor een vegetarische versie. Je krijgt een grote kom rijst met daarbij een stuk of 6 schaaltjes met verschillende gerechtjes. Daar zit altijd minimaal één curry bij, veel groentes & wat pappadum. Mijn favoriet in Sri Lanka!

2. Kottu

Kottu eten Sri Lanka

Kottu is er in honderdduizend versies, maar het basisingrediënt is altijd hetzelfde en dat is de roti. Deze wordt met grof geweld op een bakplaat in stukjes gehakt en vervolgens vermengd met het een of ander. Dat kunnen groentes zijn, maar ook scampi's of vis, kaas of iets anders lekkers. Een typisch Sri Lankaans gerecht, dat je minimaal één keer op je reis geproefd moet hebben.

3. Egg Hopper

Egg Hopper Sri Lanka eten

Je hebt de Egg Hopper en de String Hopper. De Egg Hopper is een bakje van een soort pannenkoekendeeg met daarin een gebakken ei. In Sri Lanka wordt dit geserveerd als ontbijt, maar ook als snack tussendoor. Ik vind het er heerlijk uitzien en had me er echt op verheugd, maar heel eerlijk? Er zit eigenlijk weinig smaak aan.

De String Hopper ziet er totaal anders uit. Het wordt gemaakt van rijstbloem, zout, ghee en water, al dan niet met kokos afgekookt. Het zijn een soort spaghettislierten, die gruwelijk in de knoop zijn geraakt. Ook geen sterkte smaak, maar best lekker met een sausje van kokos.

4. Dosa

Dosa Sri Lankees eten

Ik noem het maar even voor het gemak een uit de kluiten gewassen pannenkoek. Iets dunner dan je waarschijnlijk gewend zijn, maar de grootte maakt veel goed. Je breekt met je hand stukjes af en doopt deze in een pittige curry of een frisse yoghurt. De dosa zelf is niet scherp, dus kids zullen dit ook lekker vinden. Heerlijk als lunch.

De allerbeste dosa kun je eten bij Balaji Dosai in Kandy, een erg schoon lokaal tentje, dat meer en meer door de toeristen ontdekt wordt. Ze hebben er alleen vegetarische gerechten. Bijkomend leukigheidje is, dat je voor een Plain Dosa maar €0,55 kwijt bent. De vegetarische Rice & Curry is €0,85 en een goedgevulde & overheerlijke Masala Dosa kost ongeveer €1,10. Topadresje!

Wil je meer weten, lees dan onze 12 tips voor in & om Kandy.

5. Pani Pol

Kokospannekoek Sri Lanka eten

De Sri Lankanen houden van zoet. Dat zie je weer terug in de Pani Pol. Ze zijn gek op kokos en op suikerriet. En deze twee ingrediënten combineren ze dan in een kokospannenkoekje met een vulling van suikerriet en jawel, kokos. Lekker, maar mierzoet. Geeft je wel genoeg energie voor de hele dag.

6. Dahl Wade

Wade snack Sri Lanka eten

Een dahl wade is een soort hartig hard koekje, dat werkelijk overal bij gegeten wordt. Wij hebben het eens bij het ontbijt gekregen, het wordt in de trein als snack verkocht en 's avonds verschijnt er gegarandeerd ook wel weer een op je bordje. Geeft niet. Ze zijn erg lekker, vind ik.

Typische ingrediënten zijn dahl, uien, groene chili, curry & venkelzaad. Dit alles wordt onder elkaar gemixt en gefrituurd. Je zou denken, dat ze pittig zijn, maar dat valt mee.

Je hoort de verkopers in de trein van verre aankomen; "wadewadewadewade..." Bij hem moet je dus zijn. Meestal krijg je er dan gedroogde chilipepers bij. Absoluut een keertje proberen.

7. Samosa

Samosa snack in Sri Lanka

Een populair snackje is de samosa. Het ziet eruit als een appelflapje. De vulling bestaat meestal uit een behoorlijk pittig mengsel van aardappel en groente. En met pittig bedoel ik ook echt de tranen-in-je-ogen-pittig. Je bent gewaarschuwd.

What else

Er zijn vast nog meer lekkere & typische gerechten, maar deze kom je overal tegen op je reis.

Ben je al in Sri Lanka geweest? Wat vond jij het lekkerste gerecht?

Misschien ook interessant voor je

Onze favoriete eettentjes in Sri Lanka

Alles over vervoer in Sri Lanka

Anuradhapura vs Polonnaruwa

Complete reisinfo

Kijk voor uitgebreide informatie over visum, budget, vervoer & nog veel meer tips eens op onze Sri Lanka pagina.

19 gedachten over “7 gerechten, die je in Sri Lanka geproefd moet hebben.”

  1. Lekker!! Het grappigste gerecht is wel de hopper! Veel invloed uit de Indiase keuken….daar kun je me voor wakker maken. Ik vond het eten in Sri Lanka ook heerlijk…wel minder variatie dan in India!

  2. Nooit in Sri Lanka geweest, maar ik ben wel groot fan van Samosa’s. Dus als ik die ergens in Nederland op de kaart zie bestel ik ze altijd. In Rotterdam zitten een paar goede toko’s waar ze ze verkopen, heerlijk zijn ze daar.

  3. Ik heb meteen trek gekregen.
    De pani pol spreekt me het meest aan omdat ik verzot ben op kokos.
    Leuk om eens te lezen over de gerechten uit Sri Lanka, ik weet wel van van het land, maar de gerechten kende ik nog niet. 🙂

    1. Echt? Ik vind het eten juist heerlijk in Azië! De curry’s van Thailand, de thali’s van India, een Indonesisch sateetje, lekkerrrr. Ik vond het alleen in Sri Lanka wat tegenvallen. Haha, ik weet niet of je al in Sri Lanka geweest bent, maar daar stoppen ze werkelijk in bijna alles kokos. Dus daar word jij vast niet blij van 😉

  4. Die rice en curry ziet er heerlijk uit. Leuk om al die verschillende gerechtjes te kunnen eten als 1 maaltijd. De egghopper is wel apart zeg! Jammer dat het qua smaak niet zoveel is. Is al het eten zo goedkoop in Sri Lanka? Of alleen specifiek Dosa?

    1. Het eten is over het algemeen goedkoop. Hoofdgerecht in lokaal tentje heb je voor €1,-, en in toeristenrestaurants betaal je ook maar zo’n €3,-

  5. Lekker! Ik ben zelf van Hindoestaanse afkomst en samosa’s, zijn zo lekker! Waarschijnlijk zijn wel de ingrediënten anders. Verder komt het me niet zo bekend voor behalve de pannenkoekjes. Wij hebben Roti. En daarnaast ben ik gek op curry ?
    De Srilankaanse keuken is toch minder bekend! Leuk dat je dit deelt!

    1. Dank je, Rosita! De samosa’s deden me nog het meest aan Indiaas eten denken. Niet veel anders & lekker pittig.

  6. het ziet er allemaal heerlijk uit! Ik ben nog nooit in Sri Lanka geweest maar Indiaas eten vind ik ook erg lekker. Goed om te lezen dat de Rice&Curry erg lekker was! En dat het wat milder was, zou mij wel goed uitkomen 🙂

    1. Haha, ja, ik hou wel van pittig, maar kan het eigenlijk helemaal niet zo goed verdragen. Gevolg is altijd een rode kop, snotneus en traanogen…

  7. Hartstikke leuk weer, de 7 gerechten in Sri Lanka. Kennen wij idd ook en het haalde onze vakantie weer even terug. Jullie geven altijd leuke, goede, interessante en zeer bruinare beschrijvingen en tips! Ga zo door

    1. Dank je voor je complimenten, Jolande! Ik kan helaas niets in je reactie wijzigen. Maar ik geloof dat het wel duidelijk is, dat je bruikbare ipv bruinare beschrijvingen bedoelt. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *