Valley of Desolation Zuid-Afrika

10 redenen, waarom wij reizen!

Dit is waarom reizen onze passie is.

Wij reizen veel en wij reizen graag. En om meteen even een misverstand uit de wereld te helpen; reizen is bepaald geen vakantie! Het gaat ons niet om het niet hoeven werken, om dagenlang op het strand te liggen, om lekker niks te doen. Dat is vakantie.

Reizen is intensief, soms behoorlijk uitputtend, maar o zo boeiend. Wij geven je onze 10 redenen, waarom wij zo gruwelijk verslaafd zijn aan het reizen.

1. Het avontuur

"Een avontuur is een spannende of ongewone ervaring. Het kan ook een gewaagde, meestal riskante onderneming zijn, met een onzeker resultaat" - Wikipedia -

En laten we daar nu zo gek op zijn, op dat onzekere resultaat! Dat onvoorspelbare, dat niet weten waar je 's avonds je bedje induikt, wat je onderweg allemaal meemaakt, wat de volgende dag weer in petto heeft. Daar doen we het voor.

Wil jij ook avontuur? Lees dan zeker eens onze 10 voordelen van niks plannen.

2. Leerzaam

Van reizen leer je, in alle opzichten. Door in veel verschillende landen te reizen, krijg je telkens te maken met een heel andere cultuur. Je leert de lokale bevolking kennen, andere omgangsvormen, verschillende talen, de historie van een land, rare eetgewoontes. Vinden we bere-interessant.

Pre-Colombiaanse graftombe

Pre-Colombiaanse graftombe

Angkor Tempels Cambodja

Tempels van Angkor, Cambodja

3. Zelfkennis

Reizen is niet altijd makkelijk. Je komt jezelf zeker een paar keer tegen onderweg. Bijvoorbeeld bij een dagenlange pittige trekking door de modder in de regen. Dan wordt je uithoudingsvermogen wel even getest.

En hoe ga jij om met het zien van heel veel ellende & armoede? Kun je dat handelen? Je incasseringsvermogen, je lef, je sociale vaardigheden, je wordt op reis soms echt met je neus op de feiten gedrukt. Daardoor leer je jezelf pas echt goed kennen.

4. Ruimdenkend

Doordat je in al die verschillende landen en dus verschillende culturen komt, zie je ook, dat het anders kan. Dat hoe wij het in Nederland doen, niet altijd vanzelfsprekend of beter is.

Je komt in aanraking met andere denkwijze, andere religies, andere rechtssystemen. Hoeft je het echt niet altijd mee eens te zijn, maar wij staan er wel voor open, accepteren het en passen ons, waar nodig, aan de cultuur van het land aan.

5. Relativeren

Als je veel ellende & armoede hebt gezien in het buitenland, dan denk je toch vaak "tjezus, wat maken wij ons in Nederland toch druk om niks, wat een geneuzel!"

Als ik in de kranten lees over de stress rond het Kerstdiner of hoeveel honderden euro's er weer worden uitgegeven aan overbodige luxecadeau's met Sinterklaas. Aaah. En dan kijk ik hier naar buiten en zie een klein jongetje de grootste lol hebben met alleen maar een kartonnen doos.

En ja, ik weet dat je sommige zaken niet mag of kunt vergelijken, maar ik denk wel, dat wij door ons gereis met veel minder tevreden kunnen zijn en inzien, dat materiële zaken er voor ons echt niet toe doen.

Jongetje met doos in Cambodja
Kinderen in Kameroen

6. Flexibiliteit

Of je nu wilt of niet, maar je zult onderweg redelijk flexibel moeten zijn. Wég met die Nederlandse stiptheid.

In India hebben al onze treinreizen een vertraging van minimaal 4 uur gehad, soms nog langer. Je daar druk om maken, heeft totaal geen zin.

Een busrit van 6 uur voor de boeg? Tel er gemiddeld maar 2 uur bij.

Tegelijkertijd je eten besteld, maar komt jouw bordje pas, wanneer je reismaatje allang uitgegeten is? Kan voorkomen.

Het loopt vaak niet zoals je verwacht hebt en dan zul je je aan de situatie aan moeten passen. Geen stress, je bent op reis, dus tijd is niet belangrijk. Laat je horloge maar thuis.

7. De hele wereld zien

Een fijne bijkomstigheid van veel reizen is, dat je enorm veel van onze mooie aardbol mag zien. Hoef ik verder, denk ik, niet uit te leggen.

Afgevinkte bucketlistdingetjes

Klik op afbeelding voor meer info

Orang Oetan spotten, Sumatra

Transmongolië Express

Snorkelen met walvishaaien, Filipijnen

Met een 4x4 door Afrika

8. Vrijheid

Het belangrijkste woord in onze vocabulaire: VRIJHEID!

Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. Voor ons is vrijheid de mogelijkheid hebben om iedere dag zo in te delen, zoals je dat zelf wilt. Dat is een heel grote luxe en dat beseffen we ook.

's Ochtends wakker worden en dan pas beslissen wat je gaat doen. Blijven we nog een dagje of reizen we verder? De vrijheid om je hele route om te gooien en een totaal andere kant op te gaan. Worden wij blij van!

9. This is HIP

Hip staat voor Happiness in Progress. Letterlijk vertaald: geluk in uitvoering. Omdat wij, wanneer we op reis zijn, bezig zijn het geluk te consumeren. Bewust.

En dat hoeft echt niet altijd op een wit strand onder een palmboom met de ruisende, turquoise zee op de achtergrond te zijn.

Afgelopen week zat ik in een hobbelige bus, opgepropt in een te krappe stoel met een uurtje of 7 bussen voor de boeg en daar had ik gewoon keihard een geluksmomentje! Dat klinkt misschien raar, maar het is simpelweg dat gevoel van avontuur, het onderweg zijn, nieuwe dingen ontdekken. Dat is HIP!

10. Once in a lifetime

Je leeft maar één keer, dus dan kun je daar maar beter een leuk leven van maken. En, jongens, heb jij ook die droom om de wereld te zien, stel dat dan niet uit! Geen smoesjes als; ik kan niet weg van mijn werk, ik ga volgend jaar wel of ik heb er geen geld voor. Als je echt wilt, dan regel je dat. Er bestaat zoiets als onbetaald verlof (of ontslag nemen) en sparen lukt ook, wanneer je gemotiveerd genoeg bent.

Moeite met sparen? Lees dan onze 11 tips om te sparen voor je reis.

Geen smoesjes, geen uitstel, geen ge-ja-maar. Boek dat ticket en ga op avontuur.

GO & BE HIP!

Palmboompje strand turquoise zee paradijs

en dit is ook mooi meegenomen!

Onze avonturen

Wij reizen elk jaar in de winter een maandje of 4. Elke keer een nieuw land, nieuwe ontdekkingen, nieuwe culturen. Inmiddels hebben we allebei over de 70 landen mogen bezichtigen.

We delen onze reiservaringen & -tips op Hip on Trip. Nog lang niet alle landen staan hierop vermeld. Mocht je jouw reisbestemming er niet tussen zien staan en je hebt er vragen over, laat het ons weten. Misschien kunnen we je toch advies geven.

Wil je op de hoogte blijven van onze avonturen, volg ons dan op facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Misschien ook interessant voor je

de voordelen van geen hostels reserveren

11 tips om te sparen voor je reis

21 gedachten over “10 redenen, waarom wij reizen!”

 1. Voor mij is vrijheid ook de grootste motivatie om te reizen. In het dagelijks leven moet je zoveel, tijdens reizen beleef je elke dag opnieuw een avontuur.

  Maar wow, 4 maanden reizen in de winter? Hoe doen jullie dat? Elk jaar je baan opzeggen of hebben jullie een hele flexibele baas? Wel heerlijk dat jullie zo de kou kunnnen skippen 😀

  1. Haha, wij hebben er ook jaren naar toe gewerkt om het voor elkaar te krijgen om elk jaar 4 maanden te gaan. We zijn allebei zelfstandig, dus dan kunnen we mooi onze eigen tijd indelen.

 2. Goede redenen om te gaan reizen en herkenbaar. Ik heb ze nog niet allemaal kunnen ervaren omdat ik vaak in Westerse landen reis, maar zelfs daar had ik afgelopen keer het besef dat we het in NL niet heel slecht hebben.

 3. Ik kan me volkomen vinden in dit lijstje. Allemaal redenen waarom ik ook van reizen houd. Vooral ook punt 4, ruimdenkend. Ik vind het geweldig om nieuwe mensen en culturen te leren kennen en te zien hoe anders dingen soms gaan, en daarvan leren.

 4. Precies mijn idee! Vooral leren, stilstaan bij hoe goed we het in NL hebben en voor mij als het even kan bijdragen aan de lokale economie. Mooi verwoord!

 5. Leuke blog! Voor mij is reizen toch ook wel vakantie. Want als ik op vakantie ben doe ik min of meer toch wel hetzelfde. Ik zit geen dag stil, lig nooit uren op een strand en lui zijn of doen komt ook dan niet echt in mijn vocabulaire voor. Er zijn soms ook meer obstakels dan geld of werk, zoals het hebben van een gezin en daardoor niet zomaar weg kunnen. Ieder zo ook zijn prioriteiten natuurlijk. Als ik de mogelijkheid had was ik minstens 2 x per maand in Italië te vinden, maar dat is geen optie dus zijn we tevreden met wat wel kan. 😉

 6. Heerlijk. Wij delen al deze punten met jullie. Aankomende januari gaan wij weer voor het eerst sinds 3 jaar in de winter op pad. Drie maanden backpacken door Midden-Amerika. En dan lekker terugkomen als het weer hier beter is. Grappig om te zien waar jullie naam vandaan komt, goed bedacht!

 7. Redenen waarom wij ook reizen! Leuk verwoord! Door Afrika reizen met een 4×4 staat ook absoluuut op mijn verlanglijstje! Tof dat jullie dit al deden!

 8. Zelf heb ik momenteel andere prioriteiten dan zulke reizen te maken. Maar wellicht als ik ouder ben dan komen de verre reizen vanzelf. Ik heb het wel altijd heel erg leuk gevonden.

 9. Aan de ene kant wil ik heel graag nog een keer naar Thailand, Bora Bora en de V.S. Maar aan de andere kant hou ik ook wel van het bekende en dus eindigen we elk jaar in een VIP huisje bij Centerparcs. Wie weet wat de toekomst ons brengt. 🙂

 10. Leuk om te weten waarom jullie reizen. Wij hebben ook nog aardig wat reizen op de bucketlist staan, maar het schiet nog niet zo op hihi. Trouwens, mooie foto’s heb je er ook bij staan!

 11. Mijn ouders hebben me altijd de ‘luxe’ gegeven om mooie reizen te maken. Zo hebben we enkele lange tochten gemaakt in de Sahara en de Himalaya maar hebben we ook Los Angeles en San Francisco kunnen bezoeken. Ik vind reizen gewoon geweldig! Je hebt helemaal gelijk :))

 12. Nooit stilgestaan bij het onderscheid tussen vakantie en reizen. Nu begrijp ik het pas. Ik houd niet van reizen, wel van vakantie. Voor vakantie maakt voor mij de plaats niet uit. Reizen zullen we vast gaan doen als de kinderen oud genoeg zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *