Bocas-del-Toro-Panama

10 Redenen om af te reizen naar Panama

Tropische eilandjes, diepe jungles vol wildlife, plus een boeiende onderwaterwereld. Jep, je vindt het allemaal in Panama. Dan heb ik het nog niet eens gehad over metropool  Panama City. Genoeg te doen, genoeg te beleven. En wist je dat Panama best betaalbaar is voor ons, budgetreizigers? Daarom; onze 10 redenen, waarom je af zou moeten reizen naar dit Midden-Amerikaanse land.

1. Panama City

Veel reizigers blijven er maar een paar uur, een dagje hooguit, en reizen dan al door. Da's jammer. Er is best wel wat te zien in de stad, zoals het oude stadsgedeelte Casco Viejo met sfeervolle barretjes & restaurantjes. Ook het park Metropolitane mag je niet overslaan. Je kunt er luiaards & apen spotten, in de lianen hangen en vanaf de lookout heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Panama City.

Panama City
Lianen Parque Metropolitana Panama

2. Panamakanaal

Dit 80 km lange bouwwerk is toch te bijzonder om links te laten liggen. Bezoek het bijbehorende museum, is behoorlijk indrukwekkend hoe het kanaal tot stand is gekomen. Probeer je bezoekje te plannen, wanneer er een groot cruiseschip het kanaal doorgaat. Leuk om te zien.

Panamakanaal Panama

3. Boquete

Een prachtige omgeving om trekkings te maken. Hier kom je puur voor de natuur, de bloemenpracht, de koffieplantages. Trek erop uit en maak een lange wandeling door de bergen van de Chirique.

Boquete Panama

4. Bocas del Toro

Dit is echt vakantie vieren. Beetje snorkelen, met een bootje erop uit, op het strand rondhangen, gezellige barretjes. Hier vermaak je je wel een dag of wat. Lees onze reisgids voor Bocas del Toro eens.

Strand Bocas del Toro Panama
Bocas del Toro Panama
Woningen Bocas del Toro Panama

5. Boca Brava

Hier komen niet veel toeristen. Het is een beetje een uithoek en lastig om er te komen. Maar het is er prachtig! Geen witte stranden hier, maar chocoladebruine. Het kan zomaar voor komen dat je een heel baaitje voor jezelf hebt. Beetje verse vis eten, ja hoor, fijne plek.

Isla Boca Brava Panama

6. San Blas eilanden

Dit zijn echt tropische eilandjes, zoals je ze in je dromen voorstelt. Turquoise water, wit zand, palmboompje erbij. Maak kennis met de Kuna Indianen, ga lekker snorkelen of pak een kano. Wist je dat je vanaf Panama met de boot naar Colombia kunt en dat ze op deze tocht 3 dagen op de San Blas verblijven? Lees hier alles over deze toffe boottrip.

San Blas Panama
Kuna Indianen San Blas Panama
Kuna Indianen San Blas Panama

7. Wildlife

Wij zijn gek op dieren spotten. Laat ons los in een beetje jungle en wij zijn in ons element. Genoeg van dat in Panama. Brulapen, luiaards, grote schildpadden, kaaimannen en weet ik wat nog allemaal meer. Genieten!

Luiaard in Panama
Brulaap in Panama
Kaaimannen op Bocas del Toro Panama

8. Funky Transport

Dit is dus de lokale bus. Zo reis je rond met het openbaar vervoer in Panama. Hoe tof is dat? Bijkomend voordeeltje, het is nog spotgoedkoop ook.

Lokale bus Panama

9. Bevolking

De bevolking bestaat voor het overgrote deel uit mestizo, een mix van Spaans, Chinees en West-Indisch. Er zijn bijzondere minderheden, zoals de Kuna Indianen. Zij wonen op de San Blas eilanden en leven er naar eigen regels & normen. En in het westen van het land kom je de Guaymi stam tegen, ook wel Ngöbe genaamd. Te herkennen aan hun kleurrijke jurken.

Kuna Indianen San Blas Panama
Kuna Indianen op de San Blas Panama
Kuna Indianen op de San Blas Panama
Guaymi stam Boquete Panama

10. Het budget

Panama is best te doen met een redelijk budget. Het is goedkoper dan buurlanden Costa Rica en Colombia. Je zou er met €25,-/€30,- per persoon rond moeten kunnen komen. Dit is exclusief de vlucht, maar inclusief slapen, eten, drinken, toertjes & vervoer.

budget Panama

Algemene info over Panama

Voor info over visum, vaccinaties, budget & overige tips, ga naar onze Panama pagina

14 gedachten over “10 Redenen om af te reizen naar Panama”

 1. Panama is inderdaad een heerlijk land met prachtige plekken! Als ik nog een keer terug ga wil ik graag naar de zuidelijke kust om lekker veel te surfen 🙂 En nog een aantal eilanden rondom Bocas del Toro bezoeken!

 2. Prachtige foto’s en ziet er uit als een prachtige bestemming. Nooit eerder over nagedacht, maar heb er meer over gehoord. Nu met drie kindjes nog even wachten tot ze wat groter zijn om weer zo’n mooie trip te maken. Nice

 3. Prachtige foto’s en zeker een plek om te bezoeken lees ik. Prachtig hoor, Met drie jonge kindjes nog even wachten om zo’n reis te ondernemen, maar heerlijk om bij weg te dromen

 4. Het ziet er prachtig uit!!! 25 pp is inderdaad niet veel. Maar waar slapen jullie? Guesthouse? Kan je ook met een kleuter en peuter?

  1. Wij slapen altijd in hostels/guesthouses. Tegenwoordig echt niet meer op een slaapzaal, maar mooi een kamer voor ons tweetjes, meestal met eigen badkamer. Panama is te doen met kleine kinderen. Hoewel ik niet weet, hoe dat met lange busritten gaat. Tegenwoordig wordt er steeds vaker een auto gehuurd. Dus dat is misschien een goede optie dan.

 5. Wat leuk om te lezen! Vooral die lokale bus vind ik te gek. Zou er ook erg graag eens een keer heengaan, dus thanks voor deze tips. De San Blas eilanden.. daar ga ik nu alvast over dromen 🙂

 6. Panama klinkt als een heerlijke bestemming en staat op mijn bucketlist. Mooie bezienswaardigheden, interessant cultuur, betaalbaar en prachtige natuur, dieren en strandjes. Echter ben ik benieuwd naar de veiligheid. Daar hoor je soms kritische verhalen over?

 7. Panama staat al een tijdje op mijn wishlist, ik wil heel graag naar Boquete, Bocas Del Toro en het Panama kanaal. Maar aan jouw lijst te zien moet ik er echt de tijd voor nemen om Panama te bezoeken want er is zoveel moois! Bedankt voor het delen 🙂

 8. Oh wauw, ik wist echt helemaal niet dat Panama zó mooi was en dat het qua budget zo goed te doen is! Toch eens op het bucketlijstje zetten dan 😀

 9. Krijg zin om naar Panama te gaan na het lezen van deze tips. Misschien iets voor volgend jaar zomer… Mooie foto’s en goede adviezen, dank daarvoor!

 10. 25 euro per dag –> één hoofdmaaltijd in Panama-City kost al gauw 15 euro. Ook Bocas del Toro is redelijk ”amerikaans” prijzig. Die 25 euro gaat dus niet zomaar lukken. Het binnenland is inderdaad wel wat goedkoper.

  1. Dank je voor je feedback, Bob. Op een aantal plekken (Bocas, San Blas) is het inderdaad duurder. Toch hebben wij nooit meer dan €8,- voor een hoofdmaaltijd uitgegeven. Zelfs niet in Panama City. Wij eten altijd bij lokale restaurantjes, waar je voor €5,- een goed bord kunt krijgen en vermijden de toeristenrestaurants. Gemiddeld kwamen wij wel uit met die €25,- per persoon. Wij zijn wel echte budgetreizigers, dus doen ook niet elke dag een toertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *